Доступність посилання

ТОП новини

Комісія Мінкульту оглянула три корпуси Києво-Печерської лаври – Ткаченко


29 березня закінчилася дія Договору про оренду приміщень між Національним заповідником «Києво-Печерська лавра» та Українською православною церквою (Московського патріархату)
29 березня закінчилася дія Договору про оренду приміщень між Національним заповідником «Києво-Печерська лавра» та Українською православною церквою (Московського патріархату)

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики продовжує працювати в Києво-Печерській лаврі, повідомив міністр Олександр Ткаченко 19 квітня.

Він уточнив, що оглянули три пам’ятки, дві національного та одного місцевого значення, а саме корпуси 37, 37-а та 38: галереї до Ближніх печер, Дзвіниці на Ближніх печерах, Входу до Галереї Ближніх печер.

Читайте також: Російські війська пошкодили та зруйнували понад 550 пам’яток культури – Ткаченко

«Двері будівель були зачинені, тому в присутності виконувача обов’язків Генерального директора Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Остапенка М.А. та заступника Рудника О.В. за допомогою відповідних засобів технічними працівниками було забезпечено доступ Комісії до вказаних приміщень», – заявив міністр.

Ткаченко додав, що об’єкти є пам’ятками архітектури і входять до Ансамблю Києво-Печерської лаври та об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. При цьому він оприлюднив фото, на якому видно занедбаний стан будівель. За словами урядовця, протипожежних заходів на цій території також не зафіксували.

Натомість Українська православна церква (Московського патріархату) заявила, що представники заповідника «Києво-Печерська лавра» за сприяння поліції нібито незаконно спиляли замки одного з корпусів Лаври. За повідомленням, УПЦ (МП) подала заяву щодо вчинення «кримінального правопорушення працівниками Нацзаповідника».

Читайте також: Поліція відкрила провадження через руйнування об’єкту на території Києво-Печерської лаври

29 березня закінчилася дія Договору про оренду приміщень між Національним заповідником «Києво-Печерська лавра» та Українською православною церквою (Московського патріархату). УПЦ (МП) має залишити територію святині.

Того ж дня в УПЦ (МП) заявили, що не будуть виселятися з Києво-Печерської лаври, бо на це «немає жодних підстав». Тоді в останній тиждень із Лаври активно вивозили майно, але представники УПЦ (МП) і досі залишаються на території Лаври.

XS
SM
MD
LG