Доступність посилання

ТОП новини

Перший «Безсмертний полк» зробив я, а не Росія – Олександр Вілкул


Акція «Безсмертний полк», яка, на думку Олександра Вілкула, бере початок з України, Росія, Владивосток, 9 травня 2016 року
Акція «Безсмертний полк», яка, на думку Олександра Вілкула, бере початок з України, Росія, Владивосток, 9 травня 2016 року

Комуністична і нацистська символіка та пропаганда тоталітарних режимів можуть стати причиною затримання на акціях до Дня перемоги, заявляють в Міністерстві внутрішніх справ. Частину заходів які відбуватимуться в Україні 9-го травня, силовики вважають інспірованими Кремлем, але заявляють, що не мають підстав їх забороняти. Зокрема, це стосується так званого «Безсмертного полку», який неприховано, активно пропагують з Росії. Єдина парламентська політична сила в Україні, яка підтримала таку ініціативу – це «Опозиційний блок». Представники партії стверджують, що акція не має російського походження, а виникла саме в Україні. Тим часом патріотичні та націоналістичні організації вже виступили із заявами, що збираються зупиняти «проросійські акції». У поліції ж обіцяють забезпечити громадянам право на мирні зібрання, запобігти можливим заворушенням, і водночас не допустити антиукраїнських акцій.

Поліцейські отримали пам’ятки, за словами радника міністра МВС Зоряна Шкіряка, на яких вказано які символи є забороненими для використання: це червоні комуністичні стяги, символи серпа та молота, портрети Леніна та Сталіна, а також так звана «георгіївська стрічка».

Що буде з тими, хто порушить заборону?

Як пояснює Зорян Шкіряк поліцейські спершу будуть проводити роз’яснювальні роботи з тими, хто використовує зазначені символи. Якщо ці особи використовуватимуть ці символи з метою провокацій і не реагуватимуть на вимоги правоохоронців, їх затримують та доправлять в найближчий відділок до з’ясування всіх обставин і в подальшому до можливого притягнення до відповідальності. Такий випадок вже є в Одесі, зазначає радник МВС.

Сил та засобів для охорони громадського порядку достатньо – залучено понад 3,5 тисячі співробітників поліції та Нацгвардії додатково.

Щодо «георгіївських стрічок», то Зорян Шкіряк наголошує на тому, що жодного відношення до подій Другої світової ці символи не мали, а були вигадані російськими політтехнологами у відповідь на Помаранчеву революцію в Києві.

«У разі використання будь-якої забороненої символіки, в тому числі «георгіївських стрічок», які в останні три роки стали символом російського терору. Бо саме з такими «колорадськими лєнтами» брудний чобіт російських військових топче нашу землю, саме з такими стрічками російські терористи вбивають українських громадян і наших воїнів-захисників. Безумовно, ми звертаємось до патріотів, щоб вони не вступали у протистояння і співпрацювали із правоохоронними органами, не допустивши будь-яких зіткнень, оскільки саме цього домагається російська пропаганда», – наголошує радник МВС.

«Безсмертний полк» що це?

Є заходи, які проводяться на офіційному рівні та у всеукраїнському масштабі. 8 травня в країні відзначали День пам’яті і примирення, як і у Європі. А 9 травня – День перемоги над нацизмом.

Поряд з офіційними заходами деякі громадські організації та політичні сили оголосили свої заходи, аналогічні до тих, які проводять масово в Росії і мають назву «Безсмертний полк». Деякі з цих заходів поміняли назву на «Ніхто не забутий, ніщо не забуте». Російські ЗМІ розповідають, що акція зародилася у 2012 році за ініціативою кількох російських журналістів. Марші проходять із використанням портретів загиблих у Другій світовій воїнів та із використанням всієї символіки, яка наразі заборонена в Україні.

У Службі безпеки України, а також в Міністерстві внутрішніх справ переконані, що зазначені заходи пов’язані із намаганням Кремля контролювати частину суспільства в Україні, а також провокувати українців до заворушень. Хоча підстав для заборони таких заходів наразі не бачать, як повідомляють в Службі безпеки. Адже, за законами України, всі громадяни мають право на мирні зібрання.

​Єдиною парламентською партією, яка активно підтримує акцію «Безсмертний полк» в Україні є «Опозиційний блок». Один з лідерів цієї політичної сили Олександр Вілкул в коментарі Радіо Свобода наголосив, що ідея заходу належить саме йому. Заборону комуністичної символіки в блоці різко засуджують, але на акцію у Дніпрі, як зазначив Олександр Вілкул, він із прибічниками прийде із символікою своєї політичної сили.

«В 2010-му перший «Безсмертний полк» зробив я, в місті Дніпропетровськ, і на нього вийшло 100 тисяч людей. Я був його ініціатором особисто. Ще до того, як все це було в Росії. Тобто автором, насправді, «Безсмертного полку» є Україна – 2011 рік, Дніпропетровськ. Знайдіть в інтернеті, 100 тисяч людей вийшли із фотографіями своїх рідних, які воювали, своїх героїв», – зазначив Віклкул.

​Ми намагалися знайти фотографії, чи бодай згадку зазначеного дійства в мережі інтернет – без описаного вище результату. Є фотографії з мітингу із «георгіївськими стрічками», червоними стягами, прапорами Партії регіонів, квітами, солдатською кашею, але без 100-тисячної ходи із портретами у Дніпрі. Якщо хтось з читачів має зазначені фотографії, надсилайте і ми додамо посилання.

«Це російський проект» історик

Українське походження проекту «Безсмертний полк» – брехня та маніпуляції, стверджує політик та історик, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Микола Томенко. Це російський проект, який покликаний апелювати передовсім до старшого покоління, наголошує він.

«Можливо, із портретами своїх дідів та родичів виходили і 70 років тому і не лише у Дніпрі. Але ідеологічна доктрина офіційно народилася в Томську, а потім була підтримана особисто Путіним – під це були окремі накази, виділялися окремі гроші. Люди, які організовували по містах Росії цей захід були в штаті і отримували зарплату. Наради проводилися у відповідних підрозділах партії «Єдиної Росії» або за нашим зразком – в обласних чи районних адміністраціях. Тобто, це державна пропагандистська машина, яка працює в Росії в останній період», – зазначає Микола Томенко.

​На кальку російських трендів в Україні загострено реагують, бо вчорашні «друзі по зброї», «слов’янська єдність» сьогодні по нас стріляє – щодня поранені і є загиблі, пояснює історик.

Націоналістичні організації в містах, де було оголошено проведення акцій «Безсмертний полк», заявили про наміри зривати ці заходи. Силові структури наголошують, що контролюють ситуацію та закликають сторони не провокувати одна одну для уникнення сутичок.

Найбільш високою загроза заворушень залишається на півдні і сході (Одеса, Херсон, Харків, Маріуполь, Дніпро, Запоріжжя), а також в місті Києві, де в цей день проходить перший півфінал пісенного конкурсу «Євробачення».

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Друга світова і псевдоветерани. «Безсмертний полк» – флешмоб Путіна за гроші бюджету України?​

Антиукраїнські сили хочуть використати 9 травня для провокацій (огляд преси)​

9 травня – антиукраїнське свято?

Акції «залякування» до 9 травня: хто кого провокує?​

Аваков: 9 травня правоохоронці жорстко реагуватимуть на антиукраїнську символіку та заяви​

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG