Доступність посилання

ТОП новини

«Я не голосуватиму за надзвичайний стан, і ось чому» – депутат від «Слуги народу»


Національна гвардія на в'їзді до Києва, 24 березня 2020 року
Національна гвардія на в'їзді до Києва, 24 березня 2020 року

23 березня міністр охорони здоров'я Ілля Ємець закликав Верховну Раду негайно запровадити надзвичайний стан для боротьби з COVID-19 в Україні. Радіо Донбас.Реалії спитало «профільного» депутата від фракції «Слуга народу», члена Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування і голови підкомітету питань забезпечення епідемічної безпеки Лади Булах, що вона з цього приводу думає.

Лада Булах
Лада Булах

– Про існування цієї Координаційної ради я дізналася з телебачення, з новин, якщо я не помиляюся. Просто десь в новинах виступав голова Верховної ради Дмитро Разумков, який розказав, що створено такий орган, в який увійшли представники Офісу президента, Кабінету міністрів, РНБО і жоден депутат не ввійшов.

Я сиджу, дивлюсь – і в мене над головою знак питання. І я, звісно, з колегами спілкувалася, мені й колегам незрозуміла така позиція. Мені незрозуміло, бо, як мінімум, з Комітету з питань здоров’я нації повинні були увійти представники в цю раду і особисто я хотіла б брати у цьому участь. Мені здається, менеджментом ситуації з коронавірусом (те, що я бачу із засобів масової інформації) займається все ж таки не МОЗ.

– А хто ж?

– Рада безпеки і оборони України. Принаймні, перші рішення пропонуються саме цим органом і МВС.

– Очільник МОЗ Ілля Ємєць закликав Раду запровадити режим надзвичайного стану в Україні. Втім, цю ідею відкинули і прем'єр-міністр Денис Шмигаль, і очільник МВС Арсен Аваков. Як ви до цього ставитесь?

Все вже і так впроваджено, крім двох речей. Це експропріація і використання виробництв

– Я ставлюсь негативно і не буду за нього голосувати. Пояснюю чому. Я вже 125 разів прочитала всі можливості і обмеження, які будуть можливі для органів виконавчої влади при запровадженні надзвичайного стану. Знаєте, я там нічого нового не знайшла, все вже в Україні і так впроваджено, крім двох речей. Перше – це експропріація, тобто використання приватної власності людей (рухомої і нерухомої) з метою подолання пандемії. Друге – використання виробництв з метою виготовлення необхідних товарів та послуг для подолання пандемії. Оце нові можливості, які дає нам надзвичайний стан, все інше ми і так вже експлуатуємо, використовуємо, виконуємо в рамках законів України, ухвалених минулого вівторка.

Ну і ще – мобілізувати все чоловіче населення і медичний персонал у разі різних нагальних дій. Що наразі не є актуальним.

Це навіщо? Що це рішення нам дає? Збільшення кількості апаратів вентиляції легенів?

В мене завжди щодо ухвалення будь-якого рішення перше питання – це навіщо? Що це рішення нам дає? Збільшення кількості профілактичних засобів, збільшення кількості апаратів для штучної вентиляції легенів чи для екстракорпоральної мембранної оксигенації? Ні. Збільшення кількості медиків або їхніх зарплат? Ні, ці рішення прийняли, в принципі, вони вже впроваджуються.

Як на мене, це рішення не надає додаткових можливостей безпосередньо для боротьби з коронавірусом. А дестабілізація стану, дестабілізація конституційного стану, порушення балансу і рівноваги між законодавчою, виконавчою і судовою владою – от 100% ці ризики виникають, тому моє рішення поки що – ні.

Ставлення до впровадження надзвичайного стану у фракції «Слуга народу» різне: депутат Євгенія Кравчук, приміром, допустила, що може розглянути таке рішення, якщо «ситуація сильно загостриться».

  • Зображення 16x9

    Денис Тимошенко

    Народився і виріс в Донецьку. Закінчив філологічний факультет Донецького національного університету імені Василя Стуса, магістр журналістики. У медіа – із 2008 року, співпрацював із газетами Донеччини. Після переїзду до Києва співпрацював із низкою всеукраїнських телеканалів як сценарист та журналіст. На Радіо Свобода – із січня 2016 року. Цікавлюся культурою, історією, документальним кіно.

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

XS
SM
MD
LG