Доступність посилання

ТОП новини

Медична маска як символ нашого часу


Панджі, 8 років, він носить маску у вигляді звірятка, щоб допомогти запобігти поширенню коронавірусу в Джакарті, Індонезія. 2 квітня 2020 року
Панджі, 8 років, він носить маску у вигляді звірятка, щоб допомогти запобігти поширенню коронавірусу в Джакарті, Індонезія. 2 квітня 2020 року

Під час пандемії маска стає одним із необхідних способів захисту себе та оточуючих від коронавірусної інфекції. Поки в соціальних мережах точаться гарячі дебати про ефективність масок, ми зібрали 10 фактів про маски – вони допоможуть вам розібратися самим та ухвалити для себе правильне рішення.

У 17 столітті з’явилися перші «пташині дзьоби» проти чуми

Прообразом медичної маски вважають «пташиний дзьоб» – частина костюму, винайденого на початку XVII століття лікарем із Франції Шарлем де Лермо для захисту від чуми. Костюм складався зі спеціального плаща, рукавичок, капелюшка з кресами та «дзюбатої» маски, що закривала обличчя. «Ніс», схожий на пташиний дзьоб, наповнювали сіном, сушеними травами, спеціями, камфорою або губкою, змоченою в оцті, щоб захиститися від смороду. Очні отвори в масці були засклені. Лікар торкався хворого або померлого палицею.

Стародавній костюм лікаря і протиепідемілогічна маска
Стародавній костюм лікаря і протиепідемілогічна маска

Наприкінці ХІХ століття медики Пол Бергер та Йоганн Мікуліч-Радецький одночасно винайшли маски, більш схожі на сучасні. Вже у 1920-х роках у більшості країн Європи почали застосовувати лікувальні маски. Вони широко використовувались під час епідемії «іспанки» та для захисту в Першій світовій війні від хімічної зброї.

Маску потрібно змінювати кожні дві години

Маски бувають одноразові та багаторазові. Ефективний захист медична маска забезпечує на дві години, потім її потрібно міняти. Також часто потрібно змінювати тканинну маску. Таку слід мити в гарячій воді, щоб на ній не залишався вірус. Однак 100% ефективності ні одноразові медичні маски, ані тканинні не мають. Тому що вірус потрапляє в організм людини через рот, кон'юнктиву очей, рани та тріщини, але насамперед через брудні руки. Тому звичайні медичні маски і навіть окуляри повинні бути першим нагадуванням про те, що немитими руками не слід чіпати ніс чи очі.

ВООЗ надає такі правила використання та утилізації одноразових медичних масок:

  • перед тим як надіти маску, обробіть руки спиртовмісними продуктами, або помийте їх із милом;
  • носіть маску так, щоб вона закривала ніс і рот без щілин між тілом і маскою;
  • не торкайтеся маски під час використання; якщо ж доторкнулися, обробіть руки спиртовмісними продуктами або помийте їх із милом;
  • як тільки маска стане вологою, замініть її новою і не використовуйте одноразові маски повторно;
  • знімаючи маску, тримайте її за гумки і не торкайтеся лицьової сторони маски; негайно утилізуйте її в контейнер для сміття; обробіть руки спиртом, або помийте їх із милом.

У різних країнах існують різні правила носіння маски під час пандемії

У багатьох країнах світу введено багато карантинних заходів для припинення поширення коронавірусної інфекції. Вийшовши на вулицю без маски в Гонконгу, Сеулі чи Токіо, ви відчуєте себе «білою вороною», але в тій же Великій Британії, Білорусі, Росії чи Австралії все одно цілком прийнятно ходити по вулиці з відкритим обличчям.

У Чехії з 19 березня кожна людина в громадському місці повинна носити маску або шарф, який закриває губи і ніс. Дедалі більше країн світу дотримуються обов'язкового носіння масок. 2 квітня прем'єр-міністр Ізраїлю Бенджамін Нетаньяху закликав усіх громадян використовувати маски. В Австрії зобов’язали носити маски тих, хто йде до крамниці. За порушення передбачені великі штрафи. Наприклад, у Чехії глава міністерства внутрішніх справ та міністр праці, які забули надіти маски під час відеоконференції «Кризовий персонал», заплатили за провину по 10 000 крон (близько 450 доларів).

«Твоя маска захищає мене, моя маска захищає тебе» – головний принцип маски

За попереднім аналізом, у 25% інфікованих коронавірусом людей немає симптомів. І саме вони поширюють вірус. За 2 дні до появи симптомів людина поширює вірус, не знаючи про це. Рекомендація Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) полягає в тому, що маску слід носити пацієнтам. Але критерії, кого вважати хворими чи зараженими, поступово змінюються, оскільки потенційними носіями можуть бути не лише люди з симптомами, а, практично, всі.

Рекомендації ВООЗ щодо масок були названі злегка політизованими

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує здоровій людині носити маску лише під час догляду за тими, хто може захворіти на COVID-19, або коли сам кашляєш чи пчихаєш. ВООЗ зазначає, що маски є ефективним засобом лише в поєднанні з регулярною обробкою рук антисептиком, що містить спирт, або воду з милом.

Колишній керівник кризового штабу боротьби з коронавірусом у Чехії й заступник міністра охорони здоров'я Роман Примула назвав рекомендацію ВООЗ «дещо політично мотивованою»: «Політика полягає у тому, що в усьому світі бракує захисних засобів. І вони намагаються зберегти їх для фельдшерів». Згідно з Примулою, ті, хто використовує маски, захищають від можливої інфекції не себе, а в першу чергу, інших, тому що сама людина може не знати, що в її організмі є коронавірусна інфекція». «Ми просто не знаємо, хто хворий, а хто ні. Кількість заражених громадян може бути від 30 до 40%», – вважає Примула.

Рекомендації щодо масок змінюються з поширенням коронавірусу

Американські центри контролю та профілактики захворювань майже ніколи не рекомендували здоровим людям носити маски для запобігання грипу та іншим респіраторним захворюванням. В останні кілька місяців, коли почалася пандемія, керівник державної служби охорони здоров’я США (Surgeon General) Джеремі Адамс та Всесвітня організація охорони здоров’я закликали людей не купувати маски, стверджуючи, що маски дуже важливі для безпеки медичних працівників, але не мають ефективності у захисті населення від COVID-19, нагадує WIRED.

Останнім часом деякі експерти оскаржують цю суперечливу пораду. Вважається, що широке використання масок є однією з багатьох причин, через які Китай, Японія, Південна Корея та Тайвань контролюють спалахи коронавірусу набагато ефективніше, ніж США та Європа.

Експерт із охорони здоров'я Шань Со-Лінь та епідеміолог Роберт Гахт сказав в інтерв'ю виданню Boston Globe: «Нам потрібно змінити наше уявлення про те, що маски призначені лише для хворих людей і що їх дивно чи соромно носити. Якщо більшість людей носить маски, це стане соціальною нормою і стане корисним для здоров'я населення».

Джордж Гао, генеральний директор Китайського центру контролю та профілактики захворювань, заявив, що Америка та Європа допустилися «великої помилки», не рекомендуючи людям носити маски під час пандемії.

Ефективність маски залежить від способу її використання

«Люди, які не знають, як їх правильно носити, намагаються сильно доторкнутися до обличчя і насправді можуть збільшити поширення коронавірусу», – сказав Джером Адамс для Fox & Friends на початку березня. Однак у тому ж інтерв'ю Адамс розповів, скільки секунд потрібно, щоб правильно вимити руки. ВООЗ вклала значні ресурси у численні веб-сайти, твіти та відео, які заохочують часте миття рук та ретельно демонструють належну техніку. Якщо ви можете навчити суспільство найкращій гігієні рук, чому б не навчити їх носити маски? – ставить риторичне запитання WIRED.

Маска може бути модною

«Медична маска стала символом нашого часу», – пише Ванеса Фрідман, головний фешн-критик New York Times. Зараз багато хто купує не тільки медичні, але й дизайнерські маски.

Для багатьох країн Азії носіння маски було нормальним явищем ще до початку пандемії коронавірусу. Маски стали чимось на кшталт модного аксесуару: в один момент у Гонконзі зробились дуже популярними маски японського бренду Hello Kitty з його відомим білим котом.

Французький конгломерат LVMH, який володіє брендами Louis Vuitton, Dior, Celine, Fendi та іншими, зараз постачає у Францію 40 мільйонів масок. Його конкурент Kering не відстає: підшефні йому марки Gucci, Balenciaga та Saint Laurent кинуть свої сили на виготовлення медичних халатів та масок.

Зараз шиють маски іспанська компанія Zara, італійська Prada та шведська H&M Group. Британська рада дизайнерів закликала всіх дизайнерів та бренди одягу виробляти маски та інші особисті заходи безпеки. У США виробництво переорієнтували деякі невеликі бренди, зокрема Christian Siriano, Pyer Moss і Collina Strada.

Пошиття масок для себе та інших стає трендом

Реальність полягає в тому, що не всі країни, що стикаються з пандемією, мають достатню кількість одноразових і багаторазових масок. Можна зшити маску самостійно, але ви також можете допомогти тим, хто не може цього зробити сам. По всьому світу виник великий волонтерський рух людей, які шиють маски для безкоштовного розповсюдження.

Маски носять глави держав та світові зірки

Відомі люди наводять наочний приклад: маска – це не лише засіб обережності, вона також може бути стильною. Так, президент Словаччини Зузана Чапутова була замаскована на церемонії затвердження нового уряду 21 березня, як і всі присутні.

Президент Словаччини Зузана Чапутова у масці кольору фуксії, яка пасує до її вбрання. Так президентка вітала прем'єр-міністра Ігоря Матовича на інавгурації його кабінету в Братиславі 21 березня
Президент Словаччини Зузана Чапутова у масці кольору фуксії, яка пасує до її вбрання. Так президентка вітала прем'єр-міністра Ігоря Матовича на інавгурації його кабінету в Братиславі 21 березня

Зараз багато зірок публічно носять маски, щоб подавати приклад іншим і спинити поширення коронавірусу.

Ось кілька порад, як зробити маску самостійно:

Оригінал публікації на сайті Білоруської служби Радіо Свобода. Переклад і адаптація тексту – Людмила Ваннек.

  • Зображення 16x9

    Ганна Совсь

    Народилася у Мінську. Закінчила факультет журналістики Білоруського державного університету. Працювала в незалежній газеті «Народна воля» (1997–2000), а з 2000 року співпрацюю з Білоруською редакцією Радіо Свобода. Лауреат премії імені Алеся Адамовича Білоруського ПЕН-центру за серію репортажів з урочища Куропати під час будівництва кільцевої дороги там (2002). Переможниця конкурсу Представництва ООН в Білорусі за публікації проти насильства над жінками (1999). Учасниця, дописувачка, редакторка книг «Бібліотека свободи» «Дорога через Куропати», «Один день політв’язня», «Один день політв’язня. 2009–2011», «Життя після раку». Автор телепроєкту «Росія та я» – серії інтерв'ю з 12 експрезидентами пострадянських країн. Ведуча тижневої програми «Тільки для жінок», редакторка однойменної спільноти у Facebook. У 2019 році була визнана білоруською правозахисною спільнотою журналістом року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG