Доступність посилання

ТОП новини

Байден: «Я їду через 6 годин, якщо генпрокурор не буде доти звільнений, не отримаєте грошей»


Джозеф Байден (л) і Петро Порошенко (п), Київ, 16 січня 2017 року
Джозеф Байден (л) і Петро Порошенко (п), Київ, 16 січня 2017 року

Колишній віце-президент США Джозеф Байден, критикуючи днями Україну за недостатні, на його думку, реформи й боротьбу з корупцією, розповів, як одного разу, перебуваючи в Києві, домігся звільнення протягом кількох годин генерального прокурора України, якого назвав «сучим сином». Ішлося, вочевидь, про Віктора Шокіна, якого критикували, зокрема, за недостатню боротьбу з корупцією і в самій Україні, і союзники Києва за кордоном – чи не найгостріше якраз Джозеф Байден. Але віце-президент в адміністрації колишнього президента США Барака Обами дещо перебільшив свій вплив на Київ.

Колишній віце-президент США Джозеф Байден каже, що «відчайдушно схвильований регресом у боротьбі з корупцією в Києві». За його словами, корупція залишається найбільшою проблемою України. І, виступаючи 23 січня в Раді з міжнародних відносин США у Вашингтоні, Байден навів «конкретний приклад», як, за його словами, він одного разу домігся від Києва рішучого кроку.

Я сказав, що ви не отримаєте мільярд доларів. Я сказав: я їду через шість годин, якщо ваш генпрокурор не буде звільнений до того часу, ви не отримаєте грошей. І той сучий син був звільнений
Джозеф Байден

«Я їздив у Київ 12-13 разів, і врешті мав оголосити, що ми пропонуємо ще один мільярд доларів кредитних гарантій. Я отримав обіцянки від (президента України Петра) Порошенка і (тодішнього прем’єр-міністра України Арсенія) Яценюка, що вони вживатимуть кроків щодо генерального прокурора, але вони цього не зробили. Я пішов на прес-конференцію і сказав: ми вам не даємо мільярд доларів. Вони мені кажуть: ви не маєте таких повноважень, ви – не президент (США), президент казав, що дасть. А я їм: дзвоніть йому. Я сказав, що ви не отримаєте мільярд доларів. Я сказав: я їду через шість годин, якщо ваш генпрокурор не буде звільнений до того часу, ви не отримаєте грошей. І той сучий син був звільнений. І на його місце поставили того, кому на той час довіряли», – заявив Байден.

Він не назвав імені згаданого ним генерального прокурора України і не уточнив, коли саме це могло б статися. Колишній віце-президент США, вочевидь, мав на увазі Віктора Шокіна, діяльність якого він різко критикував. Шокіна критикували на посаді генерального прокурора України, зокрема, за недостатню боротьбу з корупцією і в самій Україні, і союзники Києва за кордоном.

Але Джозеф Байден дуже неточно виклав обставини навколо звільнення з посади генерального прокурора України Віктора Шокіна.

Візити Байдена і процедура звільнення генпрокурора

Байден відвідав Україну на посаді віце-президента США загалом шість разів: 2009 року, тричі 2014-го, на початку грудня 2015-го і в січні 2017-го. Протягом 2016 року (звільнення Шокіна відбулося навесні того року) Байден в Україні не бував.

Відповідно до Конституції України, генерального прокурора призначає на посаду і звільняє з посади президент України за згодою Верховної Ради України (на час звільнення Шокіна це була стаття 122, нині виключена, наразі це визначає стаття 1311).

Отримати таку згоду і звільнити генпрокурора впродовж шести годин, як виглядає, досить малоймовірно – хоча, у принципі, можливо. Прецедент є.

12 травня 2016 року Верховна Рада України почала і завершила розгляд законопроекту, який, зокрема, знімав вимогу до генерального прокурора мати юридичну освіту, ухвалений закон підписали голова парламенту і президент, друкарня видала наклад спецвипуску офіційної газети «Голос України» з текстом ухваленого закону, щоб він міг негайно набути чинності, Верховна Рада погодила призначення генпрокурором Юрія Луценка, який не має юридичної освіти, але на кандидатурі якого наполягав Петро Порошенко, і президент просто в сесійній залі підписав указ про призначення. Усе це відбулося протягом приблизно тих самих шести годин…

Байдена не було в Києві з кредитом при звільненні Шокіна

Віктор Шокін після тривалої критики на його адресу подав заяву про відставку 16 лютого 2016 року на наполягання президента України Петра Порошенка. Наступними днями Байден привітав рішення Порошенка домагатися відставки Шокіна.

Верховна Рада України підтримала подання президента про звільнення Шокіна 29 березня 2016 року. Наступного дня Порошенко вирушив із візитом до США.

31 березня 2016 року Байден зустрівся з Порошенком у Вашингтоні. Як повідомляла тоді прес-служба президента України, Байден заявив, що Україна отримає третій транш кредитних гарантій США на суму в 1 мільярд доларів «після формування нового уряду». 3 квітня 2016 року Порошенко підписав указ про звільнення Шокіна.

14 квітня 2016 року Верховна Рада обрала новим прем’єр-міністром Володимира Гройсмана, задовольнивши прохання Арсенія Яценюка про відставку і затвердила склад нового уряду. Того ж дня Байден і Порошенко в телефонній розмові домовилися, що «найближчим часом буде укладено угоду про виділення третього траншу кредитних гарантій у розмірі 1 мільярд доларів США», повідомила тоді прес-служба голови української держави.

Критика не завадила надати гарантії

І після того Байден продовжував критикувати владу України за недостатні, на його думку, реформи. Але при цьому він же підтвердив після чергової зустрічі з Порошенком у Вашингтоні у вересні 2016 року, що Київ виконав умови для надання третього траншу кредитних гарантій США на 1 мільярд доларів.

27 вересня 2016 року Порошенко повідомив, що Україна отримала від США ноту про надання цих гарантій. 29 вересня 2016 року міністр фінансів України Олександр Данилюк повідомив, що 1 мільярд доларів від випуску єврооблігацій під гарантії США надійшов на рахунок України.

А слова Джозефа Байдена про те, як він домігся від влади України за лічені години звільнити генерального прокурора, погрожуючи не дати кредитних гарантій, тим часом широко цитують у російських засобах інформації і в соцмережах. Там їх сприймають як підтвердження московської тези, що влада України, мовляв, цілком не самостійна у своїх діях і діє на вказівку США, і саме цим нібито пояснюється «антиросійське спрямування» політики Києва щодо «дружньої» до України Москви.

І раніше Байден уже згадував, як вимагав від Порошенка звільнити «корумпованого генпрокурора», попереджаючи «Петра», як він називав президента України, що Вашингтон не дасть мільярда доларів. Але у версії, яку він виклав виданню The Atlantic улітку 2016 року, ще як чинний віце-президент США, Байден не згадував про «шість годин до від’їзду з Києва» на звільнення посадовця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG