Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус в Україні і світі. Живий блог

Епідемія коронавірусної інфекції, що розпочалася наприкінці 2019 року в Китаї, у січні 2020 року була оголошена ВООЗ надзвичайною ситуацією міжнародного значення у сфері охорони здоровʼя.

Захворювання COVID-19 спричинюється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів.

Після поширення епідемії на інші країни її було в березні 2020 року оголошено пандемією. Багато країн пішли на безпрецедентні карантинні заходи, що позначилися на світовій економіці та житті людей. Запроваджувалися локдауни та масковий режим, закривалися кордони, переривалося авіасполучення між країнами.

Радіо Свобода у цьому блозі – з початку виникнення коронавірусної небезпеки – публікує статистику, репортажі з лікарень, історії хворих, коментарі і рекомендації фахівців щодо протидії коронавірусній пандемії в Україні і світі.

За даними ВООЗ, жертвами захворювання від початку пандемії стали майже 20 мільйонів людей. Йдеться про всі смерті, повʼязані з інфекцією. За офіційними даними, інформацію про які збирав американський інститут Джонса Гопкінса, сама коронавірусна інфекція (без загострення супутніх захворювань) стала причиною смерті близько 7 мільйонів людей.

Масова вакцинація різко скоротила смертність і врешті зупинила пандемію.

В Україні перехворіло майже 5 мільйонів людей, понад 105 тисяч із них померли.

5 травня 2023 року Всесвітня організація охорони здоровʼя ухвалила рішення, що поширення коронавірусної інфекції типу COVID-19 вже не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення.

У Росії число інфікованих коронавірусом наблизилося до 450 тисяч

У Росії за добу виявили 8726 нових випадків коронавірусної інфекції, повідомив урядовий штаб боротьби з COVID-19. Всього з моменту початку епідемії в Росії заразилися, станом на ранок 5 червня, 449 тисяч 834 особи.

Померли 5528 людей (144 за минулу добу), майже 213 тисяч одужали.

Росія є третьою державою світу за числом інфікованих. За даними, які наводить університет Джонса Гопкінса, Росію випереджають Бразилія (майже 615 тисяч випадків) та США (понад 1 мільйон 872 тисячі випадків). Водночас за числом померлих від COVID-19 Росія обіймає 14-те місце, поступаючись показникові Нідерландів (6009 смертей при 47 тисячах інфікованих).

У Києві поки не відкриватимуть кафе, ресторани та басейни через невідповідність епідемічної ситуації критеріям МОЗ

Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко.

«Уряд, як ви знаєте, дозволив більшості міст, де показники в межах визначених, перейти до наступного етапу послаблень. Зокрема, відкрити з 5 червня ресторани і кафе та басейни. У Києві на сьогодні один з трьох показників – щодо кількості хворих на сто тисяч населення - перевищує норму. І сьогодні становить 14,9. Тому, ми не можемо ризикувати здоров’ям людей і запроваджувати ще більші послаблення. Я розумію бізнес, розумію, що йому треба працювати. Але ми ж не хочемо знову повернутися до карантину?» – зазначив мер Києва.

Він наголосив, що рішення щодо роботи закладів харчування та басейнів місто ухвалить окремо, виходячи з ситуації з захворюваністю у найближчі дні.

Перевізники Львівщини вимагають відновити пасажирські перевезення між містами

Представники перевізників із усіх районів Львівської області протестують біля Львівської обласної державної адміністрації з вимогою відновити пасажирські перевезення між містами регіону. Зібрались водії та керівники автотранспортних підприємств.

«Від 17 березня припинені перевезення між містами. Ми мали б отримувати якусь компенсацію від держави, але нічого не було. Тут на акції представники трьох громадських організацій – це галузева профспілка, обласна організація автомобільного транспорту і обласна організація роботодавців транспорту. Держава нам гарантує право на працю, а ми цього позбавлені три місяці. Ми готові дотримуватись вимог карантину. Люди не можуть доїхати. Тим часом працюють на ринку нелегальні перевізники, які не платять податків і ми це питання адресуємо владі. Ці нелегали працюють під різними назвами, не дотримуються вимог карантину», – каже Радіо Свобода Юрій Кривенко, представник галузевої профспілки.

Автобуси перевізників обклеєні плакатами з вимогою дозволити їм працювати.

«Ми приєдналися до цієї акції, щоб вимагати від обласної влади відновити регулярні перевезення пасажирів, щоб автобуси повернулися на роботу і дозволити людям працювати, щоб пасажири могли добиратися на роботу. Ми гарантуємо безпечне перевезення», – говорить водій Мирон Ткач.

О 14 годині відбудеться засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, на якій вирішуватимуть питання щодо послаблення карантину або продовження. На неї запрошені і представники протестувальників.

З 10 червня в Україні можуть почати відкривати готелі та санаторії – Ляшко

В Україні у регіонах зі сприятливою епідемічною ситуацією з 10 червня можуть почати відкривати готелі та санаторії. Про це на брифінгу заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

«Постановою Кабінету міністрів про введення адаптивного карантину передбачено: за умови досягнення критеріїв, з 10 червня може бути дозволено відкриття засобів розміщення, що значить, що окрім готелів можна буде відкривати і санаторії, а також інші місця для відпочинку», — сказав Ляшко.

Санлікар нагадав, що наразі в країні немає можливості пересуватися туристичними групами більш ніж 10 людей, але влада в майбутньому планує дозволити туристичні групи до 50 людей.

Ляшко також зазначив, що у Києві та низці регіонів рівень захворюваності не дозволяє послабити карантин щодо закладів громадського харчування.

Ляшко назвав регіони, в яких не можна відкривати кафе й ресторани через рівень захворюваності

У Києві та низці регіонів рівень захворюваності не дозволяє послабити карантин щодо закладів громадського харчування, заявив головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко 5 червня.

Він нагадав, що з 5 червня ті регіони, в яких епідеміологічна ситуація це дозволяє, можуть послабити карантин, зокрема дозволити закладам харчування приймати відвідувачів в приміщеннях. Рішення мають ухвалювати місцеві регіональні комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Ляшко назвав такі критерії пом’якшення карантину:

  • інцидентність, загальна кількість нових випадків коронавірусної хвороби за останні сім днів у перерахунку на 100 тисяч населення
  • завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, які призначені саме для госпіталізації хворих з коронавірусною хворобою
  • середня кількість тестування методом полімеразно-ланцюгової реакції та імуно-ферментного аналізу на 100 тисяч населення

«За індикатором захворюваності у нас сьогодні не проходять Київ, Волинська, Житомирська, Львівська, Рівненська і Чернівці. За тестуванням не проходять Донецька і Луганська області. Тобто в цих областях рішеннями комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій не повинно бути дозволено відкриватися закладам громадського харчування, оскільки епідситуація не дозволяє. Не досягнуто критеріїв, які дозволяють відкривати заклади громадського харчування. В разі, якщо ці заклади будуть відкриватися на цих територіях, це буде порушенням постанови про впровадження адаптивного карантину на території України», – сказав Ляшко.

Він нагадав, що показники, які дозволяють послаблення карантинних закладів, регіональні комісії ТЕБНС переглядають не рідше ніж щотижня. В разі, якщо показники перевищені, комісія повинна провести позачергове засідання.

Найбільше нових випадків коронавірусу 4 червня виявили у Києві – РНБО

У четвер, 4 червня, найбільше нових випадків COVID-19 виявили у Києві. Про це свідчать дані Системи моніторингу поширення епідемії коронавірусу РНБО.

Напередодні у столиці виявили 82 хворих, одужали 27, померли четверо.

Від початку епідемії у Києві зафіксували 3 292 випадки COVID-19. За цим показником столиця поступається лише Чернівецькій області, де станом на сьогодні відомо про 3 519 інфікованих.

Одужали від COVID-19 у Києві 876 людей, померли 73.

«Від 24 березня у нас не було вихідних». Як працюють українські лабораторії, де обробляють тести на коронавірус – відео

В Україні близько 60 лабораторій проводять аналіз ПЛР-тестів. За даними Міністерства охорони здоров'я, щодня в цілому в країні обробляються до 9 тисяч зразків. Це дуже багато, скаржаться самі вірусологи. І для того, щоб розвантажити лабораторії, від 23 травня МОЗ запровадив імуноферментний аналіз. Тобто перевіряють наявність антитіл на коронавірусну інфекцію. Чи справді вдалося полегшити роботу співробітників лабораторії і в яких умовах взагалі працюють фахівці – в репортажі телеканалу «Настоящее время», створеного Радіо Свобода за участі «Голосу Америки». Автор – Ірина Кононенко.

Протягом дії карантинних обмежень в Україні зареєстрували понад 11 тисяч шлюбів

Про це розповів в інтерв’ю Радіо Свобода міністр юстиції Денис Малюська.

Він зазначив, що Міністерство юстиції рекомендувало утриматися від реєстрації шлюбів під час карантину: «Ліпше сидіти вдома. Але, незважаючи на це, цифра велика, в нас більше 11 тисяч шлюбів протягом карантину зареєстровано. Відповідно, непоганий результат, це ті шлюби, щодо яких були подані заяви до початку карантину, або це ті шлюби, які пройшли через механізм «шлюб за добу» з різних міркувань, коли потрібна була термінова реєстрація шлюбу».

В Україні виявлено майже 26 тисяч хворих на COVID-19

В Україні станом на 5 червня виявлено 25 964 хворих на COVID-19, померли 762 людини, одужали 11 372. Про це свідчать дані Системи моніторингу поширення епідемії коронавірусу РНБО.

Минулої доби виявили 553 нових випадків захворювання, померли 15 людей, одужали 330.

Україна відновлює авіасполучення: куди і коли можна летіти

Із 5 червня в Україні відновлюється пасажирське авіасполучення: з Києва можна буде подорожувати до інших великих українських міст, інформують українські аеропорти та Мінінфраструктури. Раніше Кабінет міністрів анонсував запуск внутрішнього та міжнародного авіасполучення. Полетіти за кордон можна буде з 15 червня, але лише до деяких країн, які зменшують карантинні обмеження синхронно з Україною. Між тим, експерти закликають владу поновлювати не лише авіаційне сполучення з зовнішнім світом, а й роботу наземного пасажирського транспорту, а крім того – подбати як про туристичні напрямки, так і про рейси для заробітчан.

У світі від коронавірусу померли понад 390 тисяч людей

Станом на ранок 5 червня у світі від коронавірусної хвороби COVID-19 померли 391 136 людей. Про це свідчать дані Університету Джонса Гопкінса.

Загалом інфіковано понад 6,6 мільйона людей, одужали більш ніж 2,8 мільйона.

Сьогодні в Україні відновлюються внутрішні авіаперельоти

Україна з 5 червня відновлює внутрішні регулярні авіарейси. Як свідчить офіційна інформація аеропорту «Бориспіль», перші два пасажирські літаки вирушать ввечері до Дніпра та Одеси.

Авіасполучення відновлюється зі згоди Кабінету міністрів, який в рамках поетапного послаблення карантину розблокував внутрішні авіаперельоти з 5 червня (між тими регіонами, в яких це дозволяє епідемічна ситуація), а міжнародні – з 15 червня, але лише з тими державами, які на той час так само будуть готові відкрити своє небо для українських літаків.

«Уряд дозволив авіасполучення, а далі все залежить від авіакомпаній. Вони визначають, куди їм вигідно летіти, на які напрямки є попит. Наша справа — дозволити це, а далі слово за авіакомпаніями», – пояснила речниця Міністерства інфраструктури Оксана Герасимова.

Також вона підтвердила повідомлення, що Україна попередньо домовилася про пасажирське авіасполучення з Туреччиною, Грецією, Кіпром та Грузією. Щодо інших напрямків – говорити зарано, пояснила Герасимова.

«Все залежить від перемовин на рівні міністерств закордонних справ та позиції МОЗ України. Питання в тому, що Україна має так само відкрити кордони для іноземців на тих самих умовах, на яких вони готові приймати нас», – пояснила посадовиця.

Що ж до внутрішніх авіаперельотів, з 5 червня відновлюються авіарейси з Києва до Одеси та Дніпра; з 8 червня – з Києва до Львова та Харкова; з 12 червня авіакомпанії анонсують рейси Київ – Запоріжжя; з 15 червня відкривається авіасполучення Київ – Івано-Франківськ.

Кошти, які щороку українці витрачають на послуги туроператорів, авіаперельоти та на інші подорожні витрати, включно і з внутрішнім туризмом, експерти оцінюють приблизно у 8 мільярдів доларів. У 2020 році через кризу в економіці та пандемію коронавірусу цей фінансовий потік у галузь значно зменшиться, вказують економісти.

У лабораторному центрі Дніпра переглянуть дані ПЛР-тестів, зроблені за час роботи звільненого керівника

У Дніпропетровському лабораторному центрі переглянуть дані щодо результатів тестувань на коронавірусну інфекцію, зроблених за звільненого з посади керівника Олександра Штепи. Про це повідомила у четвер міжвідомча комунікаційна група обласного штабу з протидії епідемії коронавірусу.

За оприлюдненими даними, у перші дні роботи нового керівника лабораторії Романа Чуба у базі даних лабораторії виявили «понад 250 людей із позитивними тестами, які не були зняті з обліку».

У штабі протидії коронавірусу підозрюють, що більша частина з цих людей «давно одужала, а решта, можливо, ніколи не хворіла» і їх не знімали з обліку «для створення штучного ажіотажу», який би дозволяв робити додаткові закупівлі для інфекційної лікарні. У центрі триває внутрішнє розслідування.

Штаб протидії коронавірусу обіцяє переглянути статистику тих, хто одужав, і прогнозує, що кількість тих, хто одужав, буде більша. Зараз таких людей в області 349.

Станом на ранок 4 червня на Дніпропетровщині на коронавірусну інфекцію загалом захворіло 957 людей, 21 людина померла.

Державіаслужба опублікувала вимоги для відновлення польотів і поведінки в аеропортах

Державна авіаційна служба України оприлюднила рішення щодо безпеки польотів і заходів протидії поширенню коронавірусу, повідомляє пресслужба відомтсва.

«Серед основних вимог такі: доступ до терміналів аеропорту має бути максимально обмежений для пасажирів, членів екіпажу та персоналу; має бути запроваджене фізичне дистанціювання (1,5 метра між людьми), посилені гігієнічні процедури та прибирання; у місцях із високою концентрацією пасажирів мають бути вжиті заходи для запобігання черг; мають бути запроваджені електронні альтернативи процесів, зокрема мобільна реєстрація, безконтактна посадка», – йдеться в повідомленні.

Крім того, в авіаслужбі наголошують, що усі присутні в аеропорту мають носити захисні маски, а персонал також має бути в рукавичках.

«Рекомендується проводити температурний скринінг пасажирам, які відлітають та прибувають у термінал. Для доставки пасажирів до літаків Державіаслужба радить експлуатантам збільшити кількість автобусів», – вказали у відомстві.

«Укрзалізниця» призначила на Трійцю 5 регіональних поїздів

«Укрзалізниця» призначила 5 регіональних поїздів на період з 5 до 9 червня для додаткових перевезень пасажирів напередодні та після свята Трійці.

Як повідомив перевізник, йдеться про поїзди: Неданчичі – Чернігів – Київ-Волинський; Фастів – Зернове – Київ-Волинський; Київ-Волинський – Ворожба – Фастів; Київ-Волинський – Конотоп, Шостка – Київ-Волинський та Київ-Волинський – Славутич – Фастів.

«Квитки на зазначені поїзди реалізовуватимуться на 50% місць», – додали в УЗ.

Скасування владою Києва ЗНО для столичних абітурієнтів, які не вступають у виші, незаконне – МОН

Рішення влади Києва про скасування підсумкової атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання для випускників шкіл, які не планують вступати до закладів вищої освіти цього року, є незаконним, повідомила пресслужба Міністерства освіти і науки.

«Наказ Департаменту освіти і науки Київської міської державної адміністрації від 3 червня 2020 року №102 «Про звільнення у 2019/2020 навчальному році від проходження державної підсумкової атестації», є нечинним і не підлягає виконанню», – зазначили в МОН.

У Міноствіти пояснили, що чинне законодавство України не наділяє ані МОН, ані місцеві органи виконавчої влади повноваженнями звільняти учнів від державної підсумкової атестації у формі ЗНО.

Як європейські країни рятують свої туристичні галузі під час пандемії?

Європейські країни, які мали низький рівень захворюваності на COVID-19, вдаються до нових заходів безпеки, намагаючись поновити туризм. Деякі дозволяють подорожі тільки в межах окремих регіонів, у так званих «регіональних бульбашках», а інші запроваджують тестування у пунктах пропуску на кордонах. Є й ті, хто готовий повернути туристам їхні витрати на відпустку, якщо вони раптом захворіють під час туристичної подорожі. (Відео Reuters, AFP, AP)

Зеленський пропонує скасувати візи для туристів з Китаю, Австралії, Нової Зеландії, арабських країн

Президент Володимир Зеленський заявив, що поставить завдання Міністерству закордонних справ розглянути можливість лібералізації візового режиму для іноземців, які відвідують Україну з туристичною метою. Зеленський сказав про це на зустрічі з представниками туристичної галузі на території Кам’янець-Подільської фортеці в межах робочої поїздки до Хмельницької області, повідомляє його пресслужба.

Зокрема, президент пропонує скасувати візи для громадян Китаю, Австралії, Нової Зеландії чи арабських країн, які приїжджають в Україну як туристи.

Світ у пошуках «народної вакцини» проти коронавірусу

В Лондоні віртуальний глобальний саміт щодо розробки вакцин планує зібрати $7,4 мільярда для потенційної вакцини проти COVID-19 та інших програм імунізації, які нині заблоковані через пандемію коронавірусу. Глобальний альянс за Вакцину (GAVI) має на меті зробити так, щоб потенційна вакцина проти COVID-19 була доступною для всіх, вироблялася масово і доставлялася також до країн, що розвиваються. Альянс та його партнери також хочуть підтримати імунізацію для дітей, зокрема проти кору та поліомієліту.

Більше читайте тут

Статистика щодо захворюваності на COVID-19 не відображає реальної ситуації – епідеміолог Наталія Виноград

5 червня більшість областей України повертається до звичного життя після жорстких карантинних обмежень, пов'язаних із епідемією коронавірусу. Відновлять свою роботу заклади харчування та обслуговування, клієнтів прийматимуть у приміщеннях, розпочнуть працювати заклади оздоровлення і відпочинку дітей. Таке рішення ухвалив уряд України, опираючись на статистику МОЗ. Чи відображає ця статистика реальну ситуацію із рівнем інфікування людей коронавірусом в Україні? Радіо Свобода дізналося думку епідеміолога Наталії Виноград, а також проаналізувало ситуацію у Львівській області, у якій карантин можуть подовжити через високий рівень захворюваності.

Статистика свідчить лише про можливості лабораторій дослідити певну кількість зразків. А хворий, який очікує 10 днів на результат дослідження, може заразити інших протягом цього часу.

Важливо не те, скільки підтверджених випадків COVID-19 виявили, а як відстежили контакти кожного хворого, чи обсервували цих людей і як їх протестували

Приватні лабораторії не надають своєчасно інформацію про виявлені випадки захворювання.

З точки зору адекватного аналізу ситуації необхідно: знати, скільки людей взагалі звернулися за медичною допомогою; яка частка з них була обстежена; коли і на який день у них взяли проби для аналізу.

А далі треба подивитися на те: яка частка людей вже перенесла вірус і має антитіла; якою є потреба в тестуванні; які і яким чином проводять дослідження; якими методами, кого і як обстежують.

Для того, щоб відповісти на запитання про реальну ситуацію, потрібно мати об’єктивізовані показники розвитку епідемічного процесу в абсолютно відносних одиницях, потрібно перерахувати на 100 тисяч населення.

Більше читайте тут

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG