Доступність посилання

ТОП новини

Нижчі тарифи можливі при обліку ресурсів, власному видобутку газу й енергоощадності – експерт


©Shutterstock
©Shutterstock

Причиною різкого підвищення тарифів на комунальні послуг стали помилки уряду, переконаний екс-заступник міністра ЖКГ Олександр Мазурчак. Одним з головних недоліків він називає запровадження рентних платежів, які призупинили видобуток українського газу. Крім того, уряд досі не вирішив проблему обліку енергоресурсів і не подбав про політику енергоощадності. Наскільки серйозними є «тарифні» прорахунки і чи можливо знизити ціни на комірне Олександр Мазурчак розповів в інтерв’ю Радіо Свобода.

– Наскільки нові тарифи є обґрунтованими і чи можливо їх переглянути?

– Влада, встановлюючи такі тарифи, обґрунтовує це двома причинами. Перша – повинні бути ринкові ціни на газ, а відповідно і всі тарифи переглядаються.І друге – бідні люди повинні отримувати субсидії, а багаті – платити.

У нас немає обліку енергоресурсів, ми споживаємо в 3-4 рази більше, ніж в Європі. Наші заробітні плати в 20 разів менші, ніж європейські

Але ми не беремо до уваги три речі, про які треба сказати. Перше – у нас немає обліку енергоресурсів, ми споживаємо в 3-4 рази більше, ніж в Європі. Наші заробітні плати в 20 разів менші, ніж європейські, і тому ці підходи абсолютно неправильні. А також – не можна було вводити рентні платежі, зупиняти і зменшувати видобуток українського газу, який є головним у цьому питанні.

Олександр Мазурчак
Олександр Мазурчак

Тому перше, що варто зробити – ми повинні зняти рентні платежі. Низька ціна на газ повинна бути саме для населення. І тоді воно зможе нормально платити. Треба зменшити споживання енергоносіїв за рахунок того. Частину цих грошей, а це мільярди, сотні мільярдів, які ми будемо витрачати на субсидії, варто їх направити на енергоефективні заходи і зменшити споживання енергоресурсів.

Ми робимо все неправильно, це може призвести до того, що взимку люди перестануть платити за енергоносії

Ми робимо все неправильно, це може призвести до того, що взимку люди перестануть платити за енергоносії. А це накладається ще на податок на нерухомість і те, що з 1 липня будуть ліквідовані ЖЕКи, внаслідок чого прийдуть приватні компанії, які знову збільшать тариф на обслуговування будинку.

– Ви кажете, що можна і потрібно збільшити видобуток українського газу і спрямувати його саме на потреби населення, чому ж ситуація не така?

– Я думаю, що є зацікавлені люди, які хочуть імпортувати газ і які сидять на газових схемах.

– Ви говорите про НАК «Нафтогаз України»?

– Безперечно. Це «Нафтогаз України» і всі, хто його кришує, хто з ними працює, хто на цьому заробляє, кому невигідно добувати український газ. Саме тому були штучно введені рентні платежі, які різко призупинили видобуток українського газу.

– Як подолати розрив між тим, що треба і тим, що споживач реально може оплатити з огляду на рівень життя в Україні?

– Кажуть: за вас заплатять субсидії і вам немає за що хвилюватися. Мільйони людей у нас займаються підприємництвом. Їм зараховується валовий дохід, який вони отримують як прибуток. І вже ці підприємці не мають права отримати субсидії. Із більш-менш середнього класу вони перейдуть в клас бідних людей.

Що треба зробити покроково? Перше – не можна виділяти енергоресурси, якщо немає їх обліку. А ви знаєте, що у нас більша половина будинків не мають лічильників тепла?

Якщо б ми спочатку дали людям, замість різкого підняття тарифу, щорічно кілька мільярдів у вигляді пільгового кредиту для заходів з енергоефективності, то люди просто б зменшили енергоспоживання втричі. І вони б платили втричі менше

Друге – сьогодні ми витрачатимемо сотні мільярдів на субсидії. І при цьому ми практично нічого не витрачаємо на енергоощадність. Якщо б ми спочатку дали людям, замість різкого підняття тарифу, щорічно кілька мільярдів у вигляді пільгового кредиту для заходів з енергоефективності, то люди просто б зменшили енергоспоживання втричі. І вони б платили втричі менше, ніж нам сьогодні пропонуються. Однак, нам не дають коштів, у нас немає обліку, а при цьому ціну на газ, навіть українського, за рахунок надуманих рентних платежів піднімають. І вирівнюють їх з імпортним газом, перекладаючи все це на населення.

– Чи створює ситуація зі зростанням тарифів загрозу підвищення цін на інші соціально важливі товари і послуги?

– Безперечно, воно все пов’язано. Якщо ми збільшуємо базовий тариф на газ, газ збільшує ціну на тепло і на електроенергію, яка є головною в ціноутворенні тарифу на холодну воду. Холодна вода і електроенергія – є складовими цін у всьому: починаючи від товарів – до послуг. Приміром, вивіз сміття, прибирання – ціни на все це будуть підвищені. Ціни будуть збільшуватися на все.

– Що Ви думаєте про заяви тих, хто вбачає у нинішньому спротиві високим тарифам на ЖКГ намір дискредитувати владу?

Сьогодні так: підняли тарифи, зробили їх ринковими, а в грудні люди отримають платіжки і перестануть платити. З цього ми нічого не виграємо

– Політичні партії будуть використовувати всі помилки уряду. І це є нормально. Для того й існують політичні сили. Але уряд, дійсно, підставляється, робить серйозні помилки, які повинен виправляти. Якщо у уряді бачать, що ухвалили неправильне рішення щодо рентних платежів, які призвели до зменшення видобутку газу, то треба терміново їх відмінити. І взагалі, перш ніж ухвалювати рішення, треба прогнозувати. А сьогодні так: підняли тарифи, зробили їх ринковими, а в грудні люди отримають платіжки і перестануть платити. З цього ми нічого не виграємо.

На цю ж тему:

07.07.2016
Верховна Рада або суд: чи можливо знизити нові комунальні тарифи?

«Укргазвидобування» отримує достатньо для розвитку української газової промисловості» далі

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG