Доступність посилання

ТОП новини

«Для нас зараз це безумовний пріоритет» – посол Перебийніс про евакуацію українців із Чехії


Українці чекають на відправлення потягу до міста Перемишль. Прага, 19 березня 2020 року
Українці чекають на відправлення потягу до міста Перемишль. Прага, 19 березня 2020 року

19 березня о 14:14 з празького центрального залізничного вокзалу відбувся перший етап евакуації українців, які перебувають у Чехії та не встигли виїхати з країни до закриття кордонів. На чартерному потязі майже 900 українців доправлять до польського Перемишля. Там вони пересядуть на потяги «Укрзалізниці» до Львова чи Києва. Станом на 17 березня у Чехії понад три тисячі громадян України просили про евакуацію, повідомив раніше український посол у Чехії Євген Перебийніс.

Аби потяг, сформований виключно для транспортування та евакуації громадян України, зміг перетнути чеський кордон, український посол в Чехії Євген Перебийніс особисто звернувся до міністра транспорту Чехії Карла Гавлічка, який підписав спеціальну постанову про надання винятку цьому поїзду.

Із перших днів надзвичайного стану у Чехії українське посольство оголосило запис громадян, які хочуть евакуюватися. На сьогоднішній день у таких списках налічується понад 3200 громадян, 900 із яких 19 березня виїхали з Праги та міста Богумін.

Перша офіційна евакуація з Чехії стала результатом кількаденної роботи українського посольства у співпраці уряду України, «Укрзалізниці» та польської і чеської залізниць.

Посольство України в Чехії також поінформувало про можливий шлях через Угорщину, уряд якої надав українцям гуманітарний коридор. Люди, які опинилися заблокованими в різних країнах, у тому числі і в Чехії, тепер мають можливість виїхати у певний час через Австрію та Угорщину до України. Інформацію про детальні рейси можна знайти на вебсторінці посольства, повідомляє посол.

Посол України в Чехії Євген Перебийніс, Прага, 19 березня 2020 року
Посол України в Чехії Євген Перебийніс, Прага, 19 березня 2020 року
В останні дні посольство працює цілодобово. Ми відповіли десь на півтори тисячі різних дзвінків
Євген Перебийніс

Окрім евакуаційних планів, посольство також проводить роботу щодо допомоги українцям в окремих конкретних випадках. За словами українського посла, на різних чеських кордонах та в аеропортах були десятки людей, яких через зачинені кордони не пропускали і яких довелося «визволяти».

«В останні дні посольство працює цілодобово. Ми відповіли десь на півтори тисячі різних дзвінків. Для нас зараз це безумовний пріоритет. Однак ми закликаємо тих громадян, які мають можливість, залишитися в Чехії. Оскільки ми досягли домовленості із чеським урядом про те, що вони можуть залишатися без різних штрафних санкцій, навіть якщо в них закінчується віза – вони можуть залишатися до кінці надзвичайного стану», – сказав Євген Перебийніс.

На даному етапі поїздка для евакуйованих до польського кордону обійшлася їм безкоштовно, що приємно здивувало пасажирів. Однак, у скільки обійдуться подальші пересування для українських громадян польською та українською територіями – невідомо.

«Мені дуже сподобалося, як нас сьогодні доставляли із міста Млада Болеслав до Праги – місце біля водія було перекрито, і все абсолютно безкоштовно. Було б добре ввести подібне і в нашій країні. Люди не переживають, добираються, куди їм потрібно, дуже зручно. А ось як ми вже будемо добиратися із Києва до власних регіонів – незрозуміло, це може стати проблемою. Але ми і так вдячні», – зазначила евакуйована пасажирка з України Євгенія Ярова.

У скруті опинився Віктор Захарченко, який працював на автомобільному заводі «Шкода» у місті Млада Болеслав, та залишився без роботи.

«Ми працювали і сподівалися, що робота буде і далі, але, на жаль, завод закрили через карантин, про що нам повідомили в останній момент. А тут була можливість, тож ми зареєструвались та вирішили поїхати. Ніхто жодних цін не називав, подзвонили – сказали є потяг на завтра, якщо хочете, можете поїхати. От ми зібрали речі і поїхали», – розповів він.

Українські пасажири потягу, що вирушає до польского кордону. Справа наліво: Віктор Захарченко, Євгенія Ярова, Прага, 19 березня 2020 року
Українські пасажири потягу, що вирушає до польского кордону. Справа наліво: Віктор Захарченко, Євгенія Ярова, Прага, 19 березня 2020 року

Ще один громадянин України, якому через особисті причини терміново довелося поїхати з Чехії – Михайло Дроздов із Калуша.

«Ми тут маємо ПМП. Але в нас сталася біда – мама померла. Нам допомогло консульство і ми от їдемо додому, тим, що перше попалося. Добре, що люди допомогли. На даний момент ми ще нічого не платили, як буде далі, ніхто ще толком не знає. Але, як би там не було, заплатимо, скільки треба. Бо мама вже 3-й день «чекає» на нас…» – поділився із журналістами Радіо Свобода українець.

Українець Михайло Дроздов також не зміг вчасно дістатися до України, Прага, 19 березня 2020 року
Українець Михайло Дроздов також не зміг вчасно дістатися до України, Прага, 19 березня 2020 року

Ганна Денисюк приїхала з України до Чехії всього на кілька днів як турист, проте повернутися вчасно так і не змогла.

«Спочатку скасували мій потяг. Я почала контактувати авіалінії, але ціни були просто колосальні. Інших потягів також не було, оскільки закрили кордон. І ось я застрягла тут. Подзвонила до посольства – мені сказали слідкувати за інформацією, нібито мають евакуювати людей потягом. Про ціни ніхто нічого не казав, тому, я так розумію, що це безкоштовно», – розповіла про свій досвід українка.

Українців евакуюють з Чехії – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Людей, що вирушали з празького вокзалу, не перевіряли на стан здоров’я. За словами українського посла у Чехії Євгена Перебийніса, цим мають займатися епідеміологічні служби України на в’їзді до країни.

«В посольства, на жаль, не має можливості перевіряти всіх наших громадян. Тут зараз 14 вагонів – і біля кожного стоїть співробітник посольства – дипломати, не дипломати, всі стоять і виконують функції стюардів, тому що це наш чартер і чеська залізниця тут, на жаль, своїх стюардів не залучає. Однак доручення для членів посольства було: здійснювати візуальний контакт, та не пускати явно хворих до потягу», – додав український посол.

Працівники посольства України в Чехії допомагають українським пасажирам знайти свої місця у потязі, Прага, 19 березня 2020 року
Працівники посольства України в Чехії допомагають українським пасажирам знайти свої місця у потязі, Прага, 19 березня 2020 року

Наразі посольство України в Чехії разом із чеським урядом та МЗС Чехії опрацьовують й інші шляхи евакуації. Найближчими днями, за словами посла Євгена Перебийніса, буде здійснено три авіарейси до Києва, які вже повністю викуплені. Уряд домовився із українською авіакомпанією SkyUp – українці, що досі залишилися в Чехії, зможуть потрапити до Києва 22, 24, і 25 березня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG