Доступність посилання

ТОП новини

«Залишилися тільки ворожі солдати». Чи готує армія РФ наступ з окупованої Кінбурнської коси?


Кінбурнська коса – піщана коса, розташована в Миколаївській області. Ця коса є продовженням Кінбурнського півострова та частково відділяє Чорне море від Дніпровсько-Бузького лиману
Кінбурнська коса – піщана коса, розташована в Миколаївській області. Ця коса є продовженням Кінбурнського півострова та частково відділяє Чорне море від Дніпровсько-Бузького лиману

Чому російські військові знов обстріляли Миколаїв? Чи є загроза наступу армії РФ із Кінбурнської коси, яка залишається окупованою? Як налагоджують життя на деокупованих територіях регіону? Чи повертаються туди українці? Про розмінування та успіх у боротьби Миколаївщини з ворожими дронами проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» розповів очільник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

Віталій Кім
Віталій Кім

У ніч на 8 грудня після майже місячної паузи російські військові знову обстріляли Миколаїв. Голова військової обладміністрації Кім повідомив, що постраждав цивільний об’єкт.

Я це пов’язую з тим, що Росія – країна-терорист. Тому, що обстріляли підприємство з автобусами цивільними нашими. За словами мера, 21 автобус пошкоджено чи знищено. Це не військова ціль, в принципі як і всі їхні обстріли. Вони виїхали на лінію, щоб дістати до нас і вистрелили.

Російські війська регулярно обстрілювали Миколаїв. Зокрема, використовуючи для цього ракети С-300 та іранські дрони. Боротьбу з останніми Кім назвав «дуже вдалою» останнім часом. У листопаді влада Миколаєва повідомила про створені спеціальні екіпажі, які «полюють на ворожі дрони».

Я вважаю, що розібралися з цими дронами, як їх збивати, більшість з них будуть і надалі збитими

Останні 2 рази там на 100% відпрацювали Збройні сили України. На початку цим займалися (знищенням дронів – ред.) і Збройні сили, і територіальна оборона, і Національна гвардія, і патрульна поліція – вони всі підпорядковуються ЗСУ. На зараз вся Україна добре протистоїть цим «шахідам». Нещодавно Дніпропетровщину атакували дронами 14 штук, вони їх всі збили. Тобто я вважаю, що розібралися з цими дронами, як їх збивати, більшість з них будуть і надалі збитими, це буде неефективна зброя.

«Залишилися тільки ворожі солдати»

Наразі в Миколаївській області залишаються окупованими три населені пункти – це села Покровка, Покровське та Василівка, що розташовані на Кінбурнському півострові. За інформацією Кіма, окупанти депортували звідти всіх місцевих жителів до окупованого Криму.

Кінбурнська коса – піщана коса, розташована в Миколаївській області. Ця коса є продовженням Кінбурнського півострова та частково відділяє Чорне море від Дніпровсько-Бузького лиману
Кінбурнська коса – піщана коса, розташована в Миколаївській області. Ця коса є продовженням Кінбурнського півострова та частково відділяє Чорне море від Дніпровсько-Бузького лиману
Там всього 37 осіб залишалося. Росіяни примусово їх виселили та вивезли в напрямку Криму

Десь трохи менш як тиждень тому росіяни примусово їх виселили та вивезли в напрямку Криму. Далі Криму – я не знаю. Там всього 37 осіб залишалося. Це маленькі села, вони коштом туристів в принципі жили та взимку там 100-200 осіб було в мирний час. Тому на зараз там нуль цивільних, тільки ворожі солдати.

Також посадовець зазначив, що головна мета окупантів там – утримати цю територію, а не просуватися далі, та наступати на Миколаївщину. Кім підтвердив, що були випадки, коли російські військові здавалися в полон разом з технікою та зауважив, що це була «пропозиція» української сторони, якою скористалися окупанти.

Щодо тих, хто співпрацював з окупаційними силами на захоплених територіях, очільник області широко коментувати не став, посилаючись на слідчі дії.

Тих, кого знайшли, зараз арештували, це, в першу чергу якась адміністративна ланка, яка допомагала окупантам. Що стосується людей простих, там ніхто не полює на відьом, не чіпає це питання. Якщо людина співпрацювала та шкодила Збройним силам України, то вона буде відповідати по закону. Зараз ідуть слідчі дії та стабілізаційні заходи.

Снігурівка після окупації, грудень 2022 року
Снігурівка після окупації, грудень 2022 року

Разом із тим він відзначив роботу медиків, які не покидали свою справу протягом всього терміну окупації.

Вони герої, вони заховали документи наших бійців ЗСУ, вони не видали жодного нашого бійця, вони обслуговували людей і не дозволили там розікрасти все, я не знаю як у них це вийшло. Вони залишалися там, залишалися вірними Україні та працювали весь цей час.

«Десятки років на розмінування»

Очільник Миколаївської обласної військової адміністрації зауважив, що на деокупованих територіях регіону немає потреби в евакуації цивільного населення. А головна небезпека там зараз – заміновані окупантами території та обʼєкти.

Там основна проблема – це розмінування. Тобто в нас з 11 листопада по 8 грудня – нуль загиблих, один – легко поранений. Тобто ситуація по статистиці дуже гарна. Я гадаю, що ми їх (окупантів – ред.) дістанемо, та буде ще безпечніше.

Руйнування в Снігурівки після окупації, грудень 2022 року
Руйнування в Снігурівки після окупації, грудень 2022 року

За словами Кіма, саме через замінування є проблематичним транспортне сполучення зі звільненою Снігурівкою та деякими селами на півдні області.

Немає сполучення не через те, що у нас дороги непроїзні – вони вже відновлені та відновлюються далі, а через те, що там дуже багато мін

Там два пошкоджених мости на основному напрямку «Снігурівка-Миколаїв», відновлене вже сполучення «Снігурівка-Березнегувате». Два мости ми відремонтуємо найближчим часом. Але немає сполучення не через те, що у нас дороги непроїзні – вони вже відновлені та відновлюються далі, а через те, що там дуже багато мін і обмеження є щодо повернення до домівок, які в цих селах. Там є ще 5 мостів південніше Снігурівки, які теж треба відновлювати для того, щоб сполучення було як і раніше. Але це все супроводжується розмінуванням. Дуже багато мін і саме через це немає регулярного сполучення, але воно буде.

Голова військової адміністрації назвав найбільш небезпечні об’єкти зараз в області.

Найнебезпечніше – це лісосмуга, яка була військова, де було протистояння. На другому місці – це місця, де вони проживали. Тобто там, де вони знаходилися, там є небезпека. Були випадки, коли вони (російські військові – ред.) мінували навіть підвал багатоповерхівки.

Зруйнована будівля в Снігурівці, грудень 2022 року
Зруйнована будівля в Снігурівці, грудень 2022 року

Кім припустив, що на розмінування регіону, зокрема Кінбурнської коси, можуть піти «десятки років».

Що стосується будівель, там буде незрозумілий термін. Що стосується полів, посадок і великих територій, то я наведу приклад, що Кінбурнську косу ми зараз до масштабної війни ще в січні продовжували розміновувати після Другої світової війни. Тому там ситуація складна. Море, звичайно, ще складніше, тому що течії викидають (снаряди – ред.). Що стосується полів, ми це зробимо, але, я думаю, на це піде десятки років.

Пошкоджено майже 14 тисяч обʼєктів

Ситуація щодо руйнувань на звільнених територіях відрізняється, каже Кім.

– Ті села, які були в окупації, але не були на лінії вогню, ми (ЗСУ – ред.) по них не стріляли, вони абсолютно цілі. Ті села, населені пункти, які розташовані по лінії фронту, зруйновані на 90% деякі. Але в селах, де немає великих руйнувань, там вже відновлене електропостачання, якийсь відсоток, критична інфраструктура зараз заживлена, відновлюється надалі подача води та тепла. Тобто поступово життя там повертається.

Віталій Кім повідомив, що загалом від дій російської армії пошкоджено майже 14 тисяч об’єктів інфраструктури, зокрема критичної.

Відбудова почалася, ми працюємо над відновленням екстрено, скажімо так. Пошкоджені об’єкти – всього 13958, з них об’єкти життєзабезпечення газо- 1019, електро- 881, водо- 32, теплопостачання 96. Це пошкоджені чи знищені об’єкти в Миколаївській області з переліку критичної інфраструктури.

Руйнування в Снігурівці після російської окупації, грудень 2022 року
Руйнування в Снігурівці після російської окупації, грудень 2022 року

Водночас руйнувань зазнали понад 9 тисяч житлових будинків. Певна частина з них вже відбудовані, зазначив посадовець.

На зараз є закон, який буде компенсувати ці руйнування населенню, але немає процедури. Наскільки я розумію, це має бути через рішення міжнародного суду щодо компенсації, в тому числі коштом заарештованого російського майна й активів.

За даними голови ОВА, тисячі квартир, будівель вже відновлені за допомоги від центральної влади України, волонтерів, західних партнерів.

Весь цей час усі 9 місяців щодня бригади ремонтували, в тому числі добровольчі. З матеріалів, які нам поставляють на безплатній основі чи тих, що ми купували.

Російська ракета пробила 9 поверхів Миколаївської ОВА в березні 2022 року
Російська ракета пробила 9 поверхів Миколаївської ОВА в березні 2022 року

Проте не всі пошкоджені об’єкти можна відремонтувати. Серед таких – будівля Миколаївської обласної державної адміністрації.

На жаль, є експертиза, що вона не підлягає відновленню. На рішення обласної ради буде винесено питання щодо її списання та списання майна, що було там втрачене і, я думаю, що це приведе до знесення та будівництва нової.

  • 10 листопада Сили оборони України звільнили місто Снігурівка Миколаївської області. Інформацію про це оприлюднили військові розвідувального батальйону у своєму зверненні.
  • Очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім 11 листопада заявив, що вся Миколаївська область, крім Кінбурнської коси, звільнена.
  • Починаючи з 11 листопада, безпекова ситуація у Миколаєві та області «значно покращилась», заявив 30 листопада Віталій Кім.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG