Доступність посилання

ТОП новини

Перетнула адмінмежу: армія РФ прорвалась у Часів Яр


Російські війська просунулися в Часовому Яру, повідомив проєкт DeepState в ніч проти 22 травня. Судячи з карти, агресор зайняв східну околицю мікрорайону Канал і просунувся вздовж вулиці Зелена – це ділянка біля адмінмежі міста.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що Росія скористалася операцією на півночі Харківщини, щоб активізувати наступ на Часів Яр. У звіті від 21 травня Інститут зазначає, що темпи просування армії РФ на напрямку Вовчанська та Липців сповільнилися після перших днів швидкого тактичного просування. Активність агресора із захоплення Часового Яру навпаки лише посилилася, йдеться у звіті.

На думку аналітиків, це свідчить про те, що головною метою російського наступу на півночі Харківської області було відволікти ЗСУ від театру бойових дій на Донбасі.

Крім того, Інститут вивчення війни підтвердив просування армії РФ у південній та центральній частинах Кліщіївки, селі на південний схід від Часового Яру. Раніше російські джерела заявляли про повну окупацію населеного пункту, але аналітики не бачать тому підтвердження. За даними Інституту, українські військові все ще контролюють панівну висоту тут.

Найгарячішим залишається Покровський напрямок. За даними українського Генштабу, саме на цю ділянку припадає найбільша кількість бойових зіткнень – минулої доби агресор 37 разів намагався прорвати оборону ЗСУ. На цьому напрямі, як повідомляє DeepState, армія РФ просунулась біля Сокола, Нетайлового та Соловйового.

​Про це та інше йтиметься в ефірі Радіо Донбас Реалії. Дивіться наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

Схід

  • Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 17 травня заявив, що війська РФ розширили зону активних бойових дій майже на 70 кілометрів, намагаючись примусити Україну задіяти додаткову кількість бригад зі складу резерву.
  • Президент України Володимир Зеленський ввечері 16 травня заявив, що Силам оборони «вдалося додати впевненості напрямку Вовчанська», але російські обстріли не припиняються.
  • На кордоні з Харківською областю Росія зосередила близько 50 тисяч солдатів, у наступі наразі беруть участь понад 30 тисяч російських солдатів, заявив секретар РНБО Олександр Литвиненко 14 травня. Однак наголосив, що загрози штурму міста Харкова поки немає.
  • Російські сили зранку 10 травня розпочали наступальні дії в Харківській області уздовж українсько-російського кордону. Їм вдалося захопити кілька сіл, нині тривають бої за Вовчанськ, місто з довоєнним населенням майже 17 тисяч людей.
  • Україна зможе почати обмежені контрнаступальні операції наприкінці цього року, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни, опублікованому 27 квітня. За прогнозами аналітиків, ЗСУ «із високою ймовірністю» стабілізують лінію фронту вже у наступні місяці.
  • З середини травня ситуація для України буде складною, але не катастрофічною, заявив очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов в інтерв’ю BBC Україна, опублікованому 22 квітня.
  • Армія Росії розпочне новий наступ на Донбасі наприкінці весни – на початку літа цього року, заявив Буданов в інтерв’ю німецькому телеканалу ARD, опублікованому 7 квітня. За його прогнозом, російські сили намагатимуться рухатись у напрямку Покровська.
  • Видання Politico 3 квітня опублікувало матеріал, у якому йдеться про критичне становище ЗСУ в разі літнього наступу російської армії. Джерела серед українських високопосадовців анонімно розповіли журналістам, що «існує великий ризик руйнування лінії фронту там, де російські генерали вирішать зосередити свій наступ». Серед причин такої ситуації співрозмовники назвали нестачу безпілотників, гаубиць і сотень тисяч снарядів і ракет.
  • Американський Інститут вивчення війни (ISW) заявив 15 березня, що війська РФ продовжать тиснути на Донбасі, щоб дестабілізувати українські оборонні лінії – аби розпочати вже новий наступ влітку 2024 року. За прогнозами аналітиків, успіхи Кремля у ньому залежатимуть від військової допомоги Заходу Україні.
XS
SM
MD
LG