Доступність посилання

ТОП новини
Триває підрахунок голосів на парламентських виборах в Україні
Триває підрахунок голосів на парламентських виборах в Україні

Україна обрала Раду-9. Живий блог

Триває підрахунок голосів. ЦВК на 19:00 за Києвом підрахувала понад 79 відсотків протоколів на позачергових виборах до Верховної Ради України. За даними Національного екзит-полу, до парламенту 9-го скликання потрапляють п'ять партій

21 липня в Україні відбулися дострокові парламентські вибори, які призначив президент Володимир Зеленський у свої перші дні на посаді.

Явка склала 49,84%. І це найнижчий показник за всю історію парламентських виборів в Україні.​

Наразі триває підрахунок голосів.

Звіт місії міжнародних спостерігачів: вибори – ефективні, з повагою до свобод, але зі зловживаннями.

Про це йдеться у спільному звіті місії міжнародних спостерігачів від Бюро ОБСЄ з Демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ), Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї НАТО, а також Європейського парламенту.

Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні заявляє, що виборчий процес в Україні пройшов з повагою до основних свобод.

Аналітичний центр зі США «Міжнародний республіканський інститут» (IRI) визнав позачергові парламентські вибори в Україні 21 липня добре проведеними, попри незначні порушення, які спостерігалися в день голосування. Проблемою для українських виборів в IRI назвали вплив Кремля. Через продовження окупації Росії на частині української території – в Криму і на Донбасі, виборчі органи не змогли провести вибори у всіх регіонах країни, і 16 відсотків українців не змогли проголосувати.

П’ять головних висновків із парламентських виборів в Україні наводить кореспондент Радіо Свобода / Радіо Вільна Європа Крістофер:

  • Історичний мандат для реформ.
  • Коаліції не потрібно.
  • Найбільша зміна складу парламенту в історії.
  • Звичні партії ослабли, та не зникли.
  • Попередження про зростання проросійських партій були перебільшені.

Центральна виборча комісія підрахувала на 19:00 за київським часом майже 80 відсотків протоколів на позачергових виборах до Верховної Ради України.

Перше місце, за цими даними, посідає партія «Слуга народу» (42,81%), яка зможе сформувати однопартійну більшість – попередні дані ЦВК.

Значно відстають від лідера «Опозиційна платформа – За життя» (12,98%), «Європейська солідарність» (8,34%), «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (8,09%), партія «Голос» (6,09%).

Наразі першою серед політичних сил, які до парламенту не потрапляють, є «Радикальна партія Олега Ляшка» (3,89%), далі йдуть «Сила і честь» (3,78%) та «Опозиційний блок» (3,18%).

Ці дані в цілому збігаються з результатами, які оприлюднили соціологи Національного екзит-полу увечері 21 липня, за якими до Верховної Ради України 9-го скликання потрапляють:

  • «Слуга народу» – 44,2%;
  • «Опозиційна платформа – За життя» – 11,4;
  • «Європейська солідарність» – 8,8%;
  • «Батьківщина» – 7,4%;
  • «Голос» – 6,5%

За оновленими даними ЦВК далі стежте на сайті Центральної виборчої комісії.

Поліція повідомляє, що перевіряє «підозрілих осіб», які їхали автобусами до Києва перед завершенням виборів

Звернення надійшли від жителів Броварів, Борисполя та Василькова
Звернення надійшли від жителів Броварів, Борисполя та Василькова

«За годину до завершення позачергових виборів до поліції Київщини надійшла низка повідомлень щодо пересування в автобусах великої кількості людей у напрямку Києва. Такі звернення надійшли від жителів Броварів, Борисполя та Василькова», – йдеться в повідомленні поліції Київської області.

У поліції додали, що під час зупинки деяких транспортних засобів правоохоронці дійсно виявили в салонах людей, які зареєстровані в інших областях країни і їхали до Києва: «Поліція наразі з’ясовує мету такої «вечірньої подорожі». Правоохоронці і надалі будуть реагувати на такі повідомлення, щоб попередити будь-які провокації».

ЦВК: явка на дострокових парламентських виборах склала 49,84%

Ці дані базуються на даних з усіх 199 виборчих округів.

Більше ніж 50% явка склала у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Львівській, Полтавській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській областях.

У Києві активність виборців склала 48,97%.

Це найнижча явка на парламентських виборах в Україні.

Українські виборці у Лондоні. На виборах парламенту активність була меншою

Загалом у Великій Британії у день виборів працювали дві виборчі дільниці – одна у затишній дільниці центрального Лондона – Голланд парк, де й розташоване посольство України, а інша – на півночі у столиці Шотландії Единбурзі, в генеральному консульстві України. ​

Зі списку українських виборців, зареєстрованих в українському посольстві у Лондоні (2915 осіб), на кінець виборчого дня проголосували десь близько 700 осіб, що становить менш ніж чверть від загальної кількості тих, хто значився у виборчих списках посольства.

Журналістка Радіо Свобода Анастасія Магазова:

У Запоріжжі на виборчій дільниці розпилили газ

У Запоріжжі у відчинене вікно будівлі школи, де розташована одна з дільничних виборчих комісій на 76-му окрузі, група осіб розпилила газ із балончиків після закриття дільниці для підрахунку голосів, написав у Facebook кандидат у народні депутати у цьому мажоритарному округу Володимир Москаленко.

За його словами, йдеться про сльозогінний газ.

Інформацію про інцидент кореспонденту Радіо Свобода підтвердили у головному управлінні Національної поліції Запорізької області поліції, а також спостерігачі «Опорі», що працюють на місці. Постраждалих внаслідок інциденту немає. Підрахунок голосів на дільниці тимчасово припинений – проводиться провітрювання приміщення.

Наразі на місці працює слідчо-оперативна група поліції. Осіб, що розпилили газ, затримали. Як повідомляють представники «Опори», серед затриманих є неповнолітні.

За фактом події поліція готується відкрити кримінальне провадження.

В «Опорі» щодо того, про який саме газ ідеться, заявили, що такої інформації не мають. У поліції також цього не уточнили.

День виборів у Раду в 21 фото

Усе про вибори до ВРУ – у марафоні Радіо Свобода:

«Ну що, тепер на море?»: перші враження українців від результатів екзит-полів

Деяких користувачів соціальних мереж результати екзит-полів неабияк засмутили. Деякі – поставилися до результатів екзит-полів жартома. Дехто – тішився.

Неабиякого галасу наробила «Партія Шарія», яка подолала бар’єр у 2% і тепер отримуватиме державне фінансування.

МВС: системних порушень на виборах не було

«Найголовніше – у нас немає жодного постраждалого громадянина. Виборчий оперативний штаб постійно відслідковував ситуацію, яка відбувалася в країні. Життя під час виборів не закінчується. Але, ті правоохоронці, які були залучені до проведення виборів, на 100% виконали свою роботу і впорались із поставленими завданнями. Для поліції робота не закінчується, вони ще забезпечують безпеку під час підрахунку голосів», ­– заявив перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий.​

ЦВК оприлюднила перші результати виборів до Ради

Згідно з повідомленням, на цей час опрацьовані 0,19% протоколів по Україні. Перше місце, за цими даними, посідає партія «Слуга народу» (39%).

Значно відстають від лідера «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (12?57%), «Радикальна партія Олега Ляшка» (10,59%), «Європейська солідарність» (8,24%), та «Опозиційна платформа – За життя» (понад 5,66%).

Ці дані наразі не є репрезентативними і не збігаються з даними Національного екзит-полу.

Результати Національного екзит-полу (станом на 20:00):

  • «Слуга народу» – 44,2%
  • «Опозиційна платформа – За життя» – 11,4
  • «Європейська солідарність» – 8,8%
  • «Батьківщина» – 7,4%
  • «Голос» – 6,5%

Партії, які, за даними Національного екзит-полу, долають 5-відсотковий бар'єр. Результати можуть змінитися після остаточного підрахунку голосів.

Усе про вибори до ВРУ – у марафоні Радіо Свобода:

Заяви партій, які за даними екзит-полів проходять до Верховної Ради

«Слуга народу»

Президент України Володимир Зеленський прокоментував попередні результати екзит-полів: «Це символічний результат, 73% було б краще, але ми вдячні народові України за підтримку, за дуже велику довіру до нашої партії, партії «Слуга народу». Хочу подякувати нашій великій команді: Разумков молодець, усі молодці… Це не просто велика довіра, це велика відповідальність для мене особисто, для нашої команди. Ми не підведемо… Пріоритети для нас – припинення війни, повернення наших полонених і перемога над тією корупцією, яка досі залишається в Україні».

Він також заявив, що запрошує очільника партії «Голос» Святослава Вакарчука поговорити про посаду прем’єр-міністра: «Наша ініціатива до пана Вакарчука була ще на президентських виборах. Ми запрошуємо до розмови пана Вакарчука. Питання з приводу прем’єра Вакарчука – це питання до нього, тому що це велика відповідальність».

Президент Зеленський радить однопартійцям не розслаблятися – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

«Опозиційна платформа – За життя»

Один із лідерів партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук звинуватив колишніх політичних партнерів у веденні кампанії проти своєї політичної сили: «Ми задоволені результатом, але задоволені не до кінця. Ми критично ставимося… до того, що ви зараз бачите у вигляді цифр, все-таки це результати екзит-полів на 18-у годину, гадаю, що вони зміняться... Зараз настає дуже серйозний етап боротьби, розслаблятися не можна і святкувати не можна, тому що та кампанія була щодо нас і велася під час виборчої кампанії, ті порушення йдуть у першу чергу від колишніх наших колег, від «Опозиційного блоку», який, на жаль, посів дуже брудну нішу в своїй боротьбі проти нас. Вони дійшли до того, що один із роликів, який активно обертається в соцмережах – де Юрій Бойко закликає голосувати за перший номер, «Опозиційний блок», – наголосив Медведчук.

«Європейська солідарність»

Лідер партії «Європейська солідарність», п’ятий президент України Петро Порошенко заявив: «Хочу звернутися до всіх українців ... дорогі друзі, піврічний виборчий марафон в Україні нарешті завершився, і я хочу подякувати. Подякувати нашій команді, подякувати всім і кожному, хто сьогодні віддав голос за «Європейську солідарність», – ви великі молодці... Ми зробимо все, щоб виправдати ту довіру, яку нашій команді, найкращій команді, ви надали».

Проєвропейські партії, які не побажали об'єднати зусилля на позачергових виборах до Верховної Ради і не подолали 5-відсоткового прохідного бар'єру, розпорошили від 10 до 15% голосів, заявляє лідер партії «Європейська солідарність», п'ятий президент України Петро Порошенко: «На жаль, нас, а не «Опозиційну платформу», атакували і деякі партії проєвропейської патріотичної спрямованості. Там вони загрозу для державності не бачили... Така лінія поведінки наших опонентів точно не сподобалася виборцям».

Він зазначив, що ці партії, за результатами екзип-полів, не долають 5-відсотковий бар'єр для проходження до парламенту: «Шкода. Тому що вони розпорошили від 10 до 15% голосів. Голосів, які зараз перерозподілятимуться на користь інших партій, зокрема і проросійських».

«Батьківщина»

Склад майбутньої парламентської коаліції залежить виключно від президента України Володимира Зеленського, чия партія «Слуга народу» набрала найбільшу кількість голосів на позачергових парламентських виборах, заявляє лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко: «Те, якою буде коаліція, залежить зараз від президента Володимира Зеленського».

Вона наголосила, що у Зеленського та його партії є повне право формувати парламентську коаліцію, так, як вони вважають за потрібне, і відповідальність за це лежить на президентові.

«Голос»

Лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук заявив: «З того, що ми бачимо, люди проголосували за зміни, і ми раді бути частиною цих змін».

Відповідаючи на запитання, чи готова партія «Голос» входити в коаліцію з партією «Слуга народу», і чи є у партії кандидатури на прем’єр-міністра і спікера Верховної Ради, Вакарчук сказав: «Ми готові брати на себе відповідальність і готові до будь-яких посад».

Він зазначив, що до переговорів партія буде готова після оголошення офіційних результатів виборів.

«Якщо Порошенко (лідер партії «Європейська солідарність», п’ятий президент України Петро Порошенко – ред.) і Тимошенко (лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко – ред.) готові щиро і чесно говорити про деолігархізацію, ми з ними готові вести переговори», – сказав заступник голови партії «Голос» Ярослав Юрчишин.

ЦВК оприлюднила попередні дані про явку виборців на 20:00

Активність виборців на позачергових парламентських виборах станом на 20:00 склала 50,09%, повідомляє Центральна виборча комісія. Ці попередні дані базуються на даних із 19 зі 199 виборчих округів.

Станом на 16:00 у ЦВК повідомляли, що активність виборців склала 36,55%.

Святослав Вакарчук прокоментував попередні результати Національного екзит-полу

Святослав Вакарчук
Святослав Вакарчук

«Дані Національного екзит-полу свідчать, що українці проголосували за зміни, і партія «Голос» щаслива бути частиною цих змін... Сьогодні на цих виборах ми піднялись на базовий табір і збираємось на ньому закріпитись і далі рухатись на вершину... Ми не ставимо собі обмеження в 6,3%... Для партії, яка два місяці тому не збиралася йти на дострокові вибори, це дуже гарний результат. Це початок», – заявив лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук на брифінгу після закриття виборчих дільниць.

Вакарчук наголосив, що програмні засади «Голосу» залишаються незмінними: рух України до Європи, закон – один для всіх, невідворотність покарання за порушення закону, створення вільної економіки і ефективної держави без олігархів. Одним з пріоритетів на початку роботи в парламенті для «Голосу» буде також зміна правил, за якими працює парламент: «Депутати повинні спуститися з небес на землю, ходити на роботу, не прогулювати, сумлінно виконувати свою роботу і знати, що індульгенцій не буде».

Заступник голови партії «Голос» Ярослав Юрчишин повідомив, що «Голос» готовий на коаліцію з новими політичними силами, якщо за ними не стоятимуть олігархи та корупційний інтерес.

«Для нас не важливі бренди і персоналії, важлива лише коаліційна угода. Якщо Порошенко і Тимошенко зможуть щиро і чесно говорити про деолігархізацію, ми готові навіть з ними вести переговори. Але вони мають оновитися не формально, прикрившись лише кількома новими обличчями, а по-справжньому», – сказав Юрчишин.

Він додав, що партія «Голос» ніколи не увійде в коаліцію з проросійськими силами, які представлять не Україну, а інтереси Кремля.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG