Доступність посилання

ТОП новини

УПЦ Київського патріархату і УПЦ (Московського патріархату) віддаляються одна від одної


Хресна хода Української православної церкви Київського патріархату. Київ, 28 липня 2017 року
Хресна хода Української православної церкви Київського патріархату. Київ, 28 липня 2017 року

Дві хресні ходи відбулися в Києві з нагоди Дня хрещення Київської Русі князем Володимиром. 28 липня від Володимирського собору до пам’ятника князю Володимиру пройшли священики та віряни УПЦ Київського патріархату. А днем раніше від пам’ятника Володимиру до Києво-Печерської лаври пройшла хресна хода УПЦ (Московського патріархату). Загалом, віддалення українських православних конфесій одна від одної стає дедалі помітнішим, зокрема – щодо позиції церков з приводу війни на Донбасі.

За оцінкою правоохоронців, хресна хода Московського патріархату була десь удвічі чисельнішою за ходу Київського патріархату: відповідно, близько 15 тисяч осіб і близько 7 тисяч осіб. Координатор громадської ініціативи «За Єдину помісну церкву» Лана Самохвалова пояснює це різним числом єпархій.

«Парафій Київського патріархату – менше. Відомо, що людей, які себе ідентифікують із цією конфесією, дуже багато, але не всі вони церковні», – розповідає вона.

На передньому плані посередині патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет
На передньому плані посередині патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

Церква оборони і Церква примирення

Ззовні обладунки священнослужителів обох церков дуже подібні. Як розповіли Радіо Свобода священнослужителі УПЦ (МП) із Хмельницької області, обидва патріархати використовують церковне начиння, яке виготовлене переважно в Росії.

​Проте впадали в око й добре помітні відмінності. Особливою рисою хресної ходи УПЦ Київського патріархату стала велика кількість людей у камуфляжі. Крім ветеранів АТО, тут була велика група військових капеланів. Один із них, протоієрей Йосип Голубко розповів Радіо Свобода, що на війні людина стає більш побожною.

​«В окопі не буває таких, хто не вірить. Всі рано чи пізно приходять до Бога. Багато військовослужбовців після служби в армії ідуть у монастирі чи в священики», – зазначає капелан.

Митрополит Онуфрій благословив молитися за мир в Україні. Тобто, позиція така аморфно-миротворча й компромісна
Лана Самохвалова

Якщо УПЦ КП позиціонує себе як Церква воюючої країни, то УПЦ (МП) апелює до примирення. Щоправда, ставлення до конфлікту на Сході України серед священиків та вірян УПЦ (МП) доволі неоднозначне.

«Митрополит Онуфрій благословив молитися за мир в Україні. Тобто, позиція така аморфно-миротворча й компромісна», – розповідає Лана Самохвалова.

Без перспектив, але з вірою в єднання

Загалом, останнім часом українські православні церкви ще більше віддалилися одна від одної.

За останні три роки відносини між православними церквами в Україні настільки погіршилися, що про якийсь діалог між ними не йдеться
Тарас Антошевський

«За останні три роки відносини між православними церквами в Україні настільки погіршилися, що про якийсь діалог між ними не йдеться. Вони розійшлися, як з огляду на внутрішні процеси, так і через ті процеси, що відбуваються в країні», – зазначає директор Релігійно-інформаційної служби Українського католицького університету Тарас Антошевський.

Лана Самохвалова також зауважила: «Ми ще тривалий час ходитимемо порізно: один день Московський патріархат, інший – Київський».

​Та попри всі проблеми і розбіжності, священики Київського і Московського патріархатів висловлюють сподівання, що православна церква в Україні колись стане єдиною, і тоді відбудеться спільна хресна хода українських православних.

Карикатура Олексія Кустовського
Карикатура Олексія Кустовського


НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Хода нарізно: чому Київському і Московському патріархатам не по дорозі?

Кому служать священики Московського патріархату?

Кожна церква повинна поважати суверенітет України – Юрій Тимошенко

Молитви під Радою: як протестували проти «особливого статусу» Московського патріархату

В Україні – «церковні гоніння» чи протидія впливу Кремля?

Створення єдиної української помісної церкви є неминучим – прем’єр-міністр Гройсман

Місіонери Московського патріархату нав’язують Україні «русский мир»

«Ми молимося за об’єднання українського православ’я» – глава УГКЦ Святослав Шевчук

Ми перейшли до Київського патріархату через антиукраїнську позицію багатьох священиків УПЦ (МП) – протоієрей Сергій Дмитрієв

«Помісна церква обов’язково буде. Процес об’єднання вже почався» – патріарх Філарет про Бога, Україну і війну

Справа Новинського. Початок кінця «канонічного» православ’я в Україні?

Несподівана заява Московського патріарха Кирила про українську церкву

Єдина помісна церква України. Прихильники і супротивники

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG