Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Weekly: Як може закінчитись вторгнення Путіна до України?


Плакат із зображенням президента Росії Володимира Путіна та керівника МЗС Росії Сергія Лаврова з підписом «Воєнні злочинці» на акції протесту проти російської збройної агресії щодо України. Нью-Йорк, США, 2 березня 2022 року
Плакат із зображенням президента Росії Володимира Путіна та керівника МЗС Росії Сергія Лаврова з підписом «Воєнні злочинці» на акції протесту проти російської збройної агресії щодо України. Нью-Йорк, США, 2 березня 2022 року

«Давай там, українських баб ґвалтуй»: ідентифікований військовий РФ з дружиною із «плівок» СБУ

Від початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну українська влада та ЗМІ, в тому числі західні медіа, регулярно повідомляють про звірства російських військовослужбовців. Частина з них стосується сексуального насильства. 12 квітня СБУ опублікувала фрагмент перехопленої телефонної розмови російського військового з дружиною, в якій вона, сміючись, заохочує чоловіка «ґвалтувати українських баб».

Журналісти «Схем» спільно з російською редакцією Радіо Свобода встановили фігурантів розмови. Чоловік – у минулому строковик Росгвардії, також служив у полку, який брав участь в окупації Криму Росією. З початком повномасштабного наступу на Україну вторгся на Херсонщину. Детальніше читайте у матеріалі або дивіться у сюжеті ↓

Вторгнення Путіна в Україну може закінчитися так, як війна Брежнєва в Афганістані – Адам Міхнік

На думку колишнього польського дисидента Адама Міхніка, рішення російського президента Володимира Путіна розпочати війну проти України «загнало Росію в пастку». Тож на російського лідера чекає остаточна поразка, що, на думку Міхніка, може дати шанс на впровадження необхідної ліберальної реформи в країні.

«Зміни в Росії відбувались після її воєнних поразок: у війні з Фінляндією, Японією, Афганістаном, тепер з Україною», – висловився Адам Міхнік у нещодавньому інтерв’ю «Ехо Кавказу» (Грузинська служба Радіо Свобода).

Війна на півдні: українців викрадають і катують, мерам пропонують співпрацювати

У Херсоні з'явився аналог донецької «Ізоляції» – там утримують та катують українців незгодних із окупацією, заявила омбудсмен Людмила Денісова. Журналістам «Крим.Реалії» вдалося записати інтерв'ю з чоловіком, який двічі пережив тортури та знущання російських силовиків. Він розповів, як його катували, та показав фотографії наслідків знущань.

Мери міст Скадовська та Олешки покинули свої робочі місця, але продовжують виконувати свої службові обов'язки. Олександр Вілкул розповів в інтерв'ю проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії», що за минулий тиждень на Херсонщині вдалося звільнити 15 населених пунктів. Наразі за ці території відповідає Криворізька військова адміністрація. Коментарі російських військових відсутні. Про все це дивіться у програмі Радіо Свобода «Крим.Реалії»

«Я сам наполовину українець»: що розповідають військові Росії, які блокували Чернігів?

Радіо Свобода вдалося ідентифікувати та поспілкуватися з деякими військовослужбовцями 35-ї окремої мотострілецької бригади з Алейська на Алтаї та 90-ї танкової дивізії з міста Чебаркуль Челябінської області, які брали участь у масштабному наступі Росії на Україну в Чернігівській області. Низка населених пунктів регіону близько місяця була окупована Росією. Місцеві жителі повідомляють про численні злочини, розстріли цивільних російськими військовими та значні руйнування, яких завдано містам і селам.

Далі коротко про те, що могли пропустити:

Крейсери «Москва» і «Генерал Бельграно» – символи поразок диктатур

Росія втратила крейсер «Москва» – флагман Чорноморського флоту. Україна стверджує, що вразила корабель за допомогою ракет комплексу «Нептун». Міноборони Росії версію про «Нептун» не підтвердило, а повідомило лише про пожежу, детонацію боєзапасу та затоплення крейсера. Політичний оглядач Радіо Свобода Віталій Портников порівнює долю «Москви» з долею іншого крейсера – «Генерал Бельграно», який брав участь у Фолклендській війні між Аргентиною та Великою Британією.


Матеріали, які можуть вас зацікавити:

«Маємо сусіда, якому не можна довіряти». Чому Фінляндія та Швеція можуть стати членами НАТО «найближчим часом»

Прем’єр-міністр Фінляндії сказала, що її країна ухвалить рішення щодо заявки на членство в НАТО «протягом кількох тижнів». А її шведська колега зазначила, що рішення Стокгольма «буде ретельним, але швидким». На рішення цих донині нейтральних країн безпосередньо впливає російська військова агресія проти України і «зміна безпекового середовища» в Балтійському регіоні. Які шанси Фінляндії та Швеції стати членами НАТО вже незабаром? Читайте у матеріалі.

Жінка про зґвалтування окупантами: історія з Київщини

«Світлана» (ім’я змінене з міркувань безпеки) живе в селі на Київщині, яке було окуповане російськими військовими близько місяця. Неподалік нього російські солдати облаштували свої укріплення та стоянку військової техніки. «Світлана» стверджує, що під час окупації її зґвалтував солдат армії РФ. Журналісти Радіо Свобода повідомили про факт зґвалтування поліцією. За словами уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, випадки зґвалтувань набули масового характеру і, наразі, їх неможливо підрахувати. Жертвами сексуального насильства з боку російських військових стають як дорослі, так і діти.

«Було дуже страшно» – жителька про російські обстріли Авдіївки з «Градів»

Авдіївка, яку вважали містом опору російській агресії, нині потерпає від обстрілів з боку окупованої території. 15 квітня місто обстріляли з «Градів». Більшість населення виїжджає. Що говорять місцеві – у відеосюжеті кореспондента Радіо Свобода Мар’яна Кушніра.

Мар'їнка: ситуація в місті, що неподалік Донецька

Місто Мар'їнка, що неподалік Донецька, щодня обстрілюється фосфорними снарядами (забороненими Женевською конвенцією) із російських реактивних систем залпового вогню та іншого важкого озброєння. Тривають бої. Як виглядає місто зараз – від фотокореспондента Радіо Свобода.

Прапор на адміністративній будівлі Мар'їнки, пошкодженій обстрілами російських військових
Прапор на адміністративній будівлі Мар'їнки, пошкодженій обстрілами російських військових
Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG