Доступність посилання

ТОП новини

Що зробить «рейтингозалежний» Зеленський з Гончаруком та його урядом?


Володимир Зеленський (у центрі), Олексій Гончарук (праворуч) і ексглава Офісу президента Андрій Богдан (ліворуч)
Володимир Зеленський (у центрі), Олексій Гончарук (праворуч) і ексглава Офісу президента Андрій Богдан (ліворуч)

Сьогодні (у вівторок, 3 березня) о 9-й ранку фракція «Слуга народу» має зібратися, щоб обговорити можливе оновлення уряду. Напередодні так і не з’явилося ясності, кого саме з міністрів відправлять у відставку і чи збереже свою посаду нинішній прем’єр. Олексій Гончарук заявив учора, що сам жодних заяв про відставку не писав і поки «зарано» говорити про кадрові зміни у Кабміні. Частина експертів констатує в цьому зв’язку, що «рейтингозалежний» президент Володимир Зеленський шукає, на кого «повісити» відповідальність за падіння довіри до влади. Натомість інші оглядачі зауважують: зниження рейтингів не варто перебільшувати – якби вибори відбулися зараз, Зеленський і «Слуга народу» перемогли б усіх потенційних опонентів.

О 9-й ранку вівторка фракція «Слуга народу» має зібратися для обговорення ротацій у Кабміні, проанонсував напередодні парламентар від «Слуги народу» Арсеній Пушкаренко в ефірі телеканалу «Рада».

«Щодо безпосередньо самих кадрових питань у Кабміні, то у нас збирається фракція, і на фракції ми будемо обговорювати ті чи інші кандидатури, ті чи інші бачення. Тому що на сьогоднішній день не надходило ніяких заяв (щодо відставок – ред.). Ми очікуємо на фракції якогось розуміння: чи це відставка прем’єр-міністра, чи це відставка і майбутнє призначення окремих міністрів», – заявив Пушкаренко.

Минулого тижня президент України Володимир Зеленський звернувся до Верховної Ради про включення додаткових питань до порядку денного позачергового пленарного засідання парламенту 4 березня. На ньому, серед інших, запланували розгляд питань про уряд. Раніше у пресі з'явилися повідомлення про можливу відставку прем’єра Олексія Гончарука, серед його наступників називали Сергія Тігіпка, який працював в урядах Павла Лазаренка, Віктора Ющенка, Миколи Азарова і також очолював передвиборчий штаб Віктора Януковича на президентських виборах 2004 року.

«Фінальна конфігурація»

Як висловився напередодні в ефірі телеканалу ICTV голова пропрезидентської партії Олександр Корнієнко, «слуги» планують у вівторок, 3 березня, визначитися з «фінальною конфігурацією» змін в уряді. При цьому Корнієнко не прояснив подальшу політичну долю прем’єра Олексія Гончарука та окремих міністрів. Водночас голова партії «Слуга народу» критикував чинний Кабмін за його політику в соціальній, промисловій сфері та стосовно ЖКГ. Мовляв, довіра до Зеленського залишається доволі високою, люди продовжують підтримувати курс президента. Однак є питання до реалізації курсу президента. «Люди не відчули це у своїй кишені, на своєму подвір`ї, не відчули у стані покращення медичної інфраструктури, наприклад», – констатував Олександр Корнієнко.

Олександр Корнієнко
Олександр Корнієнко

А щодо дотримання надалі курсу Зеленського на нові обличчя у владі Корнієнко запевняв, що відмови тут немає. Потрібні нові по духу, казав він, але не завадила би при цьому наявність управлінського досвіду у державній владі чи у бізнесі.

Зі свого боку наразі чинний глава уряду Олексій Гончарук наголосив напередодні, що сам жодних заяв про відставку не писав і поки «зарано» говорити про кадрові зміни в очолюваному ним Кабміні.

«Багато знаю, чув (про відставку – ред.). Очевидно, що у нас будуть з цього приводу консультації з президентом і з парламентом», – сказав Гончарук.

Олексій Гончарук
Олексій Гончарук

Визнавши необхідність «посилення в уряді», Гончарук відмовився від докладніших коментарів з приводу кадрової ротації.

Депутат від «Слуги народу» Арсеній Пушкаренко відзначив ключову роль Зеленського у можливому оновленні уряду.

Політично, морально ми зобов’язані президенту
Арсеній Пушкаренко

«Політично, морально ми зобов’язані президенту, й саме він має визначати ці речі», – наголосив Арсеній Пушкаренко.

Загалом Гончарука можна звільнити тільки за його власним бажанням. Адже після призначення 29 серпня минулого року уряд одержав річний імунітет від відставки. Після скандалу з оприлюдненням так званих «плівок Гончарука» в січні цього року прем’єр стверджував, що написав заяву про відставку і передав її президенту. Але тоді Зеленський (як він висловився) «вирішив надати шанс» Гончаруку і його уряду. Цього разу Зеленський поки що не уточнює, якою він бачить подальшу політичну долю прем’єра та окремих міністрів. Хоча той факт, що за поданням президента скликають 4 березня позачергове засідання парламенту, кажуть фахівці, і те, що Зеленський підтвердив свої консультації «щодо посад в уряді» з Тігіпком та іншими кандидатами, є тривожним дзвінком для Гончарука.

«Стиль Голобородька»

Як зазначив у коментарі Радіо Свобода політолог Ігор Рейтерович, не так уже й важливо, чи піде Гончарук у відставку 4 березня. Навіть якщо він залишиться поки що, його позиції ослабнуть.

«Я поки що (напередодні засідання фракції «Слуга народу» 3 березня – ред.) більше схиляюсь до думки, що Гончарук залишиться принаймні ще на якийсь період часу. Немає сенсу його прибирати. Простіше саме на нього повісити всі дуже непопулярні рішення влади. А їх дуже багато накопичилося», – вважає Ігор Рейтерович.

Ігор Рейтерович
Ігор Рейтерович

Політичний експерт констатує падіння рейтингів Зеленського і звертає увагу на те, що на Банковій дуже ретельно стежать за електоральними настроями. Рейтерович вбачає «рейтингозалежність» президента і його оточення. Причому, з одного боку, в такій прискіпливій увазі немає нічого поганого. Як приклад експерт наводить експрезидента США Білла Клінтона, якого називали «президентом соціологічних опитувань». Але у Клінтона була відпрацьована система, додає Рейтерович. А Зеленський, за словами політолога, може «включити стиль Голобородька» (герой серіалу «Слуга народу» – ред.). І це, до речі, може на певний період сподобатися певній частині електорату. Однак це буде схоже на російську модель відносин у парі президент-глава уряду. Тобто, «хороший», «сильний» президент і «слабкий» уряд, на який покладається відповідальність за провали влади. Таку схему постійно відтворює Володимир Путін з прем’єрами Фрадковим, Зубковим, Медведєвим. Але подальша реалізація цієї схеми в українських реаліях може породити для Зеленського проблеми, каже він.

«Адже в достатньо розбалансованій системі, коли перед державою постало багато викликів (складна економічна ситуація, зовнішня агресія тощо), наявність такого «сірого» прем’єр-міністра рано чи пізно погано закінчиться для президента. Бо президент зрештою де-факто перетвориться на президента-прем’єра», – каже Рейтерович. І додає: за такого розвитку подій через кілька місяців, через пів року люди почнуть покладати провину за невдачі влади винятково на главу держави.

Зеленський і «Слуга народу» перемогли б усіх потенційних опонентів – Євгенія Кравчук

Натомість народний депутат, заступник голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук закликала не перебільшувати зниження рейтингів Володимира Зеленського. Мається на увазі опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведене 8–18 лютого цього року. Якби вибори відбулися зараз, Зеленський і «Слуга народу» перемогли б усіх потенційних опонентів, наголошує Євгенія Кравчук. А значить, каже вона, Зеленському жодним чином не потрібно будь-якою ціною триматися за рейтинг.

Євгенія Кравчук
Євгенія Кравчук

«Всі інші лідери та партії знаходяться приблизно на тому самому рівні підтримки, який мали за часів пікових рейтингів «Зе!команди» минулого року. Чому так? Тому що старі політики вже давно переконали людей в тому, що їм довіряти не варто… Я розумію, що навіть за умови успішної роботи ані президент, ані «Слуга народу» не матимуть 100% рейтингів. Більше того, я дуже не хочу цього. Підтримку такого рівня мають вожді та партії, м'яко кажучи, не дуже демократичних країн», – констатує заступник голови фракції «Слуга народу».

А як зауважив у коментарі Радіо Свобода політолог Микола Давидюк, «прем’єріада-2020» свідчить не лише про можливі проблеми з рейтингами влади. Владі Зеленського елементарно бракує досвідчених, компетентних урядовців, чиновників, тому й доводиться шукати «старі» обличчя або … звертатися до олігархів, стверджує політолог.

Микола Давидюк
Микола Давидюк

«Зеленському важко управляти Україною. І він не проти користуватися послугами олігархів. Олігархи завжди гарно вміють пропонувати, вони завжди знають, як запропонувати ефективних людей. І насправді в їхньому резерві міцного менеджменту завжди більше, ніж у держави», – каже Микола Давидюк.

Але олігархи готові послугуватися президенту не за спасибі, а за певні поступки, додає експерт.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG