Доступність посилання

ТОП новини

Спека може погіршити ситуацію в енергетиці, але взимку буде ще важче


Відключення почалися раніше, ніж припускали експерти – вже навесні
Відключення почалися раніше, ніж припускали експерти – вже навесні

Літня спека може спричинити збільшення енергоспоживання, а ремонт атомних енергоблоків – скоротити генерацію. Втім, сонячна генерація, яка складає більшість відновлюваної енергетики в Україні, наразі допомагає скорочувати дефіцит. Співрозмовники Радіо Свобода попереджають: найважче чекає взимку.

Наприкінці березня директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко припустив, що українцям варто готуватися до можливих обмежень в енергопостачанні під час у другій половині літа:

«Ми очікуємо, що літній пік споживання буде в другій половині липня, серпні. Навіть за максимального імпорту дуже важко передбачити, наскільки великий дефіцит збережеться в енергосистемі».

Читайте також: Зеленський обговорив з Алієвим енергетичну ситуацію в Україні

Але російські масовані атаки на енергетичні об’єкти України в квітні та на початку травня внесли зміни в цей прогноз – відключення почалися вже навесні, і відмову від них у найближчому майбутньому ніхто не прогнозує.

Оператор «Укренерго» пояснює: через російські атаки по українських великих теплових і гідроелектростанціях із 22 березня по 8 травня неможливо виробляти стільки ж електроенергії, скільки й раніше.

Україна регулярно імпортує електроенергію з сусідніх країн Європи, але й цього не вистачає для повного покриття потреб.

Ситуація влітку може значно погіршитися, оскільки багато атомних блоків вийдуть в планові ремонти
Володимир Омельченко

Літня спека може погіршити становище, каже директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

На початку травня він повідомляв, що російська агресія позбавила Україну більше ніж 70% об’єктів генерації в той чи інший спосіб – з того часу нічого не змінилося.

«Ситуація влітку може значно погіршитися, оскільки багато атомних блоків вийдуть в планові ремонти. Це з одного боку. З іншого, в нас може збільшитися споживання через спеку й більше використання холодильників у торгівельних точках, на складах, а також кондиціонерів у квартирах, в офісних будинках і торговельних центрах», – прогнозує він.

В Укргідрометцентрі на запит Радіо Свобода сказали, що не дають прогнозів на те, якою буде температура влітку – приблизний прогноз на червень планують опублікувати наприкінці травня.

Може стати гірше

З позитивних для енергосистеми чинників влітку – виробництво сонячної електроенергії, яка дозволяє скоротити дефіцит вдень. Але Омельченко зазначає, що це посилює залежність ситуації в енергетиці від природних умов. І дійсно, у анонсі відключень 24 травня «Укренерго» пояснив денні відключення тим, що хмарність і дощі обмежують роботу сонячних електростанцій.

Нічні відключення пов’язані ще й із тим, що теплові електростанції, пошкоджені атаками 2022-2023, досі не всі вдалося відновити, каже співзасновниця громадської організації «Антикризовий експертний ядерний центр» Ольга Кошарна:

Ми входили в зиму 2023-2024 з дефіцитом встановленої потужності
Кошарна

«Ми входили в зиму 2023-2024 з дефіцитом встановленої потужності. Якщо б був мороз три дні поспіль, наприклад, три доби поспіль, мінус 10, то нам би не вистачило власній потужності і навіть імпорту».

Вона пояснює: за нормальних умов атомна енергетика забезпечувала понад 50% потреб України, працюючи цілодобово. Теплові та гідроелектростанції підключалися в пікові години. Натомість після російської окупації Запорізької АЕС Україна втратила 6 тисяч мегават генерації із 13,7 наявних – майже половину.

Навіть якщо «атомка» працюватиме на повну потужність, Ольга Кошарна застерігає: російська армія може знову почати обстрілювати трансформаторні підстанції АЕС
Навіть якщо «атомка» працюватиме на повну потужність, Ольга Кошарна застерігає: російська армія може знову почати обстрілювати трансформаторні підстанції АЕС

Це збільшило навантаження на теплову та гідрогенерацію, але останні атаки Росії не оминули і їх: зокрема, удар у березні сильно пошкодив Дніпровську ГЕС, максимальна потужність якої – 1500 мегават. Державна «Центренерго», яка займається тепловою генерацією, в квітні повідомила про втрату всіх своїх потужностей, приватна «ДТЕК» – про втрату 80%.

«Гідрогенерація, за моїми підрахунками, 60% втратила. Тобто ситуація дуже важка, влітку буде ще важче і обстріли ці не останні. Тому я нікого не заспокоюю, я сама дуже ретельно готуюся», – розповідає Кошарна.

Після початку повномасштабної агресії Росії даних про структуру енергосистеми немає у відкритому доступі. За підсумками 2021 року Українська енергетична біржа наводила дані Міненерго щодо генерації електроенергії, за якими 156,5 мільярда кілокат на годину виробили:

  • атомні електростанції – понад 55%
  • ТЕС та теплоелектроцентралі – 29,3%
  • гідроакумулювальні та гідроелектростанці – 6,7%
  • джерела відновлюваної енергетики – понад 8%

Експертка пояснює, що графіки ремонтів енергоблоків також конфіденційні, тож невідомо, коли саме вони повернуться в роботу. За її даними, наразі виведені в ремонт три атомних енергоблоки із дев’яти, що перебувають на вільній території України.

Однак, навіть якщо «атомка» працюватиме на повну потужність, Кошарна застерігає: російська армія може знову почати обстрілювати трансформаторні підстанції АЕС. Саме це спричинило «розвал енергосистеми» і тривалі відключення в листопаді 2022 року.

Сонце підміняє атомну генерацію

Відновлювана енергетика теж несе втрати: у січні 2023 року міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що внаслідок російської агресії та окупації Україна втратила близько 90% вітрової генерації і до 40% сонячної.

Близько 75% відновлюваної енергетики в Україні – це сонячна генерація, решта переважно вітрова, каже Кошарна.

Якщо кожне домове господарство або квартира буде дотримуватися цих правил, то можна зменшити ці часові проміжки, коли нема світла
Кошарна

Якщо під час зимових відключень влада просила переносити використання енергоємних приладів на ніч, то зараз це краще робити вдень, коли є сонце, каже Кошарна. Вона припускає, що влітку завдяки ощадному енергоспоживанню можна зменшити навантаження на систему:

«Треба якось комунікувати з населенням і пояснювати, як займатися енергозбереженням. Якщо кожне домове господарство або квартира буде дотримуватися цих правил, то можна зменшити ці часові проміжки, коли нема світла. А якщо будуть вмикати кондиціонери і таке інше – наприклад, електрочайник дуже багато електроенергії… Тобто треба комунікувати, щоб споживання було розумне».

Пожежа на об’єкті електроенергетики унаслідок російської атаки в Харкові (ймовірно – Зміївській ТЕС), Україна, 22 березня 2024 року
Пожежа на об’єкті електроенергетики унаслідок російської атаки в Харкові (ймовірно – Зміївській ТЕС), Україна, 22 березня 2024 року

Експертка застерігає, що взимку ситуація буде складнішою. У березні російські війська знищили Зміївську ТЕС на Харківщині, під загрозою залишитися без опалення перебувають Одеса, Запоріжжя та Дніпро. «Оце серйозніше», каже Кошарна.

Володимир Омельченко додає – «немає жодних сумнівів», що ситуація з енергопостачанням погіршиться взимку, коли споживання неуникненно зросте.

До зими усунути пошкодження останніх двох місяців не вдасться, каже Володимир Омельченко
До зими усунути пошкодження останніх двох місяців не вдасться, каже Володимир Омельченко

«Водночас українська енергетика не зможе відновити (до зими – ред.) всі пошкодження, які відбулися протягом попередніх двох місяців, з 22 березня, коли почався масований обстріл енергетичної інфраструктури».

У березні виконавчий директор «ДТЕК» Дмитро Сахарук припускав, що на відновлення потужностей його компанії знадобляться «місяці і навіть більше». Президент Володимир Зеленський у травні висловився ще більш розмито, сказавши, що на це «знадобиться час».

Омельченко зазначає: для всіх регіонів запроваджуються приблизно однакові ліміти споживання, водночас у Києві більше критичної інфраструктури, яка має загальнодержавне значення. Це означає більші обмеження для населення.

«Можливо, потрібно доводити окремі ліміти для населення, щоб населення мало приблизно однаковий рівень енергозабезпечення. Якщо цього не зробити, то буде дуже кризова ситуація в Києві в осінньо-зимовий період», – припускає він.

Днями прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що доручив Міненерго та «Укренерго» розробити проєкт постанови для «раціональних, справедливих та рівномірних» графіків вимкнень електроенергії. Він має містити перелік пріоритетних для енергопостачання об’єктів та «черговість розподілу граничної потужності між іншими споживачами».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG