Доступність посилання

ТОП новини

Трамп відвідує Британію, збурену його коментарями про «Брекзит» і про американську дружину принца


Дональд і Меланія Трамп прибули до Великої Британії. Летовище Станстед поблизу Лондона, 3 червня 2019 року
Дональд і Меланія Трамп прибули до Великої Британії. Летовище Станстед поблизу Лондона, 3 червня 2019 року

Президент Дональд Трамп, розпочинаючи перший державний візит до Великої Британії, викликав нові дискусії про британські відносини зі США та Європою.

Оскільки главою держави є королева, то у центрі державного візиту буде бенкет у Букінгемському палаці, обід з Єлизаветою Другою, чаювання з принцом Чарльзом тощо.

Багато заходів будуть церемоніальні, але британці, як показує досвід, пильно стежать за формальностями і зауважують навіть найменші дрібниці.

«Дональд Трамп зробив помилку минулого року, коли повернувся спиною до королеви і пішов попереду неї, оглядаючи почесну варту у Віндзорському замку», – нагадує «Бі-бі-сі».

Також у списку застережень для американського президента від британської телерадіомовної корпорації: «Чи буде він, як президент Обама, далі розмовляти під час виконання національного гімну, як це робив президент Обама 2011 року»?

Архівне відео Радіо Свобода:

Можливо, на щастя, вважають у Лондоні, новий член британської королівської родини, американська дружина принца Гаррі, ​Меґан Маркл​, зараз не виконує офіційні обов’язки, бо доглядає за новонародженою дитиною і не братиме участі у зустрічах з Дональдом Трампом.

Американському президенту довелося перед приїздом заперечувати, що в інтерв’ю британській газеті Sun він минулого тижня назвав Меґан «злобною» (nasty), коли Трампу сказали, що вона гостро виступала проти його кандидатури на виборах у США 2016 року.

Трамп –​ друг «​жорстких брекзитерів»​

Президентський термін Дональда Трампа у США співпав із затяжним процесом виходу Великої Британії з Європейського Союзу після референдуму 2016 року.

У той час як раніше у Вашингтоні наголошували на важливій ролі партнерства з Європою, а президент Барак Обама навіть намагався переконувати британців у перевагах європейської інтеграції, Трамп показав себе набагато менш сентиментальним щодо ЄС чи НАТО.

Відвідуючи Лондон з робочим візитом у липні минулого року, Дональд Трамп викликав здивування відверто гострою критикою того, як британський уряд на чолі з Терезою Мей вів переговори з Брюсселем.

Дональд Трамп і Тереза Мей на прес-конференції в Лондоні, 13 липня 2018 року
Дональд Трамп і Тереза Мей на прес-конференції в Лондоні, 13 липня 2018 року

Перед нинішнім державним візитом американський президент знову наголосив на своїй прихильності до тих політиків, які виступають за так званий «жорсткий Брекзит».

В інтерв’ю газеті Sunday Times Трамп сказав, що Лондон мав би відрядити на переговори з ЄС палкого критика Європи Найджела Фаража, лідера новоствореної британської «Партії Брекзиту», яка зібрала найбільшу частку голосів на травневих виборах депутатів Європарламенту.

Кілька років тому Трамп пропонував, щоб британський уряд призначив Фаража послом до США.

На тлі теперішнього змагання за посаду прем’єр-міністра Великої Британії, після оголошення Терези Мей про відставку, Дональд Трамп вчергове похвалив одного з претендентів на лідерство колишнього міністра закордонних справ Бориса Джонсона.

Протести

Лідер опозиційної Лейбористської партії Джеремі Корбин засудив висловлювання американського керівника і відхилив запрошення на бенкет в Букінгемському палаці.

6-метрова лялька, яку демонстранти проти Трампа водили у Лондоні минулого року, цього разу може з’явитися знову
6-метрова лялька, яку демонстранти проти Трампа водили у Лондоні минулого року, цього разу може з’явитися знову

​«Намагання президента Трампа вирішувати, хто буде прем’єр-міністром Британії, це повністю неприйнятне втручання в демократію нашої країни», – сказав Корбин.

Британська Guardian висловлює обурення тих кіл, які з засторогою дивляться на переговори про торговельну угоду зі США, що її Лондон планує укласти після виходу з ЄС.

Окремі застереження викликав коментар американського посла у Великій Британії про те, що національна система охорони здоров’я країни (NHS) може бути відкрита для залучення приватних американських компаній.

«Коментарі посла лякають і показують, що справжнім наслідком Брекзиту без угоди, п потім торговельного договору з Трампом, буде виставлення NHS на продаж ... Найджел Фараж і консерватори хочуть розірвати на шматки фінансовану з бюджету NHS», – цитує Guardian тіньового міністра охорони здоров’я Джона Ашворта.

Критики президента Трампа у Великій Британії, які об’єдналися в коаліцію організацій під назвою Stop Trump, планують у вівторок маніфестацію.

Минулого року на такий протест під час візиту Дональда Трампа вийшло близько 250 тисяч учасників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG