Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко запрошує бойовиків, Росія обурює ООН: тиждень на Донбасі


Олександр Лукашенко під час минулорічних виборів президента Білорусі, які він, за словами білоруської опозиції, програв
Олександр Лукашенко під час минулорічних виборів президента Білорусі, які він, за словами білоруської опозиції, програв

Дуже стисло – про все важливе в регіоні за тиждень від команди Радіо Донбас.Реалії

Після неочікуваної заяви КДБ Білорусі про участь затриманого Мінськом блогера Романа Протасевича у боях на Донбасі на боці «Азову» (і спростування голови «Нацкорпусу» Андрія Білецького), ця історія почала стрімко розкручуватись: вже наступного дня, 26 травня, угруповання «ЛНР» порушило проти блогера «карну справу» і запросило у Мінська його видачу, а 2 червня Олександр Лукашенко запросив «слідчих» від бойовиків на допит Протасевича. Радник голови української делегації у Тристоронній контактній групі Олексій Арестович заявив, що в такому випадку «Лукашенко більше не може бути посередником» між Росією та Україною у перемовинах по Донбасу (польский посол в Україні Бартош Ціхоцький вже запропонував Краків або Варшаву як альтернативу Мінську після закінчення карантину). Чому Лукашенко, який напозір досі тримав дистанцію між Україною та Росією, запросив до Мінська «посадовців» ніким не визнаного угрупування, зібрався налагодити пряме авіасполучення між Білоруссю та анексованим Кримом, і чи пов'язано це з його недавнім візитом до Сочі? Обговорюємо в ефірі.

А 3 червня білоруський державний телеканал «ОНТ» показав «інтерв'ю» із затриманим Протасевичем, в якому той розповів, що протести в Білорусі «фінансувалися західними спецслужбами», назвав «карну справу» бойовиків на Донбасі «цілком логічною» та заявив, що в Лукашенка «сталеві яйця». Соцмережами почали ширитися кадри «теледопиту», в яких видно набухлі від наручників зап'ястя Протасевича, не повірили у його «зізнання» батько Роман (сам психолог та колишній військовий) та обмовлений Протасевичем радник опозиційної лідерки Світлани Тихановської Франак Вячорка. Колишній в'язень угруповання «ДНР» Станіслав Асєєв, який свого часу пройшов подібний допит з боку російського журналіста Сладкова, нагадує: в заручниках КДБ Білорусі дівчина Протасевича.

Росія в рамках формату Аррія (неформальний формат засідань в Радбезі ООН) організувала зустріч «З обставин подій на Майдані та їхніх наслідків на Донбасі», на яку запросила колишнього українського прем'єра Миколу Азарова та двох екс-регіоналів – Олега Царьова та Володимира Олійника. Постпред Росії в ООН Василь Небензя назвав їх «прямими учасниками або свідками подій». Зустріч, наповнену російським баченням українських подій, засудили чи не всі країни Заходу – зокрема, представник Франції в ООН прямо закликав Москву зупинити провокації, вивести війська з Донбасу та повернути Крим.

Іще один фігурант «російської весни» 2014-го року виринув у Києві: екс-регіонал та колишній секретарь Донецької міськради Микола Левченко, який називав Павла Губарєва «хлопцем, якого хвилює доля країни», приїхав до України, щоби забрати виграні в неї в суді гроші. Розповідаємо, як так трапилося.

Тим часом Володимир Путін заявив, що перша гілка скандального газопроводу «Північний потік-2» майже добудована – і вже висунув перший ультиматум Україні. Голова МВС Арсен Аваков припустив, що Путін може вдатися до терактів на українському газоводі, щоби довести Заходу необхідність добудови і другої гілки, а нова радниця міністра енергетики Лана Зеркаль розмірковує, чи можна іще зупинити небезпечний для України проєкт.

Пригадайте, з чого почалася війна у Луганську (на відміну від Криму, луганські прикордонники наважились на військову відсіч підконтрольним Росії бойовикам), а також почитайте, що сьогодні жителі міста думають про ті події.

В Донецьку вперше з травня 2014-го року послабили комендантську годину (тепер там можна гуляти вночі по вихідних до 11 вересня) – як кажуть експерти, щоби полегшити агітацію серед населення на вибори до Держдуми РФ. А в непідконтрольному Алчевську робітники місцевого меткомбінату записали звернення, в якому жаліються, що їм вже 5 місяців не платять зарплату. Як найпотужніше підприємство окупованої частини Луганщини, що процвітало до 2014-го року, дійшло до такого?

Наостанок – на тлі таких новин – прочитайте кілька корисних порад від учасника боїв за Донецький аеропорт про те, як справлятися зі стресом у будь-яких ситуаціях. Кому ж знати про стресостійкість краще?

Дякуємо, що залишаєтесь із нами. Усі ефіри Радіо Донбас.Реалії. Наш сайт. І фейсбук. Пошта: Donbas_Radio@rferl.org. Автовідповідач: 0800300403.

XS
SM
MD
LG