Доступність посилання

ТОП новини

Замість відпустки ‒ волонтерство в Україні. Як депутат парламенту Португалії «відчув біль війни»


Рікардо Баптіста Лейте, депутат парламенту Португалії у відпустці працює волонтером в Україні
Рікардо Баптіста Лейте, депутат парламенту Португалії у відпустці працює волонтером в Україні

ЛЬВІВ ‒ Замість відпустки ‒ поїздка в Україну. 42-річний депутат португальського парламенту, лікар Рікардо Баптіста Лейте приїхав у Львів як волонтер, щоб допомогти місцевим медикам та ініціював збір грошей для дитячого відділення Львівської обласної клінічної лікарні. Мова про обладнання для новонароджених. Він закликає португальців долучитись до пожертв і допомогти Україні.

Рікардо Баптіста Лейте вже четверту каденцію депутат португальського парламенту. Він у Львові ‒ вдруге. Вперше приїжджав на запрошення Українського католицького університету ще до повномасштабного нападу Росії на Україну. Як розповідає: тоді ще всі скульптури на площі Ринок не були обкладені мішками і риштуванням.

«Я – також викладач у католицькому університеті в Португалії, і тоді ми обговорювали партнерство в сфері громадського здоров’я. Я полишав Львів з думками, що це неймовірний культурний центр, який може запропонувати багато цікавих речей», ‒ каже Рікардо Баптіста Лейте.

Рікардо Баптіста Лейте з українськими медиками
Рікардо Баптіста Лейте з українськими медиками

Коли Росія розпочала проти України повномасштабну війну, політик звернувся до українського посла України в Португалії та Асоціації українців із питанням, чим потрібно допомогти, і запропонував допомогу в медичній галузі. Оскільки це його головний фах, він є лікарем-інфекціоністом, знається, каже, на цьому найкраще.

У липні Рікардо Баптіста Лейте взяв відпустку і приїхав в Україну з гуманітарною місією. Він побував у Києві, на власні очі бачив, що російські війська зробили в Бучі, Ірпені. Словом, «відчув біль війни». А сьогодні працює волонтером у Львівській обласній клінічній лікарні і передає свій досвід українським медикам.

Мене цікавило, чим може Португалія допомогти Україні у такий складний час
Рікардо Баптіста Лейте

«Я не спілкуюсь українською мовою, тому не можу допомогти пацієнтові самостійно. Але зазвичай разом зі своїми колегами-лікарями, коли вони займаються пацієнтами. Маємо можливість обговорювати клінічні випадки, іноді мені допомагають із перекладом опитувати пацієнтів. Загалом я асистую медичним працівникам. Я спершу відвідав пологовий будинок і відділення новонароджених. Потім був у відділенні нагальної допомоги, кардіологічному відділенні, хірургічному. Я відвідав Київ, де побував у пологовому будинку № 3. Там побачив роботу українських медиків, побачив бомбосховище, де народились понад сто дітей. Мене цікавило, чим може Португалія допомогти Україні у такий складний час і з таким запитанням звернувся до українського міністра Ляшка», ‒ говорить португальський лікар-волонтер.

Рікардо Баптіста Лейте консультував пацієнтів у Львові
Рікардо Баптіста Лейте консультував пацієнтів у Львові

Інша місія в Україні – це організувати збір коштів для українських шпиталів. Протягом серпня-вересня, як сподівається Рікардо Баптіста Лейте, йому вдасться зібрати потрібну суму грошей і придбати обладнання для пологового відділення обласної лікарні у Львові, зокрема для відділення неонатології, де рятують новонароджених. Мова про придбання і встановлення кисневого трубопроводу для відділення інтенсивної терапії новонароджених, а також дизель-генератора, що забезпечуватиме безперебійне електропостачання пологового відділення та відділення інтенсивної та після інтенсивної терапії новонароджених.

Португалія допоможе з протезуванням

У Львові політик з Португалії дізнався про велику потребу щодо протезування дітей і дорослих, які через війну втратили руки і ноги. За словами Рікардо Баптіста Лейте, може допомогти лікарня з Лісабону, а щодо проблем із психологічними травмами – досвідом може поділитись Португальська асоціація клінічних психологів. Португалія допоможе реабілітувати українських воїнів, каже він.

«Україна має багатьох поранених як військових, так і цивільних людей, які потребують протезування, і їх потрібно відправляти в європейські країни для фізичної реабілітації. Отримати протези рук і ніг. Люди переживають наслідки війни, страждають посттравматичним синдромом, є великий вплив на психічне здоров’я мешканців і військових. Наслідки війни будуть присутні після війни надалі.

Брутальна російська сила путінського режиму повинна бути засуджена
Рікардо Баптіста Лейте

Брутальна російська сила путінського режиму повинна бути засуджена. І я знаю, сьогодні українська влада буде просити Португалію визнати Росію країною-терористом. Португалія повинна підтримати це звернення. Доведено, що путінський режим атакує цивільну інфраструктуру, лікарні перебувають під ракетними обстрілами. Це ненормально – бачити мішки з піском у вікнах госпіталів, які збудовані для збереження життя, а не щоб ставити їх під ризик», ‒ наголосив Радіо Свобода Рікардо Баптіста Лейте.

Рікардо Баптіста Лейте у Львові
Рікардо Баптіста Лейте у Львові

Протягом двох тижнів перебування в Україні, більшість часу у Львові, португальський парламентар вражений, як швидко українські медики зуміли адаптувались до роботи в умовах війни.

Українці сильні, самовіддані, вони борються за свободу та незалежність
Рікардо Баптіста Лейте

«Незважаючи на всі проблеми, іноді з браком обладнання і технологій, медичні працівники дуже добре підготовлені. Вони дуже сильні і адаптували всю систему для того, щоб приймати нових пацієнтів, які у Львів приїжджають зі східних регіонів. Медики працюють понаднормово, вони дуже змучені і виснажені. Бо пройшли пандемію, наплив пацієнтів, а зараз війна. Але ніхто не опускає голову, ніхто не здається. І це найбільший доказ того, що потрібно продовжувати підтримувати Україну. Українці сильні, самовіддані, вони борються за свободу та незалежність. Європа має продовжувати об’єднуватись з Україною і бути впевненою, що Україна переможе», ‒ зауважив співрозмовник.

Коли невдовзі він повернеться в Португалію, то, каже, розповідатиме через португальські медіа про ситуацію в Україні, що серце почувається розбитим від усвідомлення того, що українські діти живуть у бомбосховищах без доступу сонячних променів.

«Я говорю португальцям, що ніхто не плаче, ніхто не скаржиться, лише всі сфокусовані на виконанні своєї роботи. Мене запитують, чи падає інтерес до війни через її тривалість. Але я наголошую, що ми не зупинимось говорити, що війна триває, і я казав безліч разів і ще безліч разів скажу в країнах ЄС, що українці борються за свободу і за свободу Європи, і свободу світу. Я вдячний українським Збройним силам, що вони б’ються за мене, за мене як європейця. Борються за мене як громадянина Португалії. І це мій спосіб віддати належне.

Українці дуже очікувані в Португалії
Рікардо Баптіста Лейте

Сьогодні в Португалії проживає багато біженців з України. Українці дуже очікувані в Португалії. Ми відчуваємо сильний зв’язок. Культурно в нас багато схожого. І це ще одна причина чому португальці так підтримують Україну. І я сподіваюсь, що ви відчуєте нашу гостинність в Португалії. Зараз, на жаль, через війну в нас багато біженців. І я сподіваюсь, що невдовзі українці відвідають Португалію не як біженці, а як туристи. І ми поділимось досвідом і будемо працювати разом і рости як нації», ‒ каже португальський парламентар, лікар Рікардо Баптіста Лейте.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG