Доступність посилання

ТОП новини

Біометричний паспорт після «спецперевірки»: що заважає кримчанам скористатися «безвізом»


Біометричний закордонний паспорт громадянина України
Біометричний закордонний паспорт громадянина України

Заяви українських чиновників щодо «безвізу» для жителів окупованого Росією українського Криму продовжують породжувати плутанину в цьому питанні. Згідно з чинним законодавством, громадяни України з кримською реєстрацією отримують біометричні паспорти за точно такою ж процедурою, що й жителі інших українських регіонів. Але нещодавно в медіа з’явилися повідомлення про те, що кримчани, щоб отримати новий «закордонний», мають пройти «спецперевірку». Кореспондент проекту Радіо Свобода Крим.Реалії з’ясовував, що це значить та чи всі жителі півострова все-таки зможуть скористатися «безвізом».

«Українцям із пропискою на Донбасі й у Криму біометричні паспорти видаватимуться після спецперевірки» – новина під таким заголовком 12 червня вийшла на сайті телеканалу «Еспресо» й була активно розтиражована іншими медіа.

У ній ідеться про те, що, за словами прес-секретаря держпідприємства «Документ» Володимира Поліщука, паспортні столи просять у кримчан надати для оформлення біометричного паспорта додаткові документи. Термін «спецперевірка» сам Поліщук не вживав і сказав тільки те, що жителі Кримського півострова й непідконтрольної Києву частини Донбасу проходять «додаткову ідентифікацію».

Є постанова Кабінету міністрів, яка зобов’язує нас і рекомендує проводити додаткову ідентифікацію
Володимир Поліщук

«У зв’язку з тим, що певна кількість документів, бланків були загублені або просто захоплені терористами під час цих подій, які зараз там відбуваються, немає можливості звіряти й ідентифікувати особу за «Формою 1». Є постанова Кабінету міністрів, яка зобов’язує нас і рекомендує проводити додаткову ідентифікацію», ‒ сказав Володимир Поліщук.

Він повідомив, що співробітники його підприємства змушені, окрім внутрішнього паспорта й ідентифікаційного коду, просити у кримчан додаткові документи: свідоцтво про народження, військовий квиток та інші папери, що засвідчують особу. Після цього, за словами Поліщука, громадянину видається біометричний паспорт у відповідні терміни.

Рекомендація, але не правило

Біометричний паспорт ‒ це документ, на підставі якого громадяни України можуть в’їжджати до Євросоюзу без шенгенської візи. Його видають підрозділи Державної міграційної служби України (ДМСУ), а також низка комерційних сервісів.

Біометричний паспорт громадянина України
Біометричний паспорт громадянина України

На сайті ДМСУ йдеться про те, що для оформлення біометричного паспорта повнолітнім громадянам України достатньо подати внутрішній паспорт та ідентифікаційний код. Там же повідомляється, що українці з кримською реєстрацією отримують цей документ у будь-якому відділенні міграційної служби. На сайті відомства немає жодної згадки про те, що кримчани мають надавати якісь додаткові документи або проходити особливу ідентифікацію.

Для оформлення біопаспорта повнолітнім громадянам України достатньо подати внутрішній паспорт та ідентифікаційний код

Однак такі згадки є на сайті держпідприємства «Документ». Це – фірма, заснована ДМСУ, яка теж робить закордонні паспорти, але за підвищену плату та з меншими чергами. На сайті цього підприємства міститься список документів, які кримчан просять надати додатково – це водійські права, військовий квиток, пенсійне чи пільгове посвідчення, робоча перепустка та інші.

В інтерв’ю «Еспресо» прес-секретар ДП «Документ» Володимир Поліщук сказав, що їхні співробітники просять у кримчан додаткові документи на підставі відповідної постанови Кабміну. Кореспондент Крим.Реалії звернувся до нього з проханням уточнити, на яке саме рішення українського уряду він посилається. Поліщук відповів, що йдеться про статті 49–51 постанови Кабміну № 152 від 7 травня 2014 року. В них ідеться про те, що якщо в ДМСУ не збереглася картотека заяв про видачу внутрішніх паспортів, то для перевірки особи надсилаються запити до МВС, Нацполіції, Мін’юсту й інших органів влади. Але в цих статтях немає ні слова про те, що жителі Криму мають надати додаткові документи. В коментарі для Крим.Реалії Володимир Поліщук визнав, що кримчани не зобов’язані надавати додаткові папери для їхньої ідентифікації і це – тільки рекомендація.

Довести, що ти – не верблюд

Складність ситуації з жителями Криму полягає в тому, що Міграційна служба України наразі не має доступу до так званих «Форм 1», які залишилися на півострові. Це паперові бланки з фотографією, які громадяни заповнюють при оформленні внутрішнього паспорта. Вони зберігаються в архіві за місцем реєстрації громадянина. Коли особа звертається за отриманням «закордону», співробітники ДМСУ звіряють відомості його внутрішнього паспорта з «Формою 1» на відповідність. Якщо вони збігаються, значить, паспорт заявника справжній, і громадянину видається закордонний паспорт. Але зараз із кримчанами таку процедуру провести немає можливості, каже прес-секретар Державної міграційної служби України Сергій Гунько.

Сергій Гунько
Сергій Гунько

«Зрозуміло, що до тих «Форм 1», які зберігаються на окупованих територіях, Україна доступу не має. Тому щодо таких громадян ми використовуємо інші способи ідентифікації, тобто, зокрема, й за допомогою відомчих інформаційних систем. Тобто ми беремо до уваги абсолютно всю інформацію, яку про себе може надати людина, всі документи, видані державними органами. Нам потрібно знайти ті документи, які видавалися на основі якихось електронних баз даних, щоб ми могли людину ідентифікувати», ‒ сказав прес-секретар ДМСУ в коментарі для Крим.Реалії.

Нам потрібно знайти ті документи, які видавалися на основі якихось електронних баз даних, щоб ми могли людину ідентифікувати
Сергій Гунько

За його словами, одного тільки паспорта громадянина України зразка 1994 року для ідентифікації особи недостатньо, тому що його легко підробити. При цьому Сергій Гунько не дав прямої відповіді на запитання кореспондента Крим.Реалії про те, які саме документи треба додатково надавати кримчанам. Він сказав лише те, що співробітники міграційної служби не можуть видавати біометричні паспорти особам, яких вони не ідентифікували.

«Правила оформлення документів для всіх однакові. Немає окремих якихось правил оформлення паспорта для кримчан або жителів ОРДЛО. Інше питання ‒ чи людина може про себе надати інформацію для ідентифікації. Ми одразу попереджаємо, що ми не можемо видати паспорт доти, поки ми не ідентифікуємо обличчя. Якщо людина може допомогти, може надати додаткові документи, які допоможуть її ідентифікувати ‒ ніяких проблем, ми все беремо до уваги», ‒ сказав спікер міграційної служби.

Три дивні заяви Порошенка

Біометричні паспорти почали видавати в Україні 2015 року. Ще за часів до «безвізу» чиновники попереджали кримчан про складність їхньої ідентифікації. Але особливих проблем із видачею нових «закордонів» не виникало, навіть якщо жителі півострова не могли надати додаткові документи.

Так, за даними ДМСУ, 2016 року біопаспорти отримали 18 559 кримчан, 2017-го (станом на 3 квітня поточного року) ‒ 4 080 громадян, зареєстрованих в АРК і Севастополі.

Однак ситуація стала не такою однозначною після нещодавніх заяв президента України Петра Порошенка щодо «безвізу» для кримчан. На своїй прес-конференції 14 травня він сказав, що жителі півострова зможуть в’їжджати до Євросоюзу без віз тільки після деокупації Криму. А поки, як сказав Порошенко, перевагами «безвізу» зможуть скористатися тільки переселенці «після відповідної процедури».

Наступного дня в ефірі телеканалу ICTV він зробив ще одну заяву на цю тему і сказав, що в тих жителів півострова, «які оформили російське громадянство», виникнуть серйозні труднощі в оформленні біометричного паспорта.

«Тому що людина на окупованій території, людина в анексованому Криму має вибирати: вона хоче бути громадянином України або хоче бути громадянином країни-агресора», ‒ сказав Порошенко.

24 травня під час наради для підготовки до набуття чинності «безвізом» президент доручив Кабмінові розглянути питання про ухвалення норми, відповідно до якої кримчанам видаватимуть закордонні паспорти старого типу. Поки що уряд не розглядав нормативних актів такого змісту.

За перераховані вище висловлювання Петра Порошенка розкритикували українські правозахисники. Так, Кримська правозахисна група випустила заяву, в якій ідеться про те, що слова президента щодо біопаспортів для кримчан «суперечать Конституції й законодавству України, мають дискримінаційний характер щодо осіб, які залишилися на непідконтрольних Україні територіях, викликають напруженість у суспільстві».

Організація «Європа без бар’єрів» у відповідь на слова президента України повідомила, що, згідно із законом, жителі окупованих територій мають право отримувати біопаспорти на загальних підставах.

Всі українські громадяни, де б вони не жили, які мають біометричний паспорт, можуть подорожувати без візи
Юґ Мінґареллі

Незгоду з Порошенком щодо «безвізу» для кримчан висловив і голова представництва Євросоюзу в Україні Юґ Мінґареллі.

«Деякі представники вашої влади сказали, що люди з Криму й тимчасово окупованих територій Луганської й Донецької областей не зможуть одразу ж подорожувати. Це абсолютно не відповідає нашому розумінню. Всі українські громадяни, де б вони не жили, які мають біометричний паспорт, можуть подорожувати без візи», ‒ наголосив дипломат.

Юґ Мінґареллі
Юґ Мінґареллі

​За інформацією організації «Європа без кордонів», наразі не зафіксовано випадків невмотивованої відмови кримчанам у видачі українського біометричного закордонного паспорта. Однак, за їхніми словами, відомі ситуації, при яких у громадян України з кримською реєстрацією вимагали довідку внутрішньо переміщеної особи, хоча вони не були переселенцями.

Громадські активісти радять кримчанам, які бажають отримати біопаспорт, приїжджати на материк і подавати документи на його оформлення. За їхніми словами, в разі відмови у видачі документа ці неправомірні дії можна оскаржити в судовому порядку.

Оригінал публікації – на сайті ​Крим.Реалії

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG