Доступність посилання

ТОП новини

Дощі в Одесі і МВС. Обіцяють встановити радар для попередження про зливи


В Одесі через негоду впало щонайменш 96 дерев та великих гілок
В Одесі через негоду впало щонайменш 96 дерев та великих гілок

За нічних 5 годин одеські вулиці затопило дощем. Навіть після цілого дня роботи комунальних служб і працівників ДСНС деякі з проїздів залишаються перекритими. Місцева влада стверджує, що востаннє такі зливи були понад 30 років тому, але екологи наголошують: аномальні дощі стали новою нормою і трапляються раз на кілька років.

Близько опівночі 22 липня в Одесі розпочався сильний дощ та піднявся вітер. Протягом наступних п’яти годин на вулиці випало близько 101 літра опадів на квадратний метр при місячній нормі в 45 літрів. Принаймні такі цифри наводить міська влада. Головне управління ДСНС в Одеській області оцінює перевищення значно скромніше – 80% місячної норми опадів. Проте в будь-якому разі значно більше, аніж було готове витримати місто.

Про 101 літр заявив на засіданні виконавчого комітету міський голова Одеси Геннадій Труханов. Він також додав, що подібне відбувалось лише наприкінці 1980-х років.

«Якщо на початку стихії ми мали 23 підтоплення магістральних вулиць, то наразі (близько 10-ї ранку – ред.) залишається проблеми проїзду лише на Отамана Головатого і Чорноморського козацтва. В цю ніч комунальникам було не до сміху, всі працювали і працюють в аварійному режимі», – заявив Труханов.

Наслідки зливи в Одесі, 22 липня 2021 року
Наслідки зливи в Одесі, 22 липня 2021 року

Протягом зливи та шквалу в Одесі впало за офіційними даними близько сотні дерев та великих гілок, станом на 15.30 комунальники нарахували 96 таких об’єктів, половина з яких вже були прибрані. Через одне з дерев, яке впало на дорозі, був заблокований проїзд на одній з головних вулиць, який з’єднує Суворовський район міста із центром. Вдень 22 липня працівники державної служби з надзвичайних ситуацій, навіть , використовували човен для перевезення людей. Також через зливу припиняв працювати в штатному режимі Одеський аеропорт, де нещодавно відкрили нову злітно-посадкову смугу. Як повідомили профільні ЗМІ, три літаки, з Анталії, Варшави і Шарм-ель-Шейха не змогли сісти через негоду та були змушені піти на резервні аеропорти. Злива також вивела з ладу метеорологічне обладнання аеропорту, і його відновили тільки вдень.

На щастя, повідомлень про постраждалих внаслідок зливи небагато. Вночі мережами «гуляло» відео непритомнілої людини, яку потоками води несе повз нічні клуби Аркадії в море. Як повідомила ввечері пресслужба Одеської міської ради людина вижила і зараз проходить лікування в одній з міських лікарень. Також вночі працівники ДСНС евакуювали і додправили в одну з лікарень чотирьох людей із затопленого будинку і двох людей із одного з пологових будинків міста. Всього протягом ночі і дня було евакуйовано і врятовано понад 30 осіб, уточнює пресслужби ДСНС в Одеській області.

«За ніч було прибрано 18 аварійних дерев з проїжджих частин дороги. Було задіяно 22 одиниці техніки і 103 рятувальники. Рятували і людей, і тварин», – наголосила речниця ДСНС в Одеській області Марина Мартиненко. Через негоду в регіоні було знеструмлено 23 населених пункти, де протягом дня відновлювали електропостачання.

Із затопленням офісів стикнулись підприємці житлового масиву «Райдужний» в Одесі. Як розповіла Радіо Свобода одна з постраждалих підприємців Олена Папкович, зазнали шкоди технічні приміщення та все, що в них було.

Наслідки зливи в Одесі, 22 липня 2021 року
Наслідки зливи в Одесі, 22 липня 2021 року

«Два наші приміщення знаходяться на цокольному поверсі, нижче першого. Вода піднялась на 1 один метр 60 сантиметрів і під тиском потрапила в робочі приміщення, там були комп’ютери, обладнання, товар, телефони і мебель. В магазинах вода піднялась на 1 метр 20 сантиметрів», – розповіла підприємець. Працівники ДСНС працювали разом із нею на момент розмови (близько опівдня 22 липня) близько чотирьох годин, щоб викачати воду з магазинів.

«В нас дуже багато постраждалих – це і офіси, і магазини, і автівки. В нас не спрацювали ливневі системи. Хто може допомогти компенсувати втрати і що робити із цим, якщо це стихійне лихо», – розповіла вона.

Звісно, подібні опади нехарактерні для Одеси, це аномальні зливи, але вони будуть все частіше й частіше, говорить Радіо Свобода ректор Одеського державного екологічного університету Сергій Степаненко. Місту потрібно готуватись до того, що і такі, і навіть більш інтенсивні опади будуть повторюватись все частіше як взимку, так і влітку, це один з проявів зміни клімату. За інформацією ректора, за кілька годин Одеса отримала більше місячної норми осадків, але звісно не більше двох, як казав міський голова. Ба більше, такі опади вже трапляються регулярно, стверджує вчений, а не раз на тридцять років.

«За кілька годин випало 52 міліметри опадів, при середній кліматичній нормі в 45 міліметрів за місяць. В Одесі таки зливи повторюються раз на 3-5 років. Я, наприклад, можу пригадати 31 травня 2013 рік, коли в Одесі були дуже значні опади і був шквал, який пройшов вздовж узбережжя. Повалило дуже багато дерев», – пригадує Степаненко. Міське господарство має бути готовим до таких опадів, але значно важливіше попереджати про них заздалегідь.

«За прогнозом, опадів мало випасти 5-7 міліметрів, і спрогнозувати таке збільшення ми не могли. Але якби б в нас була сучасна техніка, яка встановлюється по всьому світу, можна було б за 2-3 години, передбачити опади і зрозуміти де, саме впаде найбільша кількість», – говорить Степаненко.

Йдеться про сучасний метеорологічний радар в Одесі. Програму технічної перебудови державної гідрометеорологічної служби (сьогодні це управління гідрометеорології в складі Державної служби з надзвичайних ситуацій і підпорядкуванні міністерства внутрішніх справ) запропонували ще понад 10 років тому. В березні 2021 року МВС підписало меморандум про співпрацю з американською метеорологічною компанією «Baron - Critical Weather Intelligence».

Як розповіли в міністерстві, в Україні з’явиться 13 великих радарів та кілька тисяч спеціальних датчиків, які допоможуть робити швидші й найімовірніші метеопрогнози і тим самим завчасно реагувати на можливі надзвичайні ситуації та небезпечні погодні і природні явища. Нову гідрометеорологічну систему обіцяють розгорнути в Україні вже за 2-3 роки. За інформацією Степаненка, один з перших таких радарів з’явиться саме в Одесі, а саме переобладнання будуть виконувати коштом кредиту на 200 мільйонів доларів, який забезпечить один з американських банків.

Компанія «Baron - Critical Weather Intelligence», заснована у 1989 році, є однією з провідних компаній США у сфері метеопрогнозування. Технології «Baron» дають змогу відстежувати шторми та поширювати точну інформацію серед клієнтів – урядових відомств, авіації, морської промисловості, а також забезпечувати захист кожного бізнесу і кожної родини від несприятливих погодних умов.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG