Доступність посилання

ТОП новини

Новий штам COVID–19, імовірно, не викликатиме важкого перебігу захворювання – інфекціоніст


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Всесвітня організація охорони здоров’я закликала Велику Британію ретельніше контролювати ситуацію із розповсюдженням нового штаму коронавірусу, щоб запобігти його стрімкому поширенню. За добу 20 грудня кількість інфікованих у цій країні зросла майже вдвічі у порівнянні з тим, скільки хворих виявляли за день минулого тижня. Наскільки небезпечний новий штам вірусу SARS-CoV-2, що спричиняє захворювання COVID-19, для України і світу? І чи буде ефективною вакцинація у боротьбі з мутованим вірусом?

Прем’єр-міністр Великої Британії Боріс Джонсон 21 грудня провів засідання через ситуацію, що склалася в країні після обмеження і заборони чотирьох десятків держав на авіарейси і залізничне чи автомобільне сполучення з Британії. Влада цих країн стурбована поширенням нового штаму коронавірусу, який виявили на півдні Англії.

Україна ж натомість наразі не закриває повітряного сполучення з Великою Британією, незважаючи на спалах там нового різновиду коронавірусної інфекції. Міністр інфраструктури Владислав Криклій тільки пообіцяв вести моніторинг ситуації з COVID-19 у Великій Британії і в разі необхідності змінити рішення.

Голова британського уряду і лікарі заявляли, що новий штам може бути на 70% більш заразним і мати стрімке поширення.

Ситуація у Великій Британії краща, ніж навесні, бо є чіткі протоколи лікування

Нині ситуація у Великій Британії краща і більш контрольована, ніж вона була навесні, зазначив у ексклюзивному інтервֹ’ю Радіо Свобода консультант британського національного інституту неврології і нейрохірургії, президент Української медичної асоціації Великобританії Роман Грех.

Уже вироблені чіткі протоколи лікування, а первинна медична ланка – сімейні лікарі – мають більше знань і навичок у боротьбі з цією хворобою, каже він.

«Моя дружина працює сімейним лікарем. Зараз сімейні лікарі більш поінформовані, як діяти в цій ситуації. Лікарні так само виробили напрацьовану формулу, як лікувати «ковідних» пацієнтів. Маємо групу пацієнтів, яким запропонована вакцинація, вона працює безперебійно», – зауважив Роман Грех.

Авторитетний британський науковий журнал Nature опублікував дослідження, в якому показав певний зв’язок між рівнем заможності країни і довірою населення до щеплень. Найбільшими скептиками щодо вакцинації несподівано виявилися жителі Японії і України
Авторитетний британський науковий журнал Nature опублікував дослідження, в якому показав певний зв’язок між рівнем заможності країни і довірою населення до щеплень. Найбільшими скептиками щодо вакцинації несподівано виявилися жителі Японії і України

За словами Романа Греха, серед британців є високий рівень довіри до своєї системи охорони здоров’я і до тієї інформації про хворобу, яку поширює уряд. Відтак, Британія, яка почала кампанію вакцинації від COVID-19 два тижні тому, має високі шанси впоратися з поширенням пандемії, переконаний британський лікар.

Вакцинація корисна, але вона не є «рятівною соломинкою»

Масове щеплення і тривалі карантинні заходи не зведуть хворобу нанівець, переконаний Роман Грех. проте, за його прогнозами, з часом вірус поступово втрачатиме свої агресивні властивості, і кількість летальних випадків буде знижуватися.

Саме слово «мутація» не має викликати паніки у населення, вважає британський лікар, – адже саме завдяки цим процесам еволюціонувало людство.

Ймовірні мутації коронавірусу припускали і українські лікарі, зазначив в ексклюзивному скайп-коментарі лікар-інфекціоніст, кандидат медичних наук Юрій Жигарєв.

За його словами, знизити рівень тривоги в суспільстві зможе теза про те, що штами інших вірусів циркулюють обмежено і не обов’язково поширюються по всьому світі. З певною ймовірністю це можна сказати і про новий коронавірус.

«Про вірус ми нині мало знаємо, як він буде себе поводити. Ми повинні бути готові, що він буде мутувати. Як ми періодично маємо справу з новим штамом вірусу грипу, така ж ситуація нас очікує і з коронавірусом. Не варто думати, що ми подолаємо ось цю хвилю, і на цьому закінчиться. Цей коронавірус із нами надовго, очевидно, він буде змінюватися, будуть нові штами», – наголосив Юрій Жигарєв.

«Не можна казати, що цей штам новий. Про нього ми знали ще у вересні, знали про випадки зараження у Великій Британії. Але ці дослідження, їхнє проведення – річ достатньо дорога. Щоб не просто довести, що людина інфікована коронавірусом, а дослідити, яким саме штамом», – зауважив український лікар-інфекціоніст.

Наразі лікарі говорять про більшу контагіозність (заразність – ред.) нового штаму, але наразі мала ймовірність того, що він буде призводити до важкого перебігу захворювання. Це обнадійливий момент для України, зауважує Юрій Жигарєв, бо для української медицини важливою є кількість важких хворих, які потребують госпіталізації.

Інфекціоніст переконаний, що попри значущість вакцини в боротьбі з інфекційними захворюваннями, великих сподівань на неї у подоланні COVID-19 покладати не варто.

Вакцина є лише одним елементом із комплексу протиепідемічних заходів. Трапляються ситуації, коли щеплення дає частковий імунітет проти іншого штаму, водночас є випадки, коли цього імунітету практично немає. Це означає, що приходить новий штам, і треба робити нову вакцину, яка буде ефективна саме для нього, каже фахівець.

  • Зображення 16x9

    Надія Константінова

    На Радіо Свобода з 1999 року. Закінчила магістратуру Інституту журналістики КНУ імені Шевченка. Займалася правозахисною і соціальною тематикою. Була редактором спільного проєкту Радіо Свобода і «Нашого Радіо» «Звуки життя», згодом «Лінія уваги» на «Радіо Мелодія».

XS
SM
MD
LG