Доступність посилання

ТОП новини

«Багато людей давно чекали на цей день»: у Нідерландах почався суд у справі MH17. Чого чекати далі?


«Багато людей давно чекали на цей день», – сказав головуючий суддя Гендрік Стеенгойс на початку засідання. «Ця трагічна втрата стількох життів торкнулася багатьох людей у всьому світі», – додав він
«Багато людей давно чекали на цей день», – сказав головуючий суддя Гендрік Стеенгойс на початку засідання. «Ця трагічна втрата стількох життів торкнулася багатьох людей у всьому світі», – додав він

9 березня у Нідерландах розпочався відкритий судовий процес у справі збиття літака МН17. Слідство офіційно заявляє про чотирьох підозрюваних. Очікується, що судовий процес затягнеться щонайменше на багато місяців. Також існують побоювання щодо реальної можливості притягнення винних до відповідальності.

У понеділок 9 березня розпочався суд над чотирма підозрюваними, звинуваченими у причетності до збиття літака Boeing 777 рейсу МН17 над територією Донбасу у 2014 році.

18 хвилин прокурор перераховував імена всіх 298 людей, які загинули внаслідок авіакатастрофи.

«Багато людей давно чекали на цей день»

Початок судового розгляду – це велика та довгоочікувана міжнародна подія, за якою пильно стежать у світі.

«Цей суд є кульмінацією найскладнішого кримінального розслідування в історії Нідерландів», – зауважує гаазька кореспондентка «Бі-бі-сі» Анна Гуліґан.

«Багато людей давно чекали на цей день», – сказав головуючий суддя Гендрік Стеенгойс на початку засідання. «Ця трагічна втрата стількох життів торкнулася багатьох людей у всьому світі», – додав він.

Для близьких та родичів загиблих очікування на суд було «довгим, болісним, повним горя і розчарувань», – зазначає британська газета The Guardian
Для близьких та родичів загиблих очікування на суд було «довгим, болісним, повним горя і розчарувань», – зазначає британська газета The Guardian

«Це дуже важливо для нас, тому що ніхто з нас навіть не очікував, що суд взагалі відбудеться. Ми сподіваємося, що суддя матиме настільки багато доказів, що дійде лише одного висновку: «винуваті», – сказав Антон Котті, який втратив у авіакатастрофі трьох членів своєї родини.

Для близьких та родичів загиблих очікування суду було «довгим, болісним, сповненим горя і розчарувань», – зазначає британська газета The Guardian. «Їхні величезні страждання тільки посилює той факт, що Росія, яка, за припущеннями слідчих, несе найбільшу відповідальність за трагедію, продовжує заперечувати свою провину», – зауважує автор статті.

Покарати винних

Однак швидких результатів, скоріш за все, не буде. Суд, як очікується, триватиме не менші ніж рік.

Головним для багатьох питанням залишається те, наскільки можливим є притягнення до відповідальності винних.

Суд, як очікується, триватиме щонайменше кілька місяців
Суд, як очікується, триватиме щонайменше кілька місяців

Як і очікувалося, жоден із підозрюваних осіб 9 березня не з’явився до зали суду. Вважається, що всі четверо наразі перебувають у Росії. Жоден із підозрюваних не заарештований.

Серед підозрюваних: так званий «ексміністр оборони» угруповання «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков) (Росія); полковник ГРУ Генерального штабу Збройних сил РФ, голова так званого «ГРУ ДНР» Сергій Дубинський (Росія); заступник голови так званого «ГРУ ДНР» Олег Пулатов (Росія); Леонід Харченко (Україна), який воював на боці угруповання «ДНР». Усі оголошені в міжнародний розшук.

Довічне ув’язнення

Звинувачення підозрюваним висунуті за статтями 168 і 289 Кримінального кодексу Нідерландів про навмисне знищення літака і про умисне вбивство. Обидві статті передбачають можливість довічного ув’язнення.

Проте міжнародні оглядачі звертають увагу на те, що здійснити це може бути не так вже й просто.

«Якщо їх засудять, чотирьом чоловікам може загрожувати довічне ув’язнення. Проте Росія не екстрадує своїх громадян, а Кремль, у свою чергу, ставить під сумнів легітимність міжнародного розслідування та незалежність суду», – нагадує агенція Reuters.

Але це не привід не здійснювати правосуддя, стверджують у суді.

«Нідерландські прокурори стверджують, що можливість того, що чотири підозрювані у справі MH17 ніколи не опиняться у в’язниці, не є підставою відмовлятися від кримінального судового розгляду. Хтось, хто сьогодні здається недоторканним, може вже завтра постати перед судом, сказав нідерландський прокурор», – зазначає у своєму твітері колишній речник місії ОБСЄ в Україні Майкл Боцюрків.

Поки що суд зарезервував для слухань 25 тижнів: 9-13 березня, 23-27 березня, 8 червня-3 липня, 31 серпня-13 листопада, а також 1 лютого-26 березня 2021 року.

«Перший день суду у справі МН17 закінчився. Цей перший етап процесу триватиме до 27 березня, але будуть наступні етапи, які розтягнуться на місяці, а дехто прогнозує – на роки», – написав у своєму твітері європейський кореспондент «Голосу Америки»​ Богдан Цюпин.

Росія заперечує причетність

Кремль заперечував будь-яку причетність до трагедії понад 5 років поспіль. Минулого тижня речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова звинуватила розслідувачів у припущенні російської провини.

Московському кореспондентові «Бі-бі-сі» Стіву Розенбергу Захарова сказала, що на 100 відсотків упевнена в тім, що судовою справою керує політика.

«В останні роки звичною реакцією Росії на звинувачення у чому-небудь є заперечення. MH17 не є винятком», – зазначив Розенберг.

Росія заперечувала будь-яку причетність до збиття літака навіть після того, як у травні 2018 року міжнародна Спільна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий ракетою з комплексу «Бук», який належав російській 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, яка базувалася в Курську.

«На відміну від іранської влади, яка в січні визнала, що їхні військові помилково збили український пасажирський літак, президент Росії Володимир Путін відкидає звинувачення у відповідальності. Російське державне телебачення транслювало теорії змови: що українці стріляли в літак, сприймаючи його за літак Путіна, що він уже був сповнений мертвими, або що у всьому винні США», – зазначає оглядач The Guardian.

Збиття літака призвело до санкцій проти Росії з боку ЄС та посилило напругу між Заходом та Росією, яку звинувачували у катастрофі
Збиття літака призвело до санкцій проти Росії з боку ЄС та посилило напругу між Заходом та Росією, яку звинувачували у катастрофі

«З перших днів після збиття MH17 Росія брехала і підробляла докази», – йдеться у дописі Belingcat у мережі Twitter.

Збиття літака призвело до санкцій проти Росії з боку ЄС та посилило напругу між Заходом та Росією, яку звинувачували у катастрофі.

У США напередодні суду заявили про те, що не сумніваються в неупередженості судової системи Нідерландів.

Держсекретар США Майк Помпео написав у твітері: «Винні в знищенні рейсу MH17 компанії Malaysia Airlines, яке трагічним чином обірвало 298 невинних життів, повинні понести відповідальність. США впевнені в судовій системі Нідерландів і закликають усі країни повністю співпрацювати з розслідуванням цієї трагедії».

Останнє опитування «Левада-Центру» вказує на те, що 55% росіян частково або повністю згодні з виплатою компенсацій у справі про катастрофу MH17 у випадку доведення провини Росії. Серед опитаних 1600 жителів Росії 53% респондентів заявили, що, на їхню думку, в катастрофі літака винна Україна, і лише 10% впевнені, що провина лежить на Росії. 26% респондентів не змогли відповісти.

Літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 із Амстердама (Нідерланди) в Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий над зоною російської гібридної агресії на сході України 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей – усі, хто був на борту.

3 лютого прокуратура Нідерландів висунула звинувачення чотирьом підозрюваним у справі щодо збиття літака рейсу МН17 в небі над Донбасом у липні 2014 року – трьом громадянам Росії і одному громадянинові України.

Росія, попри дедалі більше число свідчень, продовжує заперечувати свою причетність до збиття літака і заявляє, що оприлюднені наразі матеріали Спільної слідчої групи не містять ніяких твердих доказів.

Слідчі, зі свого боку, наголошують, що, публікуючи свої висновки, вони свідомо не оприлюднюють конкретних доказів цих висновків, бо ці докази будуть оголошені вже безпосередньо на судових процесах.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG