Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровці пішли із фракції «Блоку Порошенка»


©Shutterstock
©Shutterstock

Луценко обіцяє Коломойському та олігархам «загальні правила»

Четверо народних депутатів із «Блоку Петра Порошенка» заявили про вихід фракції на знак протесту проти цькування (на їхній погляд) дніпропетровської команди Ігоря Коломойського. А заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Геннадій Корбан заявляє про необхідність змінити владу у Києві. Ці заяви стали реакцією на заяви голови СБУ про можливу причетність дніпропетровських посадовців до злочинного угруповання, причетного до викрадення людей, контрабанди в зоні АТО та загибелі офіцера СБУ. У відповідь соратники президента заявляють, що Коломойському та іншим олігархам доведеться грати за загальними правилами.

Дніпропетровці пішли із фракції Блоку Порошенка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Четверо депутатів, обраних у мажоритарних округах на Дніпропетровщині, заявляють про вихід із фракції «Блоку Петра Порошенка» та про намір створити в парламенті окрему групу. За словами одного з них, Віталія Купрія, «провокаційну заяву» про можливу причетність дніпропетровських очільників до діяльності збройного злочинного угруповання голова СБУ зробив на вимогу президента, «який фактично дестабілізує державну владу в регіоні».

У відповідь Рада фракції «Блоку Петра Порошенка» заявила, що не лише готова виключити цих депутатів зі своїх лав, а й закликала провести об’єктивне розслідування і в разі. Якщо причетність будь-якого депутата до злочинів буде доведена, дати згоду на його позбавлення парламентського імунітету.

«Ніхто не збирається нищити приватний бізнес Коломойського. Але йому, як і всім іншим олігархам, прийдеться усвідомити необхідність трансформації в крупних підприємців, які грають за загальними правилами», – коментує ситуацію голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко.

Чому мовчить Яценюк?

Вихід чотирьох депутатів із фракції «Блоку Петра Порошенка» не вплине суттєво на розстановку сил у парламенті. Бо хоча Ігор Коломойський має вплив на різні політичні сили, але далеко не всі зараз наважаться виказати йому підтримку.

«Зараз навіть ті люди, які пов’язані із Коломойським не прямо, а опосередковано, поки не поспішають виступати із заявами на його підтримку. Фактично, на боці Коломойського лише повністю від нього залежні, які не є самостійними. В політології є такий термін «клієнтела» – це слуги», – зазначає політолог Володимир Фесенко.

Утім, небезпека полягає в тому, що команда Коломойського готова відстоювати свої інтереси не лише через парламент, наголошує Володимир Фесенко.

«Якщо так події розвиватимуться, то з Дніпропетровська спробують зробити ще одну «народну республіку», – каже він.

У свою чергу, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк намагається дистанціюватися від конфліктної ситуації, зазначають експерти. Такий нейтралітет можна пояснити насамперед тим, що «Народний фронт» має дружні відносини із Коломойським, але не готовий виступити на його боці.

«В Україні є тільки два політики, які не залежать від олігархічного капіталу: це Петро Порошенко – бо він один з найбагатших, і це Юлія Тимошенко. Всі інші, тією чи іншою мірою, залежні», – коментує мовчання голови уряду політтехнолог Віталій Бала.

Експерти зазначають, що подальша конфронтація для команди Коломойського є безперспективною, адже змусить президента діяти твердо.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG