Доступність посилання

ТОП новини

Чи є окупований Крим перешкодою для вступу України в НАТО? Байден каже, що «ні»


Президент США Джо Байден на пресконференції під час саміту НАТО. Брюссель, 14 червня 2021 року
Президент США Джо Байден на пресконференції під час саміту НАТО. Брюссель, 14 червня 2021 року
(Рубрика «Точка зору», спеціально для Крим.Реалії)

Серед численних заяв, якими обмінюються політики у дні першого європейського турне нового президента Сполучених Штатів, варто відзначити відповідь Джозефа Байдена на питання про те, чи є перешкодою для вступу України в НАТО окупація Росією Криму та Донбасу.

Американський президент відповів «ні». І це «ні», думаю, за важливістю та резонансом можна порівняти з «так» ‒ відповіддю, яку президент Байден дав на запитання журналіста про те, чи вважає він російського колегу «вбивцею».

Силовий тиск Росії на Україну, захоплення українських територій і ‒ що найголовніше ‒ приєднання частини території України до Росії було багато в чому, упевнений, пов'язане з розрахунками російського керівництва на те, що вдасться загальмувати й зупинити європейську та євроатлантичну інтеграцію України. Та що там говорити! Хіба ми не пам'ятаємо, що загострення політичної ситуації в Україні у 2013 році було зумовлене тиском Кремля на тодішнього президента країни Віктора Януковича з вимогою не підписувати Угоду про асоціацію з Європейським союзом. І такий же тиск тоді чинився на керівників інших колишніх республік Радянського Союзу, тодішній президент Вірменії Серж Саргсян дійсно відмовився від підписання угоди про асоціацію з ЄС на користь приєднання до Євразійського економічного союзу.

Але коли стало зрозуміло, що протестний рух, який спалахнув після відмови Януковича від європейської інтеграції, близький до успіху й нова українська влада буде готова до підписання угоди про асоціацію, Кремль почав проти постмайданної України серію спецоперацій, першою з яких була окупація й подальша анексія Криму. Розрахунок був, думаю, перш за все на те, що Європейський союз в умовах політичного хаосу в Україні та розпочатого конфлікту відмовиться від підписання угоди про асоціацію. Але процес вдалося лише ненадовго загальмувати: у Брюсселі вирішили символічно підписати з новим головою уряду України Арсенієм Яценюком економічну частину договору, а вже після обрання нового президента України з Петром Порошенком угода була підписана в повному обсязі.

Однак залишалося питання євроатлантичної інтеграції. Упродовж усіх цих років неодноразово стверджувалося ‒ хоч ніяких офіційних підтверджень цьому й не було ‒ що анексія Криму та закамуфльована під «народні республіки» фактична окупація частини Донбасу є непереборною перешкодою для вступу України в НАТО.

«Ні» Байдена дає зрозуміти, що як мінімум з точки зору Сполучених Штатів це не так. Звісно, це ще не означає, що Україну «завтра» візьмуть у НАТО й навіть нададуть їй План для членства. Звісно, в інших країн НАТО можуть бути свої уявлення про те, що відбувається. Але американська позиція ‒ це, впевнений, серйозний удар російським розрахункам. І не можна сказати, що в Москві цього «ні» Байдена не помітили. Ще й як помітили.

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков не випадково наголосив, що у Росії звернули увагу на слова американського президента: «Ми чули, що гіпотетично президент Байден припустив можливість вступу України в НАТО. Це новий елемент. Раніше таких заяв не робилося...». Я не сумніваюся, що Пєсков лукавить. Про можливість приєднання України до НАТО говорили й раніше. Не говорили про те, що Крим і Донбас не є перешкодою. І це, напевно, проблема для Путіна, тому що такі слова Байдена знецінюють як зусилля з окупації української території, так і можливі нові територіальні захоплення Москви. А іншого серйозного важеля впливу на Київ, схоже, у Росії немає.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода і Крим.Реалії

Оригінал публікації – на сайті Крим.Реалії

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG