Доступність посилання

ТОП новини

Військовий викрив гучний фотофейк: я повертався з АТО додому


Цими днями у мережі масово поширювали фото, де український військовий на тлі потяга обнімає дівчину. Його підписували як «Боєць АТО проводжає свою дівчину в Москву». Пошук зображення у мережі показує, що існує це ж фото, але із табличкою на потязі «Харків – Ужгород». Журналісти Радіо Свобода знайшли військового з фотографії. Хлопець обурився щодо неправдивої інформації. За його словами, на фото він повертається із Харкова до Тернополя. Упізнати колишнього бійця АТО на фото допомогла волонтер.

У мережі масово поширювали світлину із українським військовим і дівчиною на тлі потяга. Так, наприклад, кореспондент російської газети «Комсомольская правда» Олександр Коц у понеділок запостив і підписав це фото так: «Боєць АТО проводжає свою дівчину в Москву». На світлині видно табличку, яка нібито вказує, що людей фотографували на тлі потяга «Львів – Москва».

Зображення із «потягом Львів – Москва» поширили й інші користувачі. «Хто саме їде зі Львова у Москву? Герой АТО чи його дівчина?» – прокоментувала користувач Юлія Вітязева.

Пропагандистський проросійський сайт NewsFront навіть назвав окремий допис із цим фото «Прощання на пероні».

​Пошук зображення у мережі засвідчує, що існує така ж сама світлина, тільки з табличкою на потязі «Харків – Ужгород».

Іще один сервіс для пошуку зображень TinEye знаходить це ж фото на форумі ще у 2016 році.

А ось цим самим фото проілюстрували пост у фейсбуці ще у травні цього року. Користувач Світлана Доманчук на момент публікації ще не відповіла журналістам Радіо Свобода на питання про першоджерело світлини.

Хто на фото?

На цій світлині український військовий 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Збройних сил України. Інформацію про це підтвердив Радіо Свобода і речник бригади Ігор Бороздюк. Хлопець повертався зі сходу.

У коментарі журналістам Радіо Свобода колишній боєць повідомив: «Я повертався з АТО додому, з Харкова до Тернополя, де і була зроблена ця фотографія. Якщо не помиляюсь, ще у 2015 році».

Допомогла впізнати хлопця на фото колишня волонтер, що особисто знайома із героєм.

«Це фото десь 3–4-річної давності, він мій земляк із сусіднього села. Він тоді був ніби більш ніж рік на сході, і його тоді зустрічала вперше дівчина», – розповіла вона у коментарі Радіо Свобода.

Також дівчина упізнала на світлині чоловіка, який тримає жовті і блакитні квіти, з міста Підволочиськ Тернопільської області.

Користувачі соцмереж першими забили на сполох

Слід відзначити, що користувачі соцмереж дуже швидко почали шукати цю світлину і писати, що на їхню думку, це «фейк».

«За хвилину шукається оригінал», – написав користувач «злой».

Табличка «Львів – Москва» з потяга 74/73, яку, ймовірно, додали до світлини, є у мережі ще принаймні з 2016 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG