Доступність посилання

ТОП новини

«На щастя, більшість побратимів не знали, що я нардеп». Подкаст «Свої серед своїх» із матросом, народним депутатом Романом Лозинським


Роман Лозинський
Роман Лозинський

Гість сімнадцятого епізоду подкасту «Свої серед своїх» – матрос 73-го морського центру Сил спеціальних операцій ЗСУ, народний депутат України Роман Лозинський. Говоримо про стереотипи з якими нардеп стикнувся на службі, емоції на війні, втрату найближчих друзів та багато іншого.

У подкасті «Свої серед своїх» Радіо Свобода спілкується із українцями та українками, які стали до лав Сил оборони України у російсько-українській війні.

Попередні випуски можна послухати тут.

Нардеп в екзилі?

Роман ще у жовтні 2021-го підписав контракт про проходження військової служби в резерві Збройних Сил України в травні 2022-го мав їхати на військові збори. Однак, повномасштабна війна змінила плани і 7 березня він мобілізувався.

«Як і всі українці, я бачив карту, звідки ідуть росіяни і розумів, що вони не зупиняться там, де вони запланували. Вони зупиняться там, де їх зупинять українці. Було розуміння, що немає так багато професійних військових, щоб зупинити ворога. І тоді ти думаєш – що робити? Їхати з Києва, до Львова, в Польщу? Перше питання, на яке дав собі відповідь – чи готовий я бути народним депутатом в екзилі?», – розповідає Роман Лозинський.

Роман Лозинський
Роман Лозинський

Понад рік він служив на південному напрямку, брав участь у звільненні Херсонщини. За час служби втратив близьких друзів – Дмитра Пащука (позивний Француз) та Артема Димида (позивний Курка). Весь час для Романа стояло питання, де він ефективніший – на фронті, чи у Верховній Раді.

Зрештою, коли війна на півдні стала більш позиційною, Роман вирішив повернутися до Києва. Від березня 2023-го він працює у столиці для забезпечення свого підрозділу та планує повернутися в політику.

Чи було місце для політики

Одне із найпопулярніших питань до Романа Лозинського – як поєднувати службу в ЗСУ і політику. Насправді, це було майже неможливо.

Минулого року відбулося близько 45 засідань Верховної Ради, з яких Роман відвідав лише кілька разів – між бойовими розпорядженнями. Іноді він міг бути присутнім на засіданнях комітетів онлайн.

Роман також розповів про особливе ставлення до нього у війську. Найбільше відчував це на початку.

«На початку березня приїхав мобілізуватися у військову частину. Зустрічає мене офіцер, каже: «Романе Михайловичу, доброго дня, вам допомогти нести ваші речі?».

Роман Лозинський
Роман Лозинський

Офіцер завів нардепа у окрему кімнату з душем. Туди Роман покликав побратимів із залу, вони теж прийняли душ.

«Наступного ранку я цьому офіцеру кажу: Я народний депутат, це правда. Але я не приїхав з перевіркою. Давайте на загальних засадах я буду продовжувати службу. Для мене було зрозуміло: які б не були щирі мої наміри, я буду стикатися з таким ставленням. На щастя, далі більшість побратимів не знали, що я нардеп», – розповідає Лозинський.

У сімнадцятому епізоді подкасту «Свої серед своїх» Роман Лозинський детальніше розповів про те:

  • чому щодня думає про те, де його найбільша точка ефективності;
  • чому важливо вміти рефлексувати;
  • скільки патронів видали нардепам 24 лютого;
  • чи міг повернутися у Верховну Раду в будь-який момент;
  • якою для нього була війна на півдні, чим саме там займався;
  • що відчувають військові, коли заходять на звільнені території;
  • що думає, про ейфорію з кавунами;
  • яку музику любив слухати у пікапі;
  • як ставиться до обіцянок, що війна скоро закінчиться;
  • як їздив на засідання Верховної ради між бойовими розпорядженнями;
  • як вмикався на засідання комітету з бліндажа;
  • чому хочеться «когось віддубасити у Верховній Раді»;
  • як відбувається повернення до цивільного життя.

Слухати подкаст можна на подкаст-платформах:

Google podcasts

Apple podcasts

Spotify

Електронна адреса проекту: uapodcast@rferl.org

  • Зображення 16x9

    Наталія Патрікєєва

    Журналіст, репортер. У 2017 році перемогла у конкурсі на стипендіальну програму Радіо Свобода Regional Reporting Fellowship і приєдналася до редакції. Народилася у місті Христинівка Черкаської області. Випускниця Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та магістерської програми з медіакомунікацій Українського католицького університету. Фіналіст конкурсу професійної журналістики «Честь професії» 2017, 2019 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG