Доступність посилання

ТОП новини

Чи може місцева влада знижувати тарифи та роздавати людям гроші? Відповідає експертка  


Місцеві вибори в Україні мають відбутися 25 жовтня
Місцеві вибори в Україні мають відбутися 25 жовтня

Із наближенням місцевих виборів кандидати проводять змагання обіцянок. Доволі часто претенденти на крісло мера в різних містах запевняють громадян, що знизять тарифи та виплатять кожному пенсіонеру по тисячі гривень у вигляді муніципальної допомоги. Радіо Свобода розпитало головну редакторку сайту громадського руху «Чесно» Ірину Федорів, наскільки реалістичними є ці обіцянки.

– Чи може міська влада регулювати комунальні тарифи?

– Це хороше питання. На нього немає відповіді «так» або «ні», і пояснюю вам, чому. Є тариф на електроенергію, який затверджується вище. Є тариф на газ, який також затверджується вище. Тобто цю складову вони не можуть рухати.

Водночас, якщо ми говоримо про опалення, то газ – це одна складова тарифу. Є ще й обслуговування котелень. Тобто коли громада контролює історію з обслуговуванням котелень, розуміє, яка зарплата іде цим працівникам, то вона може регулювати.

Але знову ж таки. Якщо ви для населення знижуєте тарифи за обслуговування, бо хочете видаватися хорошим, красивим, то будуть страждати ті працівники, які обслуговують, бо в них буде менше фінансування на оплату.

Якщо перед виборами пообіцяють і будуть тримати низькі тарифи, то рано чи пізно комунальні підприємства підуть у збиток. Бо коли ви дотуєте, починаються збитки. Вам доведеться це перекривати з бюджету.

Може не вистачити грошей на сніданки в школах, групу продовженого дня, на доплати медикам і освітянам

Виборці мають чітко розуміти: якщо з них не візьмуть повну вартість послуг для комунальних підприємств, то комунальні підприємства підуть «у мінус». Так, звичайно, ви відчуваєте, що у вас грошей у кишені ніби більше, але в загальному бюджеті їх стане менше.

Щоб врятувати комунальні підприємства від таких ось передвиборчих обіцянок і дотацій, треба буде забирати з бюджету гроші. А це означає, що може не вистачити грошей на сніданки в школах, групу продовженого дня, на доплати медикам і освітянам.

Коли у вас є кошичок із грошима, ви не зможете роздати всім з цього кошичка, бо нічого не залишиться. Треба тримати якийсь баланс здорового глузду й ставитися до цього бюджету, до комунальних підприємств як до свого бізнесу. Ти би не працював собі у збиток.

Потім треба вирівнювати бюджет. У такому випадку ти не можеш реалізувати серйозні проєкти – медичні, освітні. Це популізм, який призведе до серйозних господарських наслідків.

– Чи можуть місцеві ради виплачувати громадянам по тисячі гривень?

– Це стандартна тактика ще з часів «Юлиної тисячі». Потім ці «тисячі» множилися і ширилися. Той, хто має доступ до ресурсу бюджетного, він використовує його так, аби вплинути на виборців і показати, що все добре. Але це просто бажання людей залишитися при владі, а не системно щось змінити, зробити ключові зміни в громаді.

По суті, коли ми говоримо про прямий-непрямий підкуп виборців, кожен має розуміти, що той, хто при владі, п’ять років мав можливості все змінювати. Якщо є депутатська більшість і голова – взагалі немає проблем. Вони могли відголосувати і запустити все, що завгодно.

Це проїдання бюджету. Кожен громадянин має ставитися до міського бюджету, як до свого власного. Ви би гроші на абищо не витратили, або точно не дозволили б собі це робити на регулярній основі.

Мудра людина шукає, як скласти гроші, аби вони приносили гроші

У нас ще існує загроза через коронавірус, що бюджети не доотримують грошей, податки просіли, бізнес іде в «тінь». Це означає, що якщо ми почнемо зараз бюджетами так управляти, у громадах можуть бути серйозні виклики в новому році.

Мудра людина шукає, як скласти гроші, аби вони приносили гроші. Тобто, наприклад, ми зробимо сортування сміття. Ми його будемо продавати. І за рахунок продажу цього сміття ми будемо мати в нашому комунальному підприємстві більше грошей. Ми зробили такий мінібізнес для комунального підприємства. Тепер ми можемо частину тарифу громади компенсувати, аби не залазити в бюджет.

Виходить, що діяльність нашого підприємства буде вдалою. Ми, наприклад, 15% зарплат працівникам закриємо цим продажем сміття. І тоді ми зможемо говорити про зниження тарифу, але не популістичне, а мудре, господарське, яке не несе ризиків – ні для зарплат працівникам КП, ні для загального бюджету.

Тобто ті, хто йде в місцеве самоврядування, мають зрозуміти, як зробити так, аби бюджетні ресурси, комунальна техніка працювали для заробітку. Звичайно, ви не можете всі 100% бюджету так зробити, тому що є дотації і премії медикам, є гаряче харчування для школярів, але якусь інвестиційну частину треба залишати.

Той, хто так робить, буде отримувати підтримку громади. Він не буде займатися популізмом, він налагодить нормальні господарські процеси.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG