Доступність посилання

ТОП новини

Словаччина на роздоріжжі: хто переможе на виборах президента


Спікер парламенту Словаччини, кандидат на посаду президента – Петер Пеллегріні – виступає під час виборчої кампанії. Словаччина, 2024 рік
Спікер парламенту Словаччини, кандидат на посаду президента – Петер Пеллегріні – виступає під час виборчої кампанії. Словаччина, 2024 рік
(Рубрика «Точка зору»)

Увага країн Європейського союзу, особливо сусідньої Чеської республіки звернена зараз до Словаччини, де вже невдовзі – 6 квітня – стане відоме ім’я нового, вже шостого президента країни.

Корчок і Пеллегріні

Як повідомляють ЗМІ, опитування громадської думки напередодні виборів не виявило виразного лідера, шанси обидвох кандидатів на посаду президента – колишнього міністра закордонних справ Словаччини Івана Корчока і лідера пролівої партії «Голос – соціальна демократія», голови парламенту Словаччини Петера Пеллегріні вирівняні.

Зрештою, незначною була й різниця результатів виборів президента у першому турі, який відбувся 23 березня:

  • Іван Корчок набрав 42,5%,
  • Петер Пеллегріні – 37 %
Кандидат на посаду президента Словаччини Іван Корчок, колишній міністр закордонних справ
Кандидат на посаду президента Словаччини Іван Корчок, колишній міністр закордонних справ

Вирівняння підтримки виборців перед виборами свідчить про те, що протягом двотижневого періоду між першим і другим колом президентської виборчої кампанії у Словаччині обида кандидати, незважаючи на гостре протистояння, виразної переваги так і не здобули.

Під час зустрічей із виборцями, у численних передвиборчих дебатах (до речі, як повідомили ЗМІ, на дебати до популярного столичного Радіо Експрес (Rádiо Expres) Перер Пеллегріні не прийшов) обидвоє кандидатів намагались переконати земляків у правильності їхнього вибору.

Що кажуть про Україну?

Так Перер Пеллегріні заявив, що «буде президентом усіх людей і не доволить втягнути Словаччину у війну». Лідер партії «Голос – соціальна демократія» також проголосив, що не підтримує вступ України до НАТО.

Натомість дипломат Іван Корчок вважає, що питання вступу України до Північноатлантичного Альянсу повинні вирішувани країни – члени НАТО. На думку політика, підтримка України лежить нині в полі інтересів Словаччини.

«Безпека України підвищує і нашу безпеку. Успішна Україна означає нові можливості для розвитку сходу Словаччини», вважає Іван Корчок.

У другому колі виборів президента Словаччини вирішиться питання майбутнього розвитку словацької демократії, також закордонної політики, в якій важливе місце займає подальший розвиток українсько-словацької співпраці.

Перший тур президентських виборів у Словаччині пройшов при відносно низькій активності виборців – 51,9% .

Тепер, на думку оглядачів, перемогу комусь із кандидатів можуть принести ті громадяни, які не брали участі у голосуванні у першому колі, але прийдуть голосувати у другому турі.

Яку кількість досі пасивної частини співгромадян вдалось переконати Іванові Корчаку, а яку Петеру Пеллегріні, покажуть вибори.

У другому турі виборів президентом Словаччини стане той з кандидатів, який набере просту більшість голосів.

Президентка Словаччини Зузана Чапутова участі у виборах не брала.

Оксана Пеленська – дослідниця, багаторічна співробітниця Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG