Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Weekly: Що готує Путін на 9 травня?


Президент Росії Володимир Путін під час відзначення «Дня перемоги». Москва, 9 травня 2019 року
Президент Росії Володимир Путін під час відзначення «Дня перемоги». Москва, 9 травня 2019 року

За день до. Які нові рішення Путін готує на 9 травня

Джерела як російських, так і західних ЗМІ, українська та британська розвідки повідомляють, що на 9 травня 2022 року у Кремлі запропоновані важливі рішення щодо війни в Україні. Йдеться про анексію так званих «республік»​ на Донбасі та створення нових подібних утворень, мобілізація, оголошення війни чи й оголошення перемоги над Україною.

9 травня у Росії святкують «День перемоги»: це свято є чи не найважливішим завдяки рокам акцентування уваги російського суспільства на культі перемоги над гітлерівською Німеччиною у 1945 році. Вторгнення Росії в Україну, так звана ​«​денацифікація», протистояння з країнами Заходу – в російській пропаганді позиціонуються як продовження тієї війни. Бажана Кремлем перемога над Україною, очевидно, може розцінюватись, як тяглість боротьби з нацизмом у часи Другої світової.

З огляду на символічну важливість цієї дати для Росії, вже з початком повномасштабного вторгнення було зрозуміло: під неї Кремль намагатиметься отримати якісь «перемоги». Їх Путін і продемонструє 9 травня під час параду на Червоній площі. Детальніше читайте у матеріалі Донбас.Реалії.

Херсон-Кривий Ріг: Лінія фронту вирівнялася

ЗСУ вирівняли лінію фронту на адмінкордоні Херсонської та Дніпропетровської областей. Російську армію відкинули за село Осокорівка, кажуть бійці ЗСУ, які утримують ці позиції. Розповідають, що російська армія щодня обстрілює населені пункти забороненими міжнародними угодами, касетними та фосфорними боєприпасами. А також «градами» та «ураганами». Журналісти проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» поговорили з місцевими жителями, чиї будинки зруйновані і згоріли через ракетні обстріли.

Після атаки на Князівку, до Малої Шестерні прилетіло стільки снарядів, що з села евакуювалися практично всі. Журналіст Ігор Токар зустрівся у цих селах із місцевими жителями, які пережили окупацію. Вони розповіли, як на їхніх очах вмирали близькі від уламкових поранень. Бійці 96-го піхотного батальйону ЗСУ розповіли, як звільняли село Мала Шестерня. І як взяли під свій контроль перехрестя та дорогу на село Новогригорівське та Князівку.

Чому українські військові не беруть у полон російських солдатів? І який привіт Путіну передають місцеві жителі? І що у бліндажах залишили російські військові? Дивіться у випуску Крим.Реалії↓

Далі коротко про те, що могли пропустити:

  • З «Азовсталі» евакуювали всіх жінок, дітей і людей похилого віку – Верещук
  • Байден заявив про новий пакет військової допомоги Україні
  • Залужний повідомив про контрнаступ українських військ на Харківському та Ізюмському напрямках
  • Бої за «Азовсталь» тривають: деталі від мера Маріуполя
  • Офіс генпрокурора оприлюднив повістки на допити Медведєву, Шойгу та іншим держслужбовцям РФ
  • Понад 633 дитини постраждали в Україні через російське масштабне вторгнення – ОГП
  • Помер перший керівник незалежної Білорусі Станіслав Шушкевич
  • Британська розвідка: РФ зазнає «непропорційно високих втрат» старших офіцерів у війні проти України
  • Голова Пентагону на слуханнях у Сенаті відповів, чи доходить оборонна допомога США до передової в Україні
  • Суд в Іспанії відпустив Шарія під підписку про невиїзд
  • Путін вибачився перед прем’єром Ізраїлю за слова Лаврова – канцелярія Беннета

Головні помилки Путіна у війні з Україною назвала дипломатка зі США

Володимир Путін багато у чому помилявся: стосовно планів захопити Київ за тиждень, бажання українців захищати свою країну та ефективності власної армії, яка не змогла досягти заявлених цілей. Про це в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода розповіла заступниця помічника державного секретаря США з питань Європи та Євразії Робін Данніґан. Вона розповіла, що США допомагатимуть Україні на шляху до її перемоги, а також прокоментувала воєнні злочини Росії, обмін розвідувальними даними між Україною та США, енергетичну незалежність Європи від російських енергоносіїв.

«Русский мир», «побєдобєсіє», «рашизм». За які ідеології Кремль воює в Україні?

Нинішня війна Росії проти України має кілька цілей, які проголошувались Москвою, – тут і «демілітаризація», і «денацифікація», і «зупинка геноциду на Донбасі», і «нейтральність» України... Проте основною метою – хоч офіційно і не декларованою – все ж є відновлення імперії чи колишнього впливу в так званому «близькому зарубіжжі» і упокорення України, наголошують українські фахівці. І для досягнення цього були випрацьовані кілька ідеологій, які, можливо, дещо розмиті, зауважують вони, але мають одну ціль – відродження імперії. Розглянемо декілька з них.

Осиротілі діти. На очах 18-річного юнака загинула мама, він став опікуном чотирьох братів і сестер

В’ячеслав Ялов у свої 18 років бачив загибель мами і став опікуном чотирьох братів і сестер. Діти встигли втекти з рідного Верхньоторецького Донецької області ще до окупації селища російськими військами. Сьогодні В’ячеслав із молодшими братами і сестрами проживає у Дрогобичі Львівської області. Як діти дають собі раду, дізнавалось Радіо Свобода.

ЗСУ відбивають наступ військ РФ у Запорізькій області: «Настрій бойовий»

ЗСУ відбивають наступ військ РФ у Запорізькій області. Дим від обстрілів, підбита російська техніка, зруйновані фермерські господарства і приватні будинки – так нині виглядає територія навколо міста Гуляйполе Запорізької області. 6 травня кореспондент Радіо Свобода став свідком того, як російські військові обстрілюють околиці цього міста на Запоріжжі. За офіційним повідомленням Запорізької ОВА, військами РФ було застосовано артилерію та авіацію. Також цього дня війська РФ на Гуляйпільщині вели активні штурмові дії у напрямку сіл Малинівка та Червоне, втім, за даними Сил оборони Запорізького краю, вони успіху не мали.

Матеріали, які можуть вас зацікавити:

Абрамович рятує гроші Путіна?

Російський олігарх Роман Абрамович залучений до переговорів між Україною і Росією. Але наскільки реально він може впливати на процес переговорів і бути посередником у вирішені конкретних питань, які виникають під час війни між країнами. Про це у своєму відеоблозі «Точка зору» розмірковує політичний оглядач Радіо Свобода Віталій Портников.

Фото маршів російських військових із пов'язками на рукавах викликали бурю в соцмережах

На фото з репетицій Дня перемоги в Росії видно, що росіяни в уніформі мають нарукавні пов’язки, які нагадують нацистські. Однак, більшість онлайн-коментаторів пропустили одну ключову деталь. Більше у матеріалі.

Радіо Свобода Weekly – усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі щонеділі. Підписатись на розсилку можна тут.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG