Доступність посилання

ТОП новини

Росія нав’язує свої паспорти в окупації. Що робити людям?


Донецьк у жовтні 2022 року. Наразі окупаційна влада збирається визнати донеччан, які не взяли паспорт РФ, іноземцями
Донецьк у жовтні 2022 року. Наразі окупаційна влада збирається визнати донеччан, які не взяли паспорт РФ, іноземцями

Врятуватися від російського паспорта: як, і чи взагалі це можливо? Українські топ-чиновники зробили взаємовиключні заяви про те, як українцям в окупації поводитися в умовах російської паспортизації: віцепрем’єр, міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликала не брати паспортів РФ, ніяк не співпрацювати з ворогом і чекати на ЗСУ. А омбудсмен Дмитро Лубінець порадив не відмовлятися від російських документів, щоб врятувати своє життя.

Радник же голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що суперечностей у цьому питанні немає, і Україна не переслідуватиме громадян, які «пасивно, під жорстким примусом» набули громадянства Росії.

Проблема – у тому, що отримання паспорта РФ стало в окупації практично неминучим. 27 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ, який передбачає депортацію жителів у випадку, якщо вони не стануть громадянами РФ до 1 липня 2024 року.

У травні 2022-го Росія розпочала паспортизацію жителів нових окупованих територій (на захоплених з 2014-го року частинах Донеччини та Луганщини цей процес тривав майже безперервно). Спочатку набуття громадянства РФ було формально добровільним і необов’язковим. Квітневий же указ Путіна передбачає обов’язкову паспортизацію і перехід у правове поле Росії. Це дуже занепокоїло українців, що вимушено лишаються в окупації.

Реєстрація заяв на отримання російського громадянства під час окупації Херсону
Реєстрація заяв на отримання російського громадянства під час окупації Херсону

«Відбувається залякування по телебаченню, по інформаційних каналах, коли виходить указ Путіна про те, що люди будуть вважатися іноземцями і їх можуть депортувати, а їхнє майно вилучити. Виходять внутрішні «укази» угруповань «ЛНР» і «ДНР» про те, що не можна отримати права, лікарняний навіть, влаштуватися на роботу, якщо в тебе немає російського паспорта», – розповідає луганчанин Андрій Дихтяренко, головний редактор видання «Реальна газета», про атмосферу тиску на окупованих територіях.

Донбас.Реалії звернулося із запитом до міністра Ірини Верещук про те, як саме вона рекомендує громадянам уникнути одержання паспорта РФ. Відповідь ще очікуємо.

Історії людей: медсестра, фермер, пенсіонер

Почастішали дзвінки і на гарячу лінію «Донбас SOS» із питаннями про відповідальність за набуття російського паспорта, розповідає координаторка Віолета Артемчук. Також люди розповідають, чому вони вимушені брати паспорти.

«Було питання від жінки, яка працює медсестрою в лікарні на тимчасово окупованій території Запорізької області. Для того, щоб продовжити трудову діяльність, від неї вимагають отримати паспорт РФ. Вона питає – чи буде якась кримінальна відповідальність за те, що вона ці «документи» візьме? Для неї робота – це єдине джерело існування».

Ще один приклад – родина фермерів.

«Вони займаються вирощуванням овочів. До вторгнення здавали продукцію українським супермаркетам, і з цього жили. Тепер вони вимушені здавати овочі гуртовикам, які вже є окупаційними. І фермер розповідає, що поки беруть так, але вже вимагають документи підтвердження громадянства. Що нам робити, питають вони? Це наше єдине джерело існування».

Найбільша проблема для жителів окупації, яку називають опитані нами експерти, – саме економічна. Через неї наймасовіша категорія мешканців окупації – пенсіонери – просто змушені брати російські паспорти.

Хоча Україна і зберігає для них усі виплати, але на захоплених Росією територіях неможливо розрахуватись карткою українського банку чи просто зняти з неї кошти. Раніше у більшості сіл люди отримували пенсії готівкою через Укрпошту, але зараз це також стало неможливим через дії окупантів.

«Пенсіонери спочатку були змушені звертатися до такого «сиру в мишоловці», як гуманітарна допомога від партії «Единая Россия». Потім це були одноразові виплати без вимоги отримання російського громадянства», – розповідає херсонський політолог та громадський активіст Володимир Молчанов.

Але з почату цього року ситуація змінилася.

«Росіяни згадали, що у них в законі право на російську пенсію мають громадяни Росії, які постійно проживають на території Росії. Тепер росіяни почали пов’язувати подальші виплати пенсій, які до того платилися рубльовою готівкою з невідомих джерел, з російським паспортом. І ця категорія людей змушена взяти паспорти, щоб виживати», – додає він.

Жителька окупованого Маріуполя на стихійному ринку
Жителька окупованого Маріуполя на стихійному ринку

Врятувати майно від російських військових

Беручи паспорт РФ, українці також намагаються вберегти своє майно від розграбування у «зоні обов’язкової евакуації» – ділянці захоплених територій, де окупанти оголошують про примусову евакуацію. Зазвичай на таких територіях «квартирують» підрозділи російських військ. І якщо у власника будинку чи автівки немає російських документів, то майно можуть запросто «віджати».

«Росіяни, які відбувають за ротацією, залишають житло в непридатному стані, все грабують, ламають. І тому нові підрозділи, які заходять, шукають нові оселі, яких не торкався «руський мир». І єдиний спосіб для них знайти житло, щоб не жити десь в контейнерах в лісі, це виселити «ждуна-заукра», як вони називають. І просто викидають людину без документів», – каже Володимир Молчанов.

За законами, які намагається нав’язати Росія, деяке майно може належати і іноземцям, які мають посвідку на проживання і зареєстрували майно в РФ. Але на захоплених Кремлем територіях ця норма не працює.

«Іноземець повинен звернутися до міграційного центру на території постійного проживання, і взяти посвідку на проживання. Для херсонців ця опція недоступна, тому що єдині органи, що надають адміністративні послуги на окупованій території – мультифункціональні центри (аналоги українських ЦНАПів – ред.) надають єдину послугу – видачу російського паспорта», – пояснює Володимир Молчанов.

Можуть забрати сільськогосподарську землю

Ще одна суттєва для жителів окупації причина отримати російський «аусвайс» – земля. Чимало мешканців Запоріжжя та Херсонщини – аграрних регіонів – володіють паями землі сільськогосподарського призначення. І за законами Росії, такою землею не можуть володіти іноземці.

«Це спонукає людей переоформлюватися за російським законодавством, щоб в них не відібрали цю землю», – зазначає херсонський політолог.

І такі показові репресії над фермерами вже були. Іще на початку березня, до підписання Путіним сумнозвісного указу, росіяни поставили перед мешканцями села Бойове в Генічеській громаді вимогу - оформити право на землю за законом країни-окупанта.

«Жодного бажаючого переоформити землю не знайшлося. І вони зробили таку «пілотну розправу» – депортували всіх дорослих жителів цього села, які не взяли російські паспорти. Це більша частина була – власники земельних ділянок зокрема», – розповідає Володимир Молчанов.

На думку експерта, це чи не на найчутливіша проблема для жителів тієї ж Херсонщини, бо український паспорт – підстава для окупаційної влади позбавити їх землі чи виселити.

Чи реально втекти з окупації зараз?

Залишатися на окупованій території з українським громадянством – значить постійно перебувати під економічним тиском та наражати себе на небезпеку, зазначають фахівці. І по суті, єдиний реальний спосіб уникнути паспортизації – тікати. І саме це радить робити українцям Ірина Верещук. Але і тут не все так просто.

У багатьох людей з різних причин збіг термін придатності українських документів, або вони втрачені, або вчасно не оформлені. Отже, ними неможливо скористатися для виїзду – якщо для України достатньо і прострочених документів або свідоцтва про народження, то російська сторона із такими не випустить.

«У нас був приклад, коли хлопець хотів виїхати і виїхав. Він їхав із українським свідоцтвом про народження, і в нього був паспорт так званого «ДНР». З цим «паспортом» він виїхав з Донецька через Росію, і в’їхав на територію України через прикордонний пункт в Республіці Білорусь», – розповідає координаторка «Донбас SOS» Віолета Артемчук.

На її думку, отримання російських документів інколи може бути єдиним способом перетнути українсько-російський кордон, щоб виїхати з окупації.

І навіть у випадку, якщо українські документи збережені, не всі можуть собі дозволити виїзд, додає Володимир Молчанов. Наприклад, дорога з окупованої частини Херсонщини через Росію коштує близько 600-та доларів на людину. Це надто дорого для багатьох громадян.

«Держава не допомагає перевізникам, не допомагає громадянам евакуюватись. І тому на лівому березі залишається більше людей, ніж на звільненому правому, де люди тікають через російські обстріли», – каже експерт.

Чи покарає Україна за російський паспорт?

Люди в окупації опинились в правовій «сірій» зоні. Простих відповідей чи порад тут нема, каже Андрій Дихтяренко

«Ми не розуміємо, під яким постійним тиском знаходиться людина в окупації. Дуже легко казати – беріть, або не беріть. А там складно і брати, і складно не брати. І ти і від того, і від цього дуже погано себе почуваєш. Бо всі тобі кажуть: ти неправильно робиш».

Україна не визнає документів, виданих окупаційною владою, тому отримання російського паспорту точно не є підставою для втрати українського громадянства чи відповідальності за це, кажуть юристи.

Виготовлення російських паспортів на фабриці в Москві
Виготовлення російських паспортів на фабриці в Москві

«Відповідальності за отримання паспорту немає. Є лише відповідальність за колабораційну діяльність. Якщо людина отримала паспорт – вона може бути спокійною», – говорить адвокат, координатор програми надання правової допомоги внутрішньо переміщеним особам та постраждалим від війни Благодійного фонду «Право на захист» Віталій Чорненький.

Разом з тим, в законодавстві немає чіткої визначеності, яка б точно описувала те, що наразі відбувається в окупації.

«Воно не передбачає загалом такого поняття як «примусова паспортизація» чи будь-яке інше нав’язування громадянства. Ми розуміємо, що це є елемент війни, а законодавство не є адаптованим до таких речей», – додає Віталій Чорненький

Законодавство має застарілі норми, які не враховують реалії сьогодення. Тому люди, які намагаються розібратися і знайти чіткі відповіді, губляться у версіях. На думку політолога Володимира Молчанова, до законодавства назріли зміни – і спочатку визначитись із ними повинні політики.

«Зараз за законом звернення із заявою по отриманню паспорта є ознакою добровільності. І єдиним підтвердженням є служба за контрактом в російському війську. Тобто служба в ФСБ, поліції, прокуратурі, податковій службі не є ознакою добровільності. В Криму отримали автоматом російські паспорти – вони вважаються примусово паспортизованими. А на Херсонщині – паспортизованими добровільно, за власною згодою. Це треба на рівні закону змінити», – пояснює він.

Треба напрацювати і висловити чітку державну позицію, що саме є критерієм добровільності, кого будуть переслідувати і як саме, говорить експерт.

І чому ж протилежні поради від влади?

То кого слухати українцям на окупованих територіях – Ірину Верещук, що закликає не брати паспортів, чи Дмитра Лубінця, який каже, що для безпеки і виживання варто це робити?

«Тут мені ближча позиція пана Подоляка, який каже, що Україна не буде переслідувати тих, хто взяв російський паспорт під примусом. І це відповідає українському законодавству», – говорить Альона Луньова, директорка з адвокації центру прав людини ZMINA.

Разом з тим, каже вона, людям слід пам’ятати які ризики і наслідки може нести такий вчинок.

«Наприклад, обов’язок щодо служби в армії, це можуть бути питання мобілізації, обмеження свободи пересування, збирання біометричних даних громадян України. Тому потрібно розуміти ризики», – пояснює Альона Луньова.

У владних колах зараз обговорюється законопроект про депаспортизацію. Чи дозволить він людям, що примусово взяли паспорти РФ, відмовитися від них?

«Ймовірно, після звільнення територій, українським громадянам, які отримали ці паспорти, буде запропоновано їх здати Україні разом із заявою, що вони набули це громадянство в примусовому порядку», – говорить експертка.

Ці ініціативи зрозумілі, бо Україна і світ не визнають примусово-автоматичного набуття громадянства. На відміну від Росії.

«Російська федерація визнає. І насправді позбутися російського громадянства можна буде тільки, якщо РФ цього захоче», – роз’яснює Луньова.

В українців не буде змоги відмовитись від громадянства країни-окупанта так, щоб Росія це визнала, вважає Олена Луньова. Відтак питання здачі російських паспортів на зберігання українській владі – це нормальний вихід.

Те, що в Україні точаться суперечки і у чиновників немає спільної думки про відповідальність за набуття громадянства держави-окупанта, – лякає людей в окупації. Вони бояться, що їх сприйматимуть як зрадників, пояснюють фахівці. А окупаційна влада робить все, щоб спотворити інформацію. Тому меседж від України має бути чіткий та зрозумілий. Адже для окупантів дуже важливо, щоб люди не мали шляху назад. «І треба пояснювати їм, що цей шлях насправді є», – підсумовує Андрій Дихтяренко.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

XS
SM
MD
LG