Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Україна вивчає можливість участі в газовому саміті в Москві


Україна наразі вивчає можливість і доцільність своєї участі в саміті країн, які отримують російський газ або транспортують його, що має відбутися завтра в Москві.

Про це повідомив заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлисєєв.

«Ми зараз вивчаємо питання..., оскільки, як ви розумієте, якщо України не буде, то в принципі, сенс цієї конференції дорівнюватиме нулю», – сказав він.

Українська участь, за його словами, буде залежати також від того, чи планується досягти якихось практичних результатів за підсумками цієї конференції.

«Тому що нам не потрібна конференція заради конференції. Нам не потрібна конференція, щоб комусь піднімати імідж або дати комусь шанс на виправдання... Якщо цей помпезний захід має на меті якусь пропаганду або піар-кампанію, то, звичайно, ми такий підхід не розділяємо», – зазначив заступник міністра.

Єлисєєв додав, що позиція України полягає в тому, щоб практичним шляхом вирішити всі газові питання.

Напередодні президент Росії Дмитро Медведєв запросив українського Главу держави Віктора Ющенка до Москви для участі в саміті глав держав та урядів, які отримують російський газ або транспортують його.

Перед цим Президент України заявляв, що поїде на саміт, якщо він відбудеться на нейтральній території – в котрійсь із європейських країн.

ЄС: Україна і Росія мають «останній шанс» владнати газовий конфлікт

Європейська комісія вбачає в зустрічах, запланованих на ці вихідні, «останній шанс» для Києва та Москви вирішити свою газову суперечку.

Речник Єврокомісії Йоганнес Ляйтенбергер заявив, що обидві країни мають показати своє серйозне прагнення вирішити суперечку.

«Комісія вважає, що зустрічі, заплановані на найближчі дні, пропонують останню і найкращу можливість Україні та Росії продемонструвати, що вони мають серйозні наміри вирішити цю дискусію. Транзит має відновитися. Це буде тестом для того, щоб ми вирішили, чи ці країни є надійними партнерами, чи ні», – сказав Ляйтенбергер.

Він підтвердив, що Європейський Союз на саміті в Москві представлятиме європейський комісар з енергетичних питань Андрісом Пієбалґсом та міністр промисловості і торгівлі Чехії Мартін Ржиман.

Тим часом представник Європейської комісії Ферран Тарраделлас Еспуні, говорячи про позачергове засідання газової координаційної групи, заплановане на понеділок у Брюсселі, зазначив, що формат цього засідання буде іншим, ніж попереднього, оскільки в ньому не братиме участі ані російська, ані українська сторона.

Крім того, на засіданні розглядатиметься виключно питання завданих збитків у зв'язку з припиненням постачань газу в ЄС, а також можливі шляхи вирішення ситуації.

На завтра в Москві російський президент Дмитро Медведєв скликав газовий саміт, в якому мають взяти участь Україна, Росія та ЄС.

Завтра ж у російській столиці планується зустріч прем’єрів Тимошенко і Путіна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG