Доступність посилання

ТОП новини

Напередодні Об'єднавчого собору: в Андріївській церкві відбулося богослужіння архієреїв Вселенського патріархату


Андріївська церква в Києві, яку передають в безоплатне користування Вселенському патріархату (архівне фото)
Андріївська церква в Києві, яку передають в безоплатне користування Вселенському патріархату (архівне фото)

Київ – ​Перше архієрейське богослужіння представників Вселенського патріархату серед риштовань Андріївської церви провели екзархи, які працюють зараз в українській столиці за дорученням Константинополя над організацією Об’єднавчого собору. Чи вдалося дійти згоди щодо процедури проведення голосування предстоятеля нової української автокефальної церкви, жоден із ієрархів не прокоментував. Тільки митрополит Гальський Еммануїл, який також прибув до Києва та, як заплановано, має головувати на соборі, натякнув: це станеться, «коли розтануть сніговики».

До останнього моменту не було відомо, чи допустять на літургію пресу. Та врешті, і журналісти, і кілька десятків вірян, що прийшли, змогли розміститися всередині Андріївської церкви.

Там ще близько року триватиме реконструкція, і як зазначив присутній на богослужінні міністр культури України Євген Нищук,це накладає певні обмеження.

«Зараз не можна палити багато свічок, зараз собор не може вмістити неймовірну кількість людей – є певні обмеження, але вони пов’язані із повагою до цієї святині, і з тим, що зараз там тривають роботи», – зазначив він.

За словами Нищука, наразі вже підписані всі необхідні документи на рівні парламенту та уряду для передання церкви у користування Вселенського патріархату і надання йому статусу ставропігії – автономного представництва цього патріархату в Україні.

«Вона передана у користування. Вона належить державі Україна, тож я просив би не маніпулювати. Це є підпорядкування національного заповідника «Софія Київська»», – сказав міністр.

Про що говорили після літургії

Після завершення літургії один із екзархів (посланців) Константинополя архієпископ Іларіон зазначив, що таке богослужіння відбувається тут уперше за 330 років.

Єпископ Едмонтонський УПЦ Канади Іларіон під час першої Архієрейської Літургії в Патріаршій ставропігії Вселенського патріархату в Андріївській церкві, Київ, 13 грудня 2018 року
Єпископ Едмонтонський УПЦ Канади Іларіон під час першої Архієрейської Літургії в Патріаршій ставропігії Вселенського патріархату в Андріївській церкві, Київ, 13 грудня 2018 року

Він анонсував, що відтепер це відбуватиметься тут регулярно, а також висловив упевненість у тому, що незабаром і українська помісна церква зможе отримати офіційний статус.

Водночас, якихось деталей щодо майбутнього Об’єднавчого собору ні він, ані ще один екзарх, архієпископ Даниїл, не озвучували. Так само нічого не сказали і про те, чи досягли домовленостей між Вселенським патріархатом та Українською православною церквою Київського патріархату, який нещодавно заявив про розбіжності у баченні процедури голосування за предстоятеля об’єднаної церкви та вніс свої пропозиції.

Натомість представник Вселенського патріархату митрополит Гальський Еммануїл, що також був присутній на богослужінні, зазначив: у підготовці запланованого на 15 грудня Об’єднавчого собору дійсно є певні перешкоди.

Представник Вселенського патріарха Варфоломія митрополит Гальський Еммануїл
Представник Вселенського патріарха Варфоломія митрополит Гальський Еммануїл

Думаю, нам потрібно дочекатися, поки розтане сніг, і щоб розтали також і сніговики
Митрополит Еммануїл

«Об’єднана автокефальна церква тут, в Україні, вже більше не просто мрія. Ми можемо з Божою поміччю і спільними зусиллями її створити. Як ви знаєте, ми тут для того, щоб допомагати цьому процесу. Ми робимо усе, що в людських силах. Іноді виникають перешкоди. Це життя церкви. Нам про це відомо. Будьте певні, що Вселенський патріархат просуває і допомагає знайти шлях щоби цей процес завершився. Надання автокефалії, як я вже вам сказав, це вже ухвалене рішення з боку Вселенського патріархату. І йдучи до храму в цей такий сніжний день, я розмірковував: думаю, нам потрібно дочекатися, поки розтане сніг, і щоб розтали також і сніговики», – зазначив він.

Яка ситуація з підготовкою до Собору

Заплановано, що Об’єданвчий собор Української православної церкви відбудеться 15 грудня у Софійському соборі. Як запевняє міністр культури Євген Нищук, це одноразовий захід, і після цього собор, який нині є частиною заповідника Софія Київська, головним храмом нової церкви не буде.

Під час Собору представники українських православних церков – УПЦ КП, УПЦ (МП) та УАПЦ – мають офіційно об’єднатися та обрати керівника нової церкви, який має отримати томос про автокефалію від предстоятеля Вселенського патріархату Варфоломія.

Речник УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій Зоря заявив, що томос новому предстоятелю церкви буде вручений 6 січня після літургії у Стамбулі.

Раніше він запевнив, що УПЦ КП готується до собору та має намір брати у ньому участь.

Українська автокефальна православна церква (УАПЦ) також брати участь у Соборі, хоча її очільник, митрополит Макарій заявив, що не пропонуватиме свою кандидатуру на пост глави нової церкви.

Тим часом, УПЦ (Московського патріархату) оприлюднила заяву, відповідно до якої більше півсотні їхніх архієреїв від участі у Соборі відмовились.

У день Об'єднавчого собору, 15 грудня, Радіо Свобода проведе Спецефір до надання Україні Томосу. Дивіться його на онлайн-платформах у Facebook та YouTube.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Андріївська церква в Києві, яку передали в безоплатне користування Вселенському патріархату. Церква збудована в 1747–1762 роках
Андріївська церква в Києві, яку передали в безоплатне користування Вселенському патріархату. Церква збудована в 1747–1762 роках

Томос для України: 15 грудня – об’єднавчий собор у Святій Софії

Нова українська церква буде без обмежень, компромісів та залежності – Павленко

Ієрархи УПЦ (МП) бояться компромату від спецслужб Росії

Агент «Юрек», покаяння і томос для України

5 ознак втручання Росії у надання томосу для України очима українських науковців

Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

  • Зображення 16x9

    Віталій Панасюк

    До команди Радіо Свобода приєднався у січні 2018 року. Працюю оператором проєкту #ВУкраїні (спільний телепроєкт документальних репортажів Української служби Радіо Свобода та телеканалу «Настоящее время»).

    У ЗМІ працюю із 1994 року. До Радіо Свобода працював у телевиробництві телеоператором новин, програм та документальних проєктів. Як оператор-постановник брав участь у зйомках документальних фільмів «Розщеплені на атоми», «Діти перемоги». Лауреат премії «Телетріумф» за операторську роботу над документальним фільмом. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG