Доступність посилання

ТОП новини

Що станеться з православною церквою в Криму після отримання Україною томосу?


Учасники хресної ходи «За єдину помісну церкву» з нагоди 1030-річчя хрещення Русі-України. Київ, 28 липня 2018 року
Учасники хресної ходи «За єдину помісну церкву» з нагоди 1030-річчя хрещення Русі-України. Київ, 28 липня 2018 року

Президент України Петро Порошенко 24 серпня заявив про важливість отримання томосу про автокефалію Української православної церкви. Очікується, що це питання розглядатиметься у Вселенській патріархії на Сінаксі, що проходить у ці дні. Що станеться з православною церквою в Криму після того, як Україна отримає томос? Про це в студії Радіо Крим.Реалії говоримо з релігієзнавцем, шеф-редактором сайту «Петро і Мазепа» Віктором Трегубовим.

​– Патріарх Кирило – повністю підневільна людина: якщо він проігнорує ці події й не покаже керівництву Російської Федерації, що він зробив усе, що міг, то питання виникнуть уже до нього. Він, як мінімум, повинен показати, що він чесно намагався. По-своєму його навіть шкода, тому що саме Кремль своїми маніпуляціями змусив патріарха посваритися з Варфоломієм, і тепер Кремль посилає його до владики Варфоломія (поїздка Московського патріарха до глави Вселенського патріархату відбулася 31 серпня – ред.).

– Чи матиме томос для України силу в окупованому Донецьку й анексованому Криму?

Що залишиться робити Кримській єпархії? У них будуть два варіанти, і це будуть рішення, ухвалені в Кремлі

– Треба зауважити, що Росія особливо не наполягала, щоб при окупації тієї чи іншої території церква переходила в РПЦ. Досі суперечка йде про абхазьку церкву, яка канонічно вважається грузинською. При тому, що місцевих, налаштованих проросійськи, це теж не дуже влаштовує. Точно так само і в Криму. Єпархії не були виведені зі складу Української православної церкви (Московського патріархату) – ні в Криму, ні на Донбасі. Фактично вони досі вважаються не РПЦ, а УПЦ (МП).

Питання: що трапиться після отримання томосу і створення нової помісної української церкви? Багато священиків і єпископи захочуть в неї влитися. Що залишиться робити Кримській єпархії? У них будуть два варіанти, і це будуть рішення, ухвалені в Кремлі. Або вони залишаться в тій частині УПЦ (МП), яка намагатиметься зберегти себе і свій вплив в Україні, але ця частина перебуватиме в стані кризи і перебуватиме під постійним і внутрішнім, і зовнішнім тиском, або вони просто перереєстровуються як парафії Російської православної церкви. Це буде оголошенням війни і на церковному фронті, так як це порушення канонічних кордонів.

– Чому цього не сталося досі? Чому Крим Росія анексувала, а митрополія перебуває досі в УПЦ, нехай і Московського патріархату?

– Тому що переведення її в РПЦ показало б відмінності, воно б розрізнило РПЦ і УПЦ, а Кремль не любить показувати цю різницю. Це викличе додаткові конфлікти, це частково посварить Кремль із УПЦ (Московського патріархату), чого вони, знову-таки, не роблять навіть із грузинської церквою.

Віктор Трегубов
Віктор Трегубов

– Добре, ось томос, з'являється Українська помісна православна церква. Російська православна церква визнає існування Української православної помісної церкви?

Якщо ситуація в Естонії призвела до тимчасового розриву Московського патріархату і Вселенської кафедри, то ситуація в Україні може мати далекосяжніші наслідки

– Ні, малоймовірно. Можна провести аналогію з Естонією, де зараз існують дві паралельні православні юрисдикції. Одна в підпорядкуванні Константинопольського патріархату, інша – в підпорядкуванні Московського патріархату. Вони одна одну не визнають, але співіснують на території однієї країни, хоча це не відповідає канонічним правилам. Єдине: якщо ситуація в Естонії призвела до тимчасового розриву Московського патріархату і Вселенської кафедри, то ситуація в Україні може мати далекосяжніші наслідки. Якщо в Естонії ми говоримо про досить невелику православну громаду, то в Україні ми говоримо про одну з найбільших у світі православних громад, а це багато значить.

– Що станеться з Російською православною церквою після того, як утвориться Українська помісна православна церква? Чи стане РПЦ другою або третьою за величиною православною церквою?

Лур'є пише: Отримання Україною томосу моментально спровокує кризу РПЦ як усередині, так і в її відносинах із Кремлем

– Усе залежить від того, яка кількість парафій в Україні перейде в новостворену помісну церкву. Якби перейшли всі, то Російська православна церква стала б третьою за чисельністю після цієї новоствореної і після румунської. Ймовірно, вирішать перейти досить багато, але не всі.

Що стосується внутрішньоросійської православної ситуації: на Credo.press вийшов матеріал владики Григорія Лур'є. Він пише, що це моментально спровокує кризу Російської православної церкви як усередині, так і в її відносинах із Кремлем. Очевидно, вину за провал на українському напрямку Кремль повісить на керівництво РПЦ. Ймовірно, це буде розцінено як геополітичний провал, і вплив РПЦ, і інтерес влади до неї різко знизяться.

Зліва направо: російський президент Володимир Путін, міністр оборони Росії Сергій Шойгу і Московський патріарх Кирило. Петербург, 30 липня 2017 року
Зліва направо: російський президент Володимир Путін, міністр оборони Росії Сергій Шойгу і Московський патріарх Кирило. Петербург, 30 липня 2017 року

На популярному порталі lenta.ru вийшов матеріал із критикою РПЦ у похмурих тонах: розповідається про монастир, де жорстоко ставляться до дітей із дитбудинків. Тобто РПЦ уже відкрито критикують російські медіа – таке раніше було неможливим. А в самій Російській православній церкві давно вже є філософський, світоглядний розкол на представників, як можна сказати, ліберального й «ісконно-посконного» крила. Що цікаво, УПЦ (МП), спочатку була оплотом лібералів, з приходом владики Онуфрія дуже швидко відкочувала в консервативний табір.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Вселенський патріархат не поступився в питанні томосу для України, незважаючи на візит Кирила

Велика міждержавна битва за томос для України: Кремль активно використовує спецслужби

Томос для України: потрійна поразка Кремля

Томос для України і розбите корито патріарха РПЦ Кирила

Філарет: після отримання Україною томосу історія російської церкви починатиметься з XV століття

Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року
Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33 років. Київ, 26 липня 2008 року

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG