Доступність посилання

ТОП новини

Премʼєр Росії Медведєв у Белграді запросив Сербію «зближуватися» із Євразійським союзом


Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв разом із президентом Сербії Александром Вучичем в аеропорту Белграда дивляться на показові виступи військових «Свобода-2019», Сербія, 19 жовтня 2019 року
Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв разом із президентом Сербії Александром Вучичем в аеропорту Белграда дивляться на показові виступи військових «Свобода-2019», Сербія, 19 жовтня 2019 року

Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв у Белграді дивився виступи сербських військових, дякував за незапровадження санкцій і запрошував до Євразійського економічного союзу, запевняючи, що це не зашкодить зближенню Сербії із ЄС.

Голова уряду Росії Дмитро Медведєв прибув у Белград із одноденним офіційним візитом. Він закликав Сербію розширювати звʼязки із Москвою й Євразійським економічним союзом і висловив упевненість, що це не буде гальмувати процес наближення Сербії до ЄС.

Вучич зустрів Медведєва в аеропорту, 19 жовтня 2019 року
Вучич зустрів Медведєва в аеропорту, 19 жовтня 2019 року

Медведєв прибув до Сербії із нагоди 75-ї річниці звільнення Белграда від нацистської окупації у Другій світовій війні. На белградському військовому летовищі було влаштовано демонстрацію вправності Збройних сил Сербії під назвою «Свобода-2019».

Сербські військові марширують на летовищі у Белграді перед урядовцями, що прибули на відзначення 75-ї річниці звільнення Сербії від нацистів, 19 жовтня 2019 року
Сербські військові марширують на летовищі у Белграді перед урядовцями, що прибули на відзначення 75-ї річниці звільнення Сербії від нацистів, 19 жовтня 2019 року

У цьому параді взяли участь ветерани усіх воєн, що відбувалися на території колишньої Югославії упродовж дев’яностих років минулого століття.

Таким чином Сербія прагне довести, що вважає ті війни справедливими і не визнає, що вона була агресором на теренах колишніх югославських республік, які тоді ставали незалежними державами.

Прем’єр-міністр Росії відвідав військове шоу у Сербії – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Москва вдячна Белградові за те, що не запровадив санкції

Після розмов із сербським президентом Александром Вучичем і головою уряду Анною Брнабич голова російського уряду звернувся до депутатів парламенту Сербії.

Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв і президент Сербії Александр Вучич, Белград, 19 жовтня 2019 року
Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв і президент Сербії Александр Вучич, Белград, 19 жовтня 2019 року

Зо словами Дмитра Медвєдєва, «економічні відносини між двома країнами зростають із року в рік». Цього року товарообмін досяг чотири мільярди доларів, з великим профіцитом із російського боку.

Медведєв подякував сербським урядовцям, що Сербія не запровадила санкції проти Росії, але не згадав, чому країни ЄС запровадили економічні заходи проти Росії.

Дмитро Медведєв нагадав, що сербська сторона використала шанс й збільшила експорт на російський ринок. Найближчим часом, сказав російський премʼєр, будуть відкриті нові можливості: наступного тижня голова сербського уряду у Москві підпише угоду про вільну торгівлю з Євразійським економічним союзом, яка прискорить вивіз сербських товарів.

Голова уряду Росії Дмитро Медвєдєв виступає перед сербським парламентом, 19 жовтня 2019 року
Голова уряду Росії Дмитро Медвєдєв виступає перед сербським парламентом, 19 жовтня 2019 року

Ключовими проєктами в співробітництві він назвав будівництво газопроводу, так званого «Турецького потоку», і реконструкцію сербських залізниць, яку проводять завдяки російським кредитам.

Російська підтримка цілісності й суверенітету Сербії

Медведєв, зокрема, нагадав про те, що серби й росіяни були «братами по зброї» у двох світових війнах, про «спільну історію, плідні культурні звʼязки і спільну релігію».

«Росія готова надати всю підтримку збереженню територіальної цілісності й суверенітету Сербії», – зазначив голова російського уряду й додав, що його країна зацікавлена в мирному врегулюванні конфліктів на підставі резолюції 1244 Ради безпеки ООН.

І хоча Медведєв безпосередньо не згадав Косово й не висловлювався щодо сербських відносин із частково визнаною державою, котра 2008 року проголосила незалежність в односторонньому порядку й котру визнали понад сто країн, зокрема і більшість членів ЄС, хоча й не всі, було ясно, що мова іде саме про це.

Згаданою резолюцією тодішній сербський край Косово 1999 року фактично перейшов під протекторат ООН – але ця резолюція водночас підтвердила непорушність територіальної цілісності тодішньої Югославії, частиною якої тоді була Сербія – разом зі своїм автономним краєм Косовом.

Нові угоди в енергетиці, транспорті, харчовій промисловості

У парламентській залі в час звернення російського премʼєра було чимало порожніх місць, бо частина опозиції бойкотує сесії через те, що спікер й парламентська більшість, на думку опозиціонерів, унеможливлюють демократичні дебати.

Під час візиту було підписано кілька угод про торговельно-економічні відносини у сферах транспорту, енергетики, харчової промисловості, інформаційних технологій, науки й культури.

Голови урядів Сербії й Росії поклали вінки на Памʼятному кладовищі визволителів Белграда. Медведєв сказав, що в боях за визволення колишньої Югославії загинули вісім тисяч червоноармійців. Він промовчав про той факт, що це були бійці Третього українського фронту і що три чверті з-поміж них були українці.

Через візит Медведєва запровадили надзвичайні заходи безпеки, до яких залучили пʼять тисяч поліцейських. Рух транспорту у сербській столиці 19 жовтня був практично заблокований.

Увечері гість із Москви взяв участь в урочистому концерті з приводу річниці визволення Белграда.

Читайте ще:

Ердоган у Сербії: Туреччина заохочує Белград і Сараєво до співробітництва

  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG