Доступність посилання

ТОП новини

#ВибориБезБрехні: перевіряємо Тимошенко, Ляшка, Вілкула, Мураєва та Шевченка


Радіо Свобода публікує четвертий аналіз заяв головної десятки кандидатів на посаду президента України
Радіо Свобода публікує четвертий аналіз заяв головної десятки кандидатів на посаду президента України

У межах фактчекінгового проекту до виборів президента України – #ВибориБезБрехні – Радіо Свобода публікує четвертий аналіз заяв головної десятки кандидатів на посаду глави держави. Цього тижня в огляді – цитати Олега Ляшка, Юлії Тимошенко, Олександра Вілкула, Євгенія Мураєва та Олександра Шевченка. Детально про ініціативу та методологію читайте тут. ​

Народний депутат Олександр Шевченко

Дата: 12 лютого 2019 року

Джерело: ефір полтавського каналу «Місто+» (2:31-2:47)

Цитата: «Щоб повернути дітей України додому. Це я говорю про мігрантів, нашу діаспору. Католицька церква добре рахує такі речі, і десь близько 20 мільйонів людей живе за кордоном».

Вердикт: неправда.

Чому? За даними ООН, у 2017 році у світі було 5,9 мільйона мігрантів з України. Організація Об’єднаних Націй включає до числа емігрантів усіх людей, які народилися у певній країні, але не живуть у ній. Наприклад, у Росії після розпаду СРСР залишилися три мільйони українців.

Дещо вищі цифри наводила у 2016 році Міжнародна організація з міграції. Вона з посиланням на переписи зарубіжних держав нарахувала за межами України близько 8,2 мільйона осіб українського походження.

Лідер партії «Наші», народний депутат Євгеній Мураєв

Дата: 13 лютого 2019 року

Джерело: ефір YouTube-каналу Klymenko Time (15:46-15:49)

Цитата: «Швейцарія проводить до 600 референдумів на рік».

Вердикт: неправда.

Чому? Референдумів у Швейцарії не настільки багато. У період з 2011 до 2019 року там провели 73 плебісцити.

Народний депутат від «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул

Дата: 13 лютого 2019 року

Джерело: ефір YouTube-каналу «Капитал» (6:11-6:17)

Цитата: «Корупція в нашій країні страшна. Завжди була в країні корупція, але такої страшної, як зараз на всіх рівнях, не було ніколи».

Вердикт: неправда.

Чому? В Індексі сприйняття корупції від міжнародної організації Transparency International за 2013 рік Україна отримала 25 балів зі 100 і посіла 144 місце зі 175. У 2018 році Україна мала 32 бали і 120 місце зі 180.

Народний депутат від Радикальної партії Олег Ляшко

Дата: 11 лютого 2019 року

Джерело: сторінка у Facebook

Цитата: «Я розпустив фракцію РПЛ у Херсонській обласній раді за те, що депутати не голосували за відставку голови облради Мангера, підозрюваного у замовленні вбивства Катерини Гандзюк».

Вердикт: неправда.

Чому? Фракція «Радикальної партії» в Херсонській обласній раді продовжує існувати. Там повідомили Радіо Свобода, що офіційних звернень про розпуск цієї фракції не надходило.

Народний депутат від «Батьківщини» Юлія Тимошенко

Дата: 13 лютого 2019 року

Джерело: виступ в Івано-Франківській області (14:02-14:41)

Цитата: «Оцінили зовнішні спостерігачі. І нас з вами за п'ять років вперше в історії України поставили в десятку найбідніших країн світу. Ми за п’ять років впали до десятки найбідніших країн. Колись, пам’ятаєте, ми казали: «Так, ми бідні, але за нами ще всі країни Африки»? А сьогодні ми настільки бідні, що перед нами більшість країн Африки. Вони заможніже живуть, ніж ми. І що ще важливо, що в Європі, на європейському континенті, ми також сьогодні посіли останнє місце за рівнем заможності людей».

Вердикт: неправда.

Чому? На яких саме «зовнішніх спостерігачів» посилається Тимошенко – неясно.

Для порівняння рівня життя країн ми знову застосуємо ВВП за паритетом купівельної спроможності на душу населення. За ним Україна у 2017 році випереджала 73 держави світу, у тому числі одну з європейських країн – Молдову.

Водночас Україна була позаду десятьох африканських країн – Екваторіальної Гвінеї, Лівії, Південно-Африканської Республіки, Габону, Лівану, Ботсвани, Алжиру, Тунісу, Єгипту та Намібії. Загалом в Африці значно більше країн – 54.

***

#ВибориБезБрехні – це спільний проект незалежних українських медіа, зокрема «​Громадського телебачення», «Української правди»​, VoxCheck, «Нового времени»​, Kyiv Post та Радіо Свобода. Він перевіряє на достовірність заяви претендентів на посаду президента. Результати публікуються щопонеділка і охоплюють заяви десятьох політиків, які, відповідно до соцопитувань, мають найбільший рейтинг. Незалежні медіа можуть долучатися до ініціативи як учасники або за допомогою перепублікації матеріалів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG