Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус в Україні і світі. Живий блог

Епідемія коронавірусної інфекції, що розпочалася наприкінці 2019 року в Китаї, у січні 2020 року була оголошена ВООЗ надзвичайною ситуацією міжнародного значення у сфері охорони здоровʼя.

Захворювання COVID-19 спричинюється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів.

Після поширення епідемії на інші країни її було в березні 2020 року оголошено пандемією. Багато країн пішли на безпрецедентні карантинні заходи, що позначилися на світовій економіці та житті людей. Запроваджувалися локдауни та масковий режим, закривалися кордони, переривалося авіасполучення між країнами.

Радіо Свобода у цьому блозі – з початку виникнення коронавірусної небезпеки – публікує статистику, репортажі з лікарень, історії хворих, коментарі і рекомендації фахівців щодо протидії коронавірусній пандемії в Україні і світі.

За даними ВООЗ, жертвами захворювання від початку пандемії стали майже 20 мільйонів людей. Йдеться про всі смерті, повʼязані з інфекцією. За офіційними даними, інформацію про які збирав американський інститут Джонса Гопкінса, сама коронавірусна інфекція (без загострення супутніх захворювань) стала причиною смерті близько 7 мільйонів людей.

Масова вакцинація різко скоротила смертність і врешті зупинила пандемію.

В Україні перехворіло майже 5 мільйонів людей, понад 105 тисяч із них померли.

5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоровʼя ухвалила рішення, що поширення коронавірусної інфекції типу COVID-19 вже не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення.

Нестача їжі на тлі пандемії: коронавірус загрожує глобальній продовольчій безпеці – експерти​

Експерти місяцями попереджали про загрозу, яку пандемія коронавірусу становить для глобальної продовольчої безпеки. Зараз і Світова продовольча програма ООН (WFP), і її Продовольча та сільськогосподарська організація (ФАО) стверджують: небезпека навіть гірша, ніж очікували, а найбільш уразливими є ті, хто роками перебував на межі голоду.

Туризм після COVID-19: як чеський застосунок допоможе готелям по всьому світу

Через пандемію коронавірусу світовий туризм нині перебуває у кризі. В Європі кордони формально відкрили, однак туристи не поспішають. Наприклад, у Чехії, згідно з останніми опитуваннями, понад 70 відсотків людей планують провести літню відпустку всередині країни. Бізнес же шукає шляхів приваблювати внутрішнього туриста знижками та акціями. IT-галузь же намагається допомогти готелям виконувати усі правила постковідного часу. Один із таких додатків, що його розробили в Чехії, навіть був визнаний у ВООЗ.

Кличко повідомив про рекордну кількість нових хворих на COVID-19 у Києві

Міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що за добу 14 липня в українській столиці зареєстрована рекордна за весь період пандемії кількість нових випадків COVID-19 – 147.

«У столиці 6497 підтверджених випадків захворювання на COVID-19. За добу одужали 36 людей. Всього коронавірус подолали 2160 мешканців Києва», – повідомив Кличко.

Міський голова вказав, що Київ є лідером за числом проведених в Україні тестів – понад 146 тисяч від початку епідемії. Померли в столиці від COVID-19 126 людей, майже дві третини з них – люди віком понад 65 років.

Число інфікованих COVID-19 росіян наблизилося до 750 тисяч

Число росіян, які захворіли на коронавірусну інфекцію нового типу з початку епідемії станом на ранок 15 липня наблизилося до 750 тисяч і становить 746 359, повідомив штаб боротьби з поширенням хвороби.

За добу зареєстровано 6422 нових випадків інфікування вірусом. Одужали 10 424 людини. Померли 156 пацієнтів.

З початку епідемії одужали 523 249 осіб. Згідно з оперативними даними, померли за весь час 11 770 людей.

У світі число випадків зараження перевищило 13 мільйонів 300 тисяч. Росія за кількістю хворих перебуває на четвертому місці після США, Бразилії та Індії, за кількістю померлих – на 11-му.

Білий дім дозволив іноземним студентам залишатися в США під час навчання онлайн

Влада США вирішила скасувати обов’язкову вимогу для іноземних студентів залишити країну, якщо заняття в їхніх університетах і коледжах будуть повністю переведені в режим онлайн через епідемію коронавірусної інфекції, повідомляє «Голос Америки».

У Білому домі підтвердили, що відмовляться від цього плану в зв’язку з великою кількістю судових позовів, поданих університетами і владою кількох штатів.

Позови, зокрема, подали Гарвард і Массачусетський технологічний інститут. Університети заявляють, що дії адміністрації незаконні і негативно позначаться на академічному процесі. Проти висилки іноземних студентів виступили і 20 американських штатів. Десятки великих компаній, включно з Google, Facebook і Twitter, коледжів і університетів надали в суди експертні думки, автори яких підтримують позови з вимогою до президента США відновити колишню політику щодо іноземних студентів.

Під час судового засідання за позовом Гарвардського університету 14 липня окружний суддя штату Массачусетс Еллісон Берроуз заявив, що адміністрація США і два провідних виші, які позиваються до Білого дому, дійшли згоди щодо скасування нових правил.

Керівництво Гарварду планує в майбутньому навчальному році повністю перевести всі заняття в режим онлайн. Президент Дональд Трамп, який наполягає на відкритті всіх шкіл вже цієї осені, назвав план Гарвардського університету «безглуздим».

В американських вишах навчається понад мільйон іноземних студентів, і багато навчальних закладів фінансово залежать від іноземців, які платять десятки тисяч доларів за навчання.

Степанов: дітей з температурою не пускатимуть до школи, батьки повинні приходити в масках

«Зараз можу сказати, що буде обов’язкове вимірювання температури для всіх працівників, які виходять на роботу до навчальних закладів, обов’язкове вимірювання температури для дітей. За температури 37,2 і вище ані працівники, ані діти не можуть допускатися до роботи або навчання», – повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

За його словами, батьки повинні будуть користуватися масками, коли приходитимуть до школи.

Міністр сподівається, що правила розроблять наступного тижня. Після цього їх мають подати на затвердження.

В Україні виявили 836 нових випадків COVID-19

Про це свідчать дані на сайті Ради національної безпеки та оборони України.

Загальна кількість зафіксованих хворих сягнула 55 607. З них 1 427 померли, 28 131 людина одужала.

За даними Центру системних досліджень при Університеті Джонса Гопкінса, у світі виявили понад 13,3 мільйона випадків COVID-19. Одужали 7,4 мільйона людей, майже 580 тисяч померли.

Американська компанія збирається почати фінальні випробування вакцини від COVID-19 на людях

Американська компанія збирається почати фінальні випробування вакцини від COVID-19 на людях. 14 липня фірма Moderna повідомила, що попередні тести дали позитивні результати.

За словами представників компанії, експериментальна вакцина була безпечною та спровокувала відповідь імунітету в усіх 45 волонтерів.

Американський уряд підтримує вакцину від компанії Moderna. Наприкінці липня її випробують 30 тисяч людей.

Наразі у світі триває розробка близько двох десятків можливих вакцин від COVID-19.

Один з провідних американських інфекціоністів Ентоні Фаучі висловлює «обережний оптимізм», що у світі розроблять принаймні одну вакцину до кінця 2020 – початку 2021 року.

За даними Центру системних досліджень при Університеті Джонса Гопкінса, у світі виявили понад 13,3 мільйона випадків COVID-19. Одужали 7,4 мільйона людей, майже 580 тисяч померли.

Внутрішній туризм в Україні – на підйомі через COVID-19. Чи надовго?

Цього літа на тлі карантинних обмежень у світі українці подорожують своєю країною значно більше, ніж торік. Це визнають і експерти, і туристичні оператори, і навіть компанії мобільного зв'язку, які фіксують аномально велику кількість абонентів на українських курортах. Втім, фахівці визнають, що ця ситуація триватиме лише до кінця обмежень на закордонні мандрівки, оскільки український туризм здебільшого не витримує конкуренції з найпопулярнішими закордонними напрямками для подорожей. Що відбувається зараз в українському туризмі, з'ясовувало Радіо Свобода.

У Західній Європі повертають обмеження, пов’язані з COVID-19

Влада у Великій Британії та Франції посилила правила носіння масок у закритих громадських приміщеннях, намагаючись запобігти подальшому поширенню коронавірусної інфекції. Британський уряд оголосив 14 липня, що з 24 липня носіння масок у магазинах і торгових центрах знову буде обов’язковим.

Британський прем’єр Борис Джонсон заявив, що носіння масок у закритих приміщеннях є дієвим захисним засобом, і, за його словами, наукових підтверджень цьому факту стає все більше.

Президент Франції Емманюель Макрон заявив у телеінтерв’ю 14 липня, що хотів би запровадити обов’язкове правило носити маски в закритих громадських місцях, починаючи з 1 серпня, як «посилення» превентивних заходів.

Французька влада нещодавно попередила про невеликий приріст випадків зараження – у зв’язку з деяким літнім «розслабленням» і, відповідно, нехтуванням правилами дистанціювання. Уряд нагадав французам, що жертвами епідемії стали 30 тисяч жителів країни.

В Іспанії, наприклад, у Каталонії, місцева влада зобов’язала громадян носити маски в спробі перекрити шляхи для поширення вірусу. До такого рішення підштовхнули усе частіші нові випадки зараження коронавірусною інфекцією.

У Німеччині голова федерального управління з координації антиепідемічні заходів Хельге Браун заявила агентству AP, що носіння масок, цілком імовірно, залишиться обов’язковим у найближчому майбутньому. За її словами, носіння масок – це найменше і першочергове, що має зробити кожен для запобігання інфікуванню.

Адміністрація Трампа відмовилася від вимоги для іноземних студентів залишити країну – AP

Після восьми федеральних позовів та опору сотень університетів адміністрація президента Сполучених Штатів Дональда Трампа 14 липня відмовилася від правила, яке передбачало, що інтернаціональні студенти повинні залишити країну, якщо їхні навчальні заклади перейшли на онлайн-навчання через пандемію коронавірусу. Про це повідомляє новинна агенція AP.

Про таке рішення стало відомо на початку слухань федерального позову в Бостоні, ініційованого Гарвардським університетом та Масачусетським технологічним інститутом. Федеральна окружна суддя Аллісон Барро заявила, що федеральні служби з імміграції погодилися відкликати директиву від 6 липня та «повернутися до статусу-кво».

Характеристику, озвучену Барро, підтвердив юридичний представник Департаменту внутрішньої безпеки та Служби міграційного та митного контролю.

6 липня імміграційна та митна поліція США оголосила про нові вимоги до продовження та видачі нових навчальних віз для іноземних студентів. Через пандемію коронавірусу більшість занять в американських університетах планують перевести в онлайн, тому Білий дім планував зобов’язати студентів, які не матимуть лекцій безпосередньо на кампусі університету, залишити країну.

Це рішення викликало критику кількох університетів, в тому числі Гарварда та МТІ, які першими виступили проти ініціативи.

Киргизстан: тимчасові лікарні на тлі спалаху COVID-19

Уряд Киргизстану відкриває тимчасові лікарні в семи регіонах країни для розміщення пацієнтів, хворих на COVID-19, яких з кожним днем стає все більше.

ЄС планує виключити Сербію та Чорногорію зі списку країн, чиї громадяни можуть в’їжджати до блоку

Європейський союз планує виключити Сербію та Чорногорію з переліку «безпечних» країн, чиїм громадянам можна в’їжджати до країн ЄС без нагальної потреби. Про це Радіо Свобода повідомили кілька дипломатів Євросоюзу 14 липня.

За словами чиновників, причиною такого рішення є останні спалахи коронавірусної хвороби в цих двох балканських країнах. Воно, як планується, набуде чинності пізніше цього тижня.

Офіційно відомо про 1 200 людей, які захворіли на COVID-19 у Чорногорії, 24 з них померли. Влада Сербії наразі повідомляє про близько 19 тисяч виявлених хворих і 418 смертей.

Після виключення Сербії та Чорногорії в списку ЄС «безпечних» країн залишаться 13 країн: Алжир, Австралія, Канада, Китай, Грузія, Японія, Марокко, Нова Зеландія, Руанда, Південна Корея Таїланд, Туніс та Уруґвай.

30 червня Рада Європейського союзу рекомендувала країнам-членам блоку дозволити в’їзд жителям низки країн. Україна до цього переліку не потрапила.

МЗС: до України прибули 300 апаратів ШВЛ з В’єтнаму, до кінця серпня буде ще 600

До України прибули 300 апаратів штучної вентиляції легень з В’єтнаму, повідомило Міністерство закордонних справ України.

«До кінця серпня планується передача ще 600 апаратів в’єтнамської компанії «Vingroup JSC», – заявили у відомстві.

Голова МЗС Дмитро Кулеба повідомляв, що держава не заплатила за в’єтнамські апарати ШВЛ «жодної копійки», оскільки це – гуманітарна допомогу. За його словами, загальна вартість першої партії апаратів ШВЛ сягає понад 2,3 мільйона доларів. Він обіцяє, що «УкрМедПостач» проведе перевірку та сертифікацію отриманих апаратів в Україні.

США виділили Україні додаткові 1,8 млн доларів для подолання наслідків пандемії

На початку місяця США збільшили для України фінансову допомогу, пов’язану з подоланням наслідків пандемії коронавірусу, – з 15,5 мільйонів доларів до майже 17,3 мільйона доларів.

«Ця нова порція фінансування майже на 1,8 мільйона доларів США спрямована на підтримку діяльності Міжнародної організації з міграції (МОМ) на сході України, допомогу внутрішньо переміщеним особам та іншим категоріям населення, ураженого конфліктом», – повідомили у посольстві США в Україні.

МОМ намагатиметься запобігти поширенню коронавірусу, надаючи гуманітарну допомогу, підтримуючи місця для проходження ізоляції та центри лікування, програми охорони здоров’я та гігієни.

Сім і більше кілограмів: За час карантину американці погладшали

За час карантину 76% американців набрали 7 і більше кілограмів ваги. Такими є результати опитування, зробленого на замовлення Nutrisystem – компанії, що надає послуги та товари для схуднення.

Всього було опитано дві тисячі осіб. З них 63% також сказали, що для них є пріоритетом скинути набрану під час карантину вагу. Під час карантину дієта стала менш здоровою. Сорок два відсотки заявили, що їм важко залишатися фізично активними та правильно харчуватися, зокрема 34 відсоткам просто не вистачає мотивації дотримуватися здорового способу життя, працюючи з дому.

У Росії за добу виявили понад 6200 нових випадків зараження COVID-19

У Росії за добу зафіксовано 6248 нових випадків COVID-19, загальна кількість інфікованих у цій країні з початку епідемії сягнула майже 740 тисяч, повідомляє штаб боротьби з коронавірусною інфекцією.

Число хворих за добу в Росії вкотре оновило мінімальний з 29 квітня показник. Померли за добу від COVID-19 175 людей, загальна кількість жертв епідемії досягла 11 тисяч 614.

З числа заражених COVID-19 у Росії вже одужали майже 513 тисяч. Таким чином, число хворих у Росії складає 215,5 тисячі.

Україна сьогодні отримає 300 портативних апаратів ШВЛ з В’єтнаму – Кулеба

Україна сьогодні отримає 300 портативних апаратів штучної вентиляції легень з В’єтнаму, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на брифінгу.

«Кожна країна намагається мати належний запас апаратів ШВЛ, щоб мати змогу врятувати життя своїх тяжких хворих. Ми по всьому світу полювали на «ШВЛи». І, зрештою, нам вдалося спільно з нашими партнерами у В’єтнамі забезпечити надання Україні партії у 300 портативних апаратів ШВЛ. Вони надійдуть з В’єтнаму сьогодні. Держава не заплатила за ці апарати жодної копійки. Вони є гуманітарною допомогою в’єтнамської компанії Vingroup», – сказав Кулеба.

За його словами, загальна вартість першої партії апаратів ШВЛ сягає понад 2,3 мільйона доларів. Він обіцяє, що «УкрМедПостач» проведе перевірку та сертифікацію отриманих апаратів в Україні.

18 червня заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомляв, що в лікарнях першої хвилі, де мають лікувати хворих на COVID-19, є близько двох тисяч апаратів штучної вентиляції легень. Щодня на них перебувало близько 90 хворих.

В Україні виявили 638 нових випадків COVID-19 – РНБО

В Україні виявили 638 нових випадків COVID-19, свідчать дані Міністерства охорони здоров’я України та РНБО.

Одужав 651 пацієнт, 14 людей померли.

Загалом кількість підтверджених випадків коронавірусної хвороби становить 54 771. Одужали 27 154 пацієнти, 1 412 померли.

У Києві знову більше сотні нових випадків COVID-19, один хворий помер

За минулу добу у столиці зареєстрували 112 нових випадків коронавірусної хвороби, один хворий помер, повідомив​ мер Києва Віталій Кличко у Telegram

«Кількість мешканців столиці, у яких підтвердили за минулу добу захворювання на коронавірус, збільшилась ще на 112 людей. Один хворий помер», – написав Кличко.

Найбільше випадків захворювання минулої доби виявили в Дарницькому (31), Деснянському (21) та у Дніпровському (14) районі.

Станом на 14 липня у столиці вже 6350 підтверджених випадків захворювання на COVID-19. Коронавірус забрав життя 125 киян. Подолали хворобу 2124 мешканці столиці (з них 15 за минулу добу).

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG