Доступність посилання

ТОП новини

Чи потягнуть донизу гривню рубль та ліра?


Реджеп Тайїп Ердоган та Володимир Путін
Реджеп Тайїп Ердоган та Володимир Путін

Падіння рубля та ліри може тривати й надалі. Утім, на долю української гривні це практично ніяк не впливає, запевняють фахівці. За їхніми словами, російська та турецька національні валюти стрімко втрачають у ціні внаслідок політики, що провадиться президентами цих країн – Володимиром Путіним та Реджепом Тайїпом Ердоганом.

Днями за 1 долар США давали понад 66 російських рублів, або ж майже 7 турецьких лір. Для російської валюти це найглибше падіння протягом року. Турецька ж грошова одиниця подешевшали за рік вже на 60 відсотків, 20 з яких – це «досягнення» останнього лише тижня. В обох випадках серед причин швидкої девальвації експерти називають авторитарне управління державою, неринкові методи впливу на економіку та санкції з боку США.

Жодної загрози для української гривні у цій ситуації економісти не вбачають. Для національної валюти України є інша небезпека, вважає фінансовий експерт Ерік Найман.

Якщо вибори пройдуть неправильно і ми «поб’ємо горщики» з Заходом, то буде 60
Ерік Найман

«Якщо будуть остаточно «побиті горщики» з МВФ, стане зрозуміло, що до влади також приходять неадекватні люди, то почнуться схожі економічні процеси, як і в Туреччині. 60 гривень за долар. Якщо вибори пройдуть неправильно і ми «поб’ємо горщики» з Заходом, то буде 60», – каже економіст.

Ерік Найман
Ерік Найман

​Втеча інвесторів

Утім, Ерік Найман зауважує, що одним із основних чинників стабільності національної валюти є гарантія невтручання політичної влади в економічні та фінансові процеси. Саме порушення цих принципів здебільшого й призвело до стрімкого падіння курсів рубля та ліри, вважає експерт.

«Це – втеча інвесторів із ринків, що розвиваються. Перш за все, з найбільш ризикованих країн, таких, як Туреччина та Росія. Політичні ситуації у Туреччині та в Росії різні. Тому темпи втечі різні, тому поки ще не 100 рублів за долар. Падіння в Туреччині було не випадковим. Насправді дефіцит платіжного балансу і великий зовнішній борг – це два головні фактори, що ослабили зсередини економіку. А коли Ердоган почав втручатися у політику Центрального банку, призначив свого родича міністром фінансів та зробив інші антиринкові кроки, це прискорило втечу інвесторів», – наголошує Найман.

Гривня девальвуватиме

Україна не має таких міцних економічних зв’язків із Туреччиною, такого великого обсягу взаємного товарообороту, щоб ліра, падаючи, потягнула за собою донизу і гривню, запевняє голова Комітету економістів України Андрій Новак. Утім, гривня таки буде знецінюватися, зауважує експерт.

Курс на кінець року – 30,1 гривні за долар. Це план штучної девальвації
Андрій Новак

«Фактор девальвації російської та турецької грошових одиниць буде використовувати НБУ, чи інші чиновники, для виправдання девальвації гривні. У цьому я не сумніваюся. Девальвація гривні запланована, анонсована в головному фінансовому документі країни. У державному бюджеті на 2018 рік вказаний так званий середній річний курс – 29,3, курс на кінець року – 30,1 гривні за долар. Це план штучної девальвації. За ним як ішли, так йтимуть і далі, а пояснюватимуть такими от історіями з рублем, з лірою, тим, що сніг випав, цінами на огірки та помідори», – нагадує Новак.

Андрій Новак
Андрій Новак

​«Ситуація вдарить по багатих регіонах Росії»

Знецінення рубля також уже не може вплинути на стійкість гривні, запевняє виконавчий директор «Економічного дискусійного клубу» Олег Пендзин. За його словами, ні економічна, ні фінансова ситуація в Україні більше не залежить від Росії, адже товарообіг між двома країнами після 2014 року скоротився до мінімуму.

Чутки вже обвалили курс рубля. Особливо це вдарить по багатих регіонах, по Москві та Санкт-Петербургу
Олег Пендзин

«Що стосується Росії – це ситуація, пов’язана із санкціями. Особливо перспективи щодо введення нового комплексу санкцій Вашингтоном, який не дасть можливості рефінансувати російський борг. Це дуже серйозно може вдарити по курсу російського рубля, він може впасти до історичного мінімуму. Тому що навіть елементарні чутки про те, що це може статися, вже обвалили курс рубля достатньо сильно. А якщо це стане реальністю, то по Росії це сильно гепне. Особливо це вдарить по багатих регіонах, по Москві та Санкт-Петербургу, адже імпортні товари, які не виробляються в Росії, дуже стрімко підуть вгору», – наголошує Пендзин.

Санкції та падіння курсу

​Раніше Вашингтон повідомив, що до кінця серпня цього року запровадить нові санкції щодо Росії – аж до блокування російським банкам доларових розрахунків і заборони для резидентів США операцій із новим російським держборгом. Президент Росії Володимир Путін назвав такі санкції «нелегітимними». Курс рубля впав.

Також США оголосили про санкції проти міністрів юстиції та внутрішніх справ Туреччини через взяття в цій країні під варту американського пастора Ендрю Брансона. Водночас Вашингтон підвищив мита на турецькі метали. Курс ліри стрімко знизився.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив про «політичну змову» проти Анкари та закликав громадян країни купувати ліру і продавати долари. Туреччина тепер, за його словами, «активізує імпортозаміщення».

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG