Доступність посилання

ТОП новини

Лізинг чи кредит: якими позиками користуються українці?


Київ – Чи може лізинг стати альтернативою банківському кредитуванню? Це питання виникає особливо часто, коли мова йде про фінансову кризу і недовіру банкам. Практика засвідчує, що протягом року, коли банки практично перестали кредитувати, дедалі більше українців користуються лізингом. Щоправда, ця фінансова послуга поки що використовується переважно при покупці автомобілів.

Кредитний колапс в Україні дав зелене світло розвитку інших фінансових послуг. Дедалі більше українців починає користуватися лізингом. Насамперед, його використовують при купівлі автомобілів.

На відміну від кредитів, які зараз надає обмежена кількість банків і лише в національній валюті, лізинг можна отримати і в іноземній. Відтак, коли кредитні ставки у гривні коливаються в межах 30-35 відсотків, лізингові компанії пропонують позику в доларах під 14-16 відсотків. Для отримання кредиту потрібно внести половину вартості, тоді, як для лізингу вистачить і 35 відсотків. Саме це, за словами фінансового консультанта одного із київських автосалонів Оксани Гаврилюк і призвело до того, що дедалі більше українців почало купувати машини у лізинг.

«У нас дуже багато звернень. І дуже багато клієнтів. Вигідно також те, що окрім грошей ми надаємо паралельні послуги – такі як «підтримка у дорозі», ми повністю займаємося щорічними оглядами в ДАІ, – каже Оксана Гаврилюк. – Окрім цього, якщо наступає страховий випадок, то ми також повністю займаємося цими питаннями».

Але, зважаючи на те, що у лізинг включена низка додаткових послуг, ця фінансова позика не є дешевою, – зазначає консультант іншого автосалону на ім’я Ірина. «Там відразу і вартість обслуговування включена у платежі, і реєстрація, і всі їхні додаткові послуги щодо евакуаторів, якими ви, можливо, взагалі не скористаєтеся, а платити за них будете, – каже вона. – Єдине, що з лізингом простіше – це, коли у вас офіційні прибутки на рівні 500 гривень, то лізинг вам дадуть, а кредит – ні».

Лізинг – не альтернатива


Сьогодні лізинг не може стати альтернативою кредиту, переконаний фінансовий експерт Олександр Охріменко. Оскільки, на відміну від Заходу, де взяти машину у лізинг надзвичайно вигідно, українське законодавство робить цю послугу для фізичних осіб неймовірно дорогою.

«Закордоном, у тій же Німеччині, там виходить як: ви берете автомобіль, потім, якщо ви на якомусь етапі вирішили поміняти машину, ви її здаєте, берете іншу, і вам всю цю різницю переоформляють, і у вас немає ніяких податків. А за нашим законодавством, це строго-настрого заборонено. Можна, але потрібно платити податки – за перший раз, другий... Для фізичних осіб купівля у лізинг автомобілів економічно не вигідна. У нас лізинг здебільшого використовують юридичні особи для бізнесу».

Минулого року в Україні 26 відсотків автомобілів купувалися у кредит. Цього ж року менше, ніж 0,5 відсотка. Сьогодні, за даними автодилерів, понад 10 відсотків машин купують у лізинг. Між тим, зважаючи на те, що автомобілів купувати стали менше, деякі салони починають створювати достатньо привабливі умови для клієнтів. Наприклад, коли людина відразу сплачує половину вартості, а на решту суми дається безвідсотковий кредит.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG