Доступність посилання

ТОП новини
Президент України Володимир Зеленський
Президент України Володимир Зеленський

Зеленський понад три години відповідав на запитання журналістів. Живий блог

Сьогодні, 20 травня, президент України Володимир Зеленський провів пресконференцію.

Вона розпочалася о 10:40 у парку біля Маріїнського палацу.

Радіо Свобода висвітлювало пресконференцію в режимі прямої трансляції.

«У зв’язку з карантинними заходами, запровадженими в країні для протидії поширенню епідемії COVID-19, кількість представників засобів масової інформації, які зможуть взяти участь у заході, буде обмеженою», – заявили в Офісі президента.

Володимир Зеленський відповідав на запитання журналістів понад три години.

20 травня виповнюється рік із дня інавгурації Володимира Зеленського.

Єдина масштабна пресконференція президента відбулася 10 жовтня, коли він зібрав журналістів на 14-годинний пресмарафон.

Навчання НАТО в часи пандемії: все, що треба знати

У країнах-членах Північноатлантичного союзу з послабленням карантинних обмежень також повертаються й військові навчання, хоча й у дещо скороченому вигляді. Два з них, які почалися минулих вихідних, привертають особливу увагу: вони відбуваються не лише в час пандемії, яка далі триває, а й територіально в Польщі й Балтійському морі, доволі близько від території Росії. Це може сигналізувати про те, що США, війська яких беруть у них участь, зміщують свої інтереси в Європі на схід. Також через пандемію потерпіли і плани України на участь у міжнародних навчаннях із партнерами в НАТО. Формат одних навчань змінили, плани інших поставили на паузу, а ще інші можуть і зовсім скасувати чи й уже скасували.

Більше читайте тут

«Гудбай, Америка»: на державному телебаченні Росії після закінчення фільму показали кадри про насильство у США

Дешеві глузування над Сполученими Штатами чи влучний приклад мистецтва тролінгу?

Коли 7 червня російський «Перший канал» завершив показ у прайм-тайм кримінального фільму «Брат 2», знятого в 2000 році, глядачам по всій країні замість кінцевих титрів були продемонстровані відеозаписи грабежів та поліцейського насильства на вулицях американських міст. Всі ці ролики, мабуть, були зняті під час заворушень, викликаних вбивством беззбройного афроамериканця Джорджа Флойда, який загинув під час затримання поліцією 25 травня.

«Головні цінності вільного світу тріщать під ударами поліцейських кийків, – каже голос за кадром, коли музика, що звучала на задньому плані, затихає. – Горять у вогні розграбованих магазинів, тонуть в люті безкомпромісного протистояння».

Більше читайте тут

З 10 червня частково відновлюється пропуск у «Станиці Луганській» та «Мар’їнці» – ДПСУ

На КПВВ «Станиця Луганська» та «Мар’їнка» з 10 червня частково відновлюється пропуск громадян, повідомила Державна прикордонна служба України.

«У цих КПВВ пропуск буде здійснюватися щоденно з 11:00 до 14:00. Пріоритет буде надаватись громадянам, що слідують з причин соціально-гуманітарного характеру, у разі наявності підтверджуючих документів, та особам, які слідують для складання ЗНО», – повідомили прикордонники.

У Держприкордонслужбі наголосили, що для перетину лінії розмежування в КПВВ громадяни будуть допускатися із засобами захисту в умовах пандемії коронавірусу.

«Відновлюється пропуск осіб та транспортних засобів через лінію розмежування за наказом Командувача операції об’єднаних сил. З міркувань безпеки за пів години до завершення зазначеного часу допуск осіб на територію КПВВ для перетину лінії розмежування буде суттєво обмежений. Одночасно у контрольних пунктах зможе перебувати така кількість осіб, що забезпечить дотримання соціальної дистанції. Варто зауважити, що пропуск українською стороною особи не гарантує можливість перетинання нею лінії розмежування. Нерідко проросійські бойовики повертали таких осіб», – додали в ДПСУ.

Поїзд із залізничного вокзалу в аеропорт «Бориспіль» запрацює з 15 червня – УЗ

Поїзд Kyiv Boryspil Express від Центрального залізничного вокзалу у Києві до міжнародного аеропорту «Бориспіль» запрацює з 15 червня, повідомив у фейсбуці виконувач обов’язків керівника «Укрзалізниці» Іван Юрик.

«Щодо експресу в Міжнародний аеропорт Бориспіль – на першому етапі ми частково відновлюємо його курсування з 15 червня, а зі збільшенням кількості авіарейсів будемо збільшувати і кількість рейсів експресу на добу», – повідомив Юрик.

За його словами, поїзд до «Борисполя» з 15 червня робитиме зупинку на залізничній станцій «Видубичі».

«Ми створили там обіцяний транспортний хаб. Поєднали в єдиний логістичний ланцюг одразу декілька видів транспорту: залізничний, автобусний, авіатранспорт і метрополітен. Така синхронізація дозволить киянам та гостям столиці максимально комфортно подорожувати», – додав Юрик.

На тлі пандемії коронавірусу у світі проходять антирасистські протести – фотогалерея

У США та інших країнах світу пройшли протести через смерть афроамериканця Джорджа Флойда, спричинену жорстокими діями поліції 25 травня 2020 року.​
Радіо Свобода підготувало підбірку вражаючих фотографій із цих подій.​

Відео, на якому Флойд фактично задихається під коліном поліцейського, побачили мільйони людей. Спочатку протести спалахнули у Міннеаполісі (штат Міннесота – ред.), де і стався інцидент, а потім поширилися іншими американськими штатами – від Каліфорнії до Нью-Йорка. Хвиля демонстрацій прокотилася і містами інших країн світу.

Зеленський про мера Черкас: «міський голова має 19 кримінальних проваджень»

Президента Володимира Зеленського під час пресконференції 20 травня запитали чи не змінив він свого ставлення до народовладдя, зокрема, з огляду на інциденти у Нових Санжарах та із мером Черкас Анатолієм Бондаренком.

«Розчаровують не принципи і бажання – розчаровують люди. Народовладдя повинно бути, якщо ми йдемо до лібералізації нашої країни, і якщо ми бачимо нашу країну як демократичну і вільну», – сказав Зеленський.

Що стосується міського голови Черкас, то президент Зеленський сказав наступне: «Я навіть не можу говорити про мера Черкас. Я не знаю, навіть, як говорити, коли міський голова має 19 кримінальних проваджень. Хто це? Я за один стіл із такими бандитами не сяду. Його обрали?! Це народ?! Будь ласка, обирайте бандитів, якщо хочете».

Зеленський додав, що вважає поведінку мера Черкас некоректною і сказав, що центральна влада розмовляла з кожним міським головою перед запровадженням карантину.

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко відповів президенту Володимиру Зеленському на своїй сторінці у мережі Facebook. Він назвав кримінальні справи проти нього політично вмотивованими:

«Ви говорите, що я мер-бандит. Всі ті кримінальні справи, які порушували проти мене, їх порушували за мою політичну діяльність, в тому числі і за те, що ви стали президентом. Скільки б ви мені «привітів» не передавали, я хочу сказати, що вам на місцевих виборах у Черкасах немає чого ловити, хоч ви там розповідаєте, що це ваша принципова справа. Ми вас тут чекаємо, пане президенте», – сказав у відео Бондаренко.

Публічний конфлікт міського голови Черкас і президента України виник через карантин. Влада Черкас із 1 травня пом'якшила карантин для частини підприємців міста, хоча в Україні такі послаблення були заплановані лише на 11 травня. У зв'язку з цим поліція почала кримінальне провадження проти Анатолія Бондаренка. У відповідь мер Черкас записав відео і заявив, що послаблення карантину є безпечним для містян Черкас, а правоохоронних органів він не боїться. Міністр внутрішніх справ Аваков пообіцяв Бондаренку жорстко реагувати на порушення.

З початку епідемії коронавірусу в Україні міський голова Черкас спочатку підтримував жорсткі карантинні обмеження.

Зеленський: «це несправедливо», що у Мінському процесі не обговорюють Крим

Під час пресконференції 20 травня 2020 року президента України Володимира Зленського запитали про те, де, коли і на яких міжнародних майданчиках він планує обговорювати питання повернення Криму до складу України?

Володимир Зеленський відповів, що обговорює ситуацію щодо Криму з західними партнерами і вони запевняють, що поки Крим не повернуть в Україну санкції із Росії не будуть зняті.

Але Росія, за словами Зеленського, не хоче обговорювати кримське питання.

«Чесно кажучи, я сказав це Путіну: я відчуваю, що РФ не хоче обговорювати це питання. Але ми пам’ятаємо, що це наша земля, це наш народ. І, можливо, ви праві: прийшов момент, коли цих майданчиків недостатньо для того, щоб говорити про Крим», – сказав Зеленський.

Він нагадав, що у Мінському процесі питання Криму не піднімається і сказав: «я з вам згоден, що це несправедливо».

До 76-ої річниці депортації кримськотатарського народу міжнародні партнери України виступили із заявами, в яких засудили порушення прав кримських татар і прав людини на окупованому Росією півострові.

Європейська комісія вимагає забезпечити безперешкодний доступ міжнародних спостерігачів до тимчасово окупованого Криму.

Німеччина висловила стурбованість кримінальним переслідуванням Росією кримських татар за сумнівними звинуваченнями.

США закликали Росію негайно повернути Україні контроль над Кримом.

Читайте тут: Дискримінація кримських татар закінчиться тільки з деокупацією Криму ‒ експерти

Мовне питання в Україні – «штучне», а у мовних квотах для телеканалів потрібно «навести порядок» – Зеленський

Журналіст телеканалу «Наш» запитав президента про «мовну проблему в Україну».

«Питання мови в Україні, ви знаєте, чесно, не стоїть. Воно дуже штучне, це питання. Справедливість повинна бути для всіх, як для україномовних, так і у нас багато різних меншин… Але вони повинні, я вважаю, знати українську мову, і це нормально…», – відповів йому Володимир Зеленський.

Щодо мовних квот на телебаченні і радіо, які мають діяти згідно із законом про квоти і законом «Про забезпечення функціонування української мови як державної», президент Зеленський сказав, що «з квотами треба навести порядок».

«Залучити всі телевізійні канали, інші засоби масової інформації. Давайте сядемо, поговоримо ще раз питання квоти… Я думаю, що логіка є, але якісь деталі, дуже важливі, втрачені. А за ці деталі ми потім бачимо, що у нас є якась навіть несправедливість до людей, які не україномовні в Україні», – сказав Зеленський.

Журналіст спитав президента, «що з правами російськомовних?», тоді Зеленський перейшов на російську мову і сказав, що можна говорити і російською, що ніхто не заважає комусь говорити «рідною мовою».

«А як гарно звучить ваша українська», – сказав Зеленський журналісту.

Тоді журналіст телеканалу «НАШ», поскаржився, що не може вести ефір російською мовою, бо телеканал оштрафують через мовні квоти. На що Володимир Зеленський відповів, що канал мовить цілодобово і є можливість вести ефірі російською, і українською.

«Ведучі можуть працювати будь-якою мовою, але є квотування і телеканалу з цілодобовим мовленням, можливо, складно розібратись із квотами», – сказав Зеленський.

15 травня 2020 року виповнився рік, як п'ятий президент України​ Петро Порошенко підписав закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». До свого ухвалення цей закон пройшов через бурхливі обговорення, внесення численних правок та політичні парламентські баталії.

Радіо Свобода нагадує головні норми закону, а також подає думки експертів щодо того, чи почав закон про мову діяти при новій політичній владній команді – Пройшов рік, як Порошенко підписав закон про мову. Які результати?

Якщо підозрювані у справі Шеремета є невинуватими, то будуть кадрові висновки – Зеленський

«Я готовий нести будь-яку відповідальність, але я не несу відповідальність за те, що триває слідство… Я готовий робити серйозні кадрові висновки. Без цього не обійдеться... Якщо знайшли не тих людей і тримали їх у в'язниці, то стосовно тих, хто це зробив, мають бути кадрові зміни», – сказав президент Зеленський, відповідаючи на запитання журналіста Bihus.Info 20 травня в Києві на пресконференції щодо підсумків першого року президентства.

«Тиснути на суд не можемо, але будемо робити все, щоб все було справедливо - і ці люди обов'язково сядуть до в'язниці», – сказав Зеленський.

Відповідальним за справу Шеремета є міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, додав президент.

Журналіст «Української правди» Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок підриву автомобіля у Києві. Нині серед підозрюваних у причетності до його вбивства – сержант Сил спеціальних операцій Андрій Антоненко (Riffmaster), військовий медик Яна Дугарь та волонтер Юлія Кузьменко.

Усі вони заявляють про свою повну непричетність до вбивства.

12 грудня 2019 року на екстренному брифінгу за участю президента України Володимира Зеленського та тогочасного генпрокурора Руслана Рябошапки – міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і заступник голови Національної поліції – начальник кримінальної поліції Євген Коваль заявили, що мають прямі докази причетності ветеранів бойових дій, волонтерки та військовослужбовця до вбиства журналіста Павла Шеремета.

сцени перший заступник голови Нацполіції, начальник кримінальної поліції Євген Коваль назвав імена тих, кого підозрює слідство:

За словами Коваля, в ході розслідування слідчі здійснили понад 800 виїмок інформації, допитали більше ніж 3 700 осіб, опрацювали 80 мільйонів телефонних з'єднань, 44 тисячі абонентів та відео з 221 відеокамери, тривалість яких могла сягати від п’яти діб до двох місяців.

За висновками поліції, Яна Дугарь за кілька днів до вбивства фотографувала розташування камер спостереження на місці, де вибухнула машина Шеремета.

Ці ж камери нібито зафіксували за кілька днів чоловіка та жінку, які вночі закріпили вибуховий пристрій на дні автомобіля. За версією слідства, це – Антоненко та Кузьменко.

На користь того, що чоловіком на записах є саме Антоненко, як стверджує Коваль, свідчить те, що він живе неподалік від місця подій і добре орієнтується на місцевості. Крім того, слідчі звернули увагу на принти (друковані малюнки) на одязі підозрюваного, нібито ідентичні малюнкам на одязі, який часто носить чоловік.

«Антоненко часто носить одяг зі специфічними емблемами та зображеннями, які схожі з зображенням на одязі ймовірного злочинця, вбивці Шеремета», – сказав Коваль.

Слідство зрештою дійшло висновку, що Шеремета вбили задля дестабілізації «соціально-політичної ситуації в державі шляхом вбивства відомої особи». В ході розслідування вони звернули увагу на дві, не пов’язані з підривом машини, в якій був журналіст, події: підрив електроопор на адмінкордоні з анексованим Кримом у листопаді 2015 року та невдалий замах на вбивство бізнесмена влітку 2018 року в Косові, що на Івано-Франківщині.

У ході слідства адвокати і свідки не раз повідомляли і надавали необхідні документи, які підтверджували, що Яни Дугарь взагалі не було у Києві, а Антоненко і Кузьменко фактично не зустрічалися до судових розглядів.

Деякі експерти припускають, що, ймовірно, цих людей заарештували, щоб послабити авторитет волонтерів і учасників бойових дій у суспільстві, оскільки президент Зеленський хоче досягти припинення бойових дій на Донбасі і для цього буде вимушенйи іти на поступки президенту Росії Путіну.

«Влада дотисне банки», щоб видавали дешеві кредити – Зеленський

«Ми дотиснемо банківську систему України, незважаючи на те, що вона дуже незалежна. Ми їх дотиснемо, щоб банки не боялися кредитувати. Ми рік працюємо, щоб у нас були нормальні, людські, живі, європейські кредити», заявив президент Зеленський під час пресконференції із нагоди першого року свого президентства.

Володимир Зеленський нагадав про програму «5-7-9%» і заявив, що «це перша програма, яка передбачає доступні кредити».

Також, Зеленський пообіцяв, що найближчим часом буде запущена іпотечна програма під 10%.

«Вже рік я борюся, це вже другий уряд, щоб у нас іпотека була. Найближчим часом вперше в Україні буде іпотека для кожного під 10%», – сказав президент.

За даними Мінфіну, за 100 днів роботи програми «5-7-9%»​ банки видали 462 кредити на загальну суму 283,5 ільйонів гривень, а відмовили 1241 заявнику на отримання кредитів. Міністр економіки Петрашко сказав, що це дуже мала кількість виданих кредитів, бо банки не хочуть брати на себе ризики.

Більшість українських президентів мали у своїх виборчих програмах пункти про дешеві кредити для бізнесу та запуск іпотечних програм для купівлі житла. Великий економічний стрибок із кредитування Україна зробила під час президенства Віктора Ющенка. Однак, досі кредити в Україні є найдорожчими в Європі, що на думку фахівців, стримує економічний розвиток і зберігає високий рівень бідності в Україні.

Зеленський поскаржився на журналіста «Схем» – редакція нагадує, що працює в інтересах суспільства, а не влади

Президент України Володимир Зеленський під час пресконференції 20 травня поскаржився на роботу програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проєкт Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший»), зокрема на журналіста Михайла Ткача, який нібито «всюди супроводжує кортеж глави держави».

Редакція відкидає звинувачення президента у свій бік і заявляє, що працює в інтересах суспільства, а не влади, а всі журналісти програми «діють виключно у межах норм законодавства та відповідно до журналістських стандартів».


«Скажіть, будь ласка, чи є у світі хоч одна країна, де в кортежі президента їздить журналіст, прямо всередині кортежу президента, знімаючи або не знімаючи – мені все одно, мені нема що приховувати – але всередині кортежу президента», – заявив Зеленський під час пресконференції, зазначивши, що журналіст «Схем» Михайло Ткач «перебуває там, де я живу, там, куди я переїжджаю, де я працюю», і він «щодня чи не щодня завжди на посту, як УДО».


Для опису ситуації Володимир Зеленський вжив слово «нахабство» і зазначив, що, на його думку, «це ніяк не пов’язано з жодною етикою, це вже про безпеку держави»: «Мені здається, що між владою і журналістикою не можна переходити на особистості, не можна порушувати закон».


У свою чергу, редакція програми «Схеми» відкидає звинувачення президента на свою адресу і наполягає, що її журналісти діють виключно в межах чинного законодавста та відповідно до стандартів.

«Президент вирішив поскаржитись на нашу роботу публічно. Схоже, українській владі сильно дошкуляє робота незалежних медіа, які висвітлюють її вади та невиконані обіцянки. Зеленський навіть перейшов на особистості, зробивши випад у бік Михайла Ткача, автора численних резонансних журналістських розслідувань про те, що насправді відбувається у кулуарах української політики. Редакція програми «Схеми» заявляє, що всі наші журналісти, включно з Михайлом Ткачем діють виключно у межах норм законодавства та відповідно до журналістських стандартів. Радіо Свобода – видання з понад 65-річною історією», – заявила головна редакторка програми Наталка Седлецька.

Також вона додала: «Робота нашої редакції спрямована виключно на висвітлення суспільно важливої інформації, яка б в іншому випадку залишилася таємною або непублічною. Наші журналісти керуються лише інтересами суспільства, а не конкретної влади чи конкретного президента – як і належить незалежній журналістиці. Готуємо розгорнуту відповідь про всі звинувачення Зеленського у бік «Схем».

Хованки Єрмака: таємні зв'язки та приховані контакти глави Офісу президента (розслідування)

20 травня, через рік після інавгурації, президент України Володимир Зеленський провів пресконференцію у парку біля Маріїнського палацу в Києві.

Єдина масштабна пресконференція президента до цього відбулася 10 жовтня, коли він зібрав журналістів на 14-годинний пресмарафон.

«Порожньою» назвав Зеленський справу щодо записів розмов рідного брата голови Офісу президента Єрмака

«Я знаю, хто проводив ці записи, я знаю, для чого, я знаю, хто шантажував цими записами, хотів шантажувати мене особисто, щоб я зняв Єрмака. Не готовий зараз говорити, тому що йде слідство, але я знаю відповідь… Частково там є відповідь, чому я деяких людей звільняю. Жодної людини, про яку говорили (на записах – ред.), немає на посадах. І це ж не через те, що вийшли записи, і тому ми чи уряд їх не поставили на посади. Записи були зроблені влітку і восени (2019 року – ред.), а після цього багато разів на посади можна було поставити», – сказав Зеленський на пресконференції з нагоди річниці його перебування на посаді.

«Ми розуміємо, хто має таку техніку, – держава має таку техніку», – додав президент, але не вказав, про яку саме державу йдеться.

Так звану справу «плівок Єрмака» перекваліфікували зі «зловживання впливом» на «шахрайство», повідомила юридична компанія «Міллер». За її даними, 17 квітня Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала провадження до Національної поліції.

29 березня народний депутат від «Слуги народу» Гео Лерос опублікував у фейсбуці відеокадри, на яких брат голови Офісу президента проводить кілька розмов. Законодавець називає ці зйомки «відеодоказами», як «Єрмак через свого брата барижить державними посадами, впроваджує свою програму до правоохоронних структур та оборонки (привіт з РФ), ну і, звичайно, заробіток на державі».

Сам голова Офісу президента Андрій Єрмак звернувся до Служби безпеки та Державного бюро розслідувань, «щоб було проведено всебічне розслідування обставин здійснення цих записів, передусім їх достовірності, всіх фактів, а також хто і на чиє замовлення це робив, як ці записи опинилися у Гео Лероса».

Денис Єрмак заявив, що є «вільним громадянином, який має право зустрічатися з ким завгодно, знайомитися із ідеями громадян, проєктами». Він наголосив, що в нього є громадська організація «Українське бюро національного розвитку», яке «займається розробками, науковими адаптаціями проєктів, пов’язаних з економікою, соціонікою».

Програма журналістських розслідувань «Схеми: корупція в деталях» (спільний проєкт Радіо Свобода і телеканалу «UA: Перший») отримала від народного депутата копію записів на день раніше. Журналісти встановили ключових фігурантів записів та особу того, хто записував розмови. Це 39-річний уродженець Харкова Дмитро Олександрович Штанько. Він закінчив Харківський національний університет внутрішніх справ.

На «плівках», які є у розпорядженні «Схем», немає чітко зафіксованої передачі грошей безпосередньо самому Денисові Єрмаку. Водночас помічник Єрмака та автор зйомки між собою детально обговорюють, скільки коштуватиме кандидатові та чи інша посада і як розподіляється отриманий прибуток між учасниками схеми, включно з часткою брата нинішнього голови ОП.

«Інвестняню» матимуть іноземні й українські інвестори, які вкладатимуть від 30 мільйонів доларів – Зеленський

Президент Зеленський повідомив 20 травня, що законопроєкт про так звані «інвестиційні няні» днями буде зареєстрований у парламенті.

Документ передбачає, зокрема, «супровід і допомогу» компаніям і проєктам, які прийдуть із інвестиціями від 30 мільйонів доларів (раніше говорили – від 100 мільйонів доларів – ред.).

«Всі інвестиційні законопроєкти будуть зареєстровані і впевнений проголосовані. Вони повністю готові. Ми дещо змінили у «інвестняні», зараз через економічну кризу за інвестиції треба боротися. У світі економічний націоналізм. Кожен думає про свою країну. Раніше була умова про 100 мільйонів доларів і більше, зараз цифра буде нижча, щоб це було розраховано і на українських інвесторів», – сказав Володимир Зеленський.

«Інвестняня» – це віп-менеджер, який буде долучений до будь-якого інвестора, що інвестує 30 мільйонів доларів і більше», – пояснив президент.

Зеленський наголосив, що «інвестняні» будуть надаватися і іноземним, і українстким інвесторам.

Також президент повідомив, що планують оптимізувати податок на прибуток для інвесторів, які вкладають у приватизацію від 10 мільйонів доларів.

«Я всім відрізняюся від Порошенка» – стверджує Володимир Зеленський

«Я всім відрізняюся від Порошенка», – сказав президент Зеленський, відповідаючи на запитання журналістки, яка нагадала, що під час виборчої кампанії Зеленський протиставляв себе Петру Порошенку, а тепер, «зокрема у кадровій політиці, діє подібним чином».

«Я чесна, порядна людина, яка вболіває за цю країну. Я, може, не так красиво спілкуюся по-українськи, як президент Порошенко. Так і є, але я поважаю цю країну, поважаю громадян України, поважаю українську мову, поважаю кожного», – сказав Зеленський.

«Якби я не балотувався, президентом України став би пан Порошенко. Тому у мене питання: а хто для вас краще – пан Порошенко на другий термін чи пан Зеленський, яким він є?», – запитав Зеленський журналістку.

«Відповідь вам дасть український народ», – відповіла журналістка.

Одна із частин передвиборчої програми Володимира Зеленського стосувалася боротьби із корупцією. Наводимо текст цих обіцянок:

«Не вкради!» основна заповідь у боротьбі з корупцією.

Нульова толерантність до корупції на всіх рівнях. Підозрюваний у корупції не вийде під заставу. Засуджений за корупцію отримає конфіскацію майна і довічну заборону обіймати державні посади. Викривач корупції перебуватиме під захистом держави та отримуватиме матеріальне заохочення. Я сам не крав і нікому не дозволю!

Новоствореним антикорупційним органам і Вищому антикорупційному суду — максимальну державну підтримку для ефективного виконання їхніх завдань.

Чесні посадовці отримають гарантовані гідні заробітні плати, відкриті конкурси на посади, високий соціальний статус і державне страхування.

Моя ціль — повна відкритість діяльності влади, автоматизація публічних процесів онлайн, зведення всього функціоналу держави до розмірів смартфону.

Мета: не брати, не давати, а хто не зрозумів — саджати!», – зазначається у програмі, з якою президент Зеленський виграв вибори.

Наразі про жодне розслідування корупційних дій високопосадовців, які прийшли із Зеленським до влади – невідомо.

Щодо чиновників попереднього періоду, то резонансною стала тільки справа проти генерала Марченка, учасника бойових дій і оборонної епопеї у Донецькому аеропорту, який разом із волонтерським десантом у Міноборони повністю змінив систему постачання Збройних сил України і частоково (заблокували подальші зміни із приходом нового керівництва Міноборони) харчування.

Наразі, провина генерала Марченка не є доведеною. З-під варти його відпустили під заставу.

Більше читайте тут:

Справа «бронежилетів Марченка»: боротьба з корупцією чи з офіцерами часів Порошенка?

Генерал Марченко розповів про СІЗО, свої статки і про те, чому йому не соромно

Чи можуть українські військові лишитись без харчів через карантин?​

«Єрмак і Шефір не впливають на кадрову політику» – Зеленський

Президент України заявив, що голова Офісу президента Андрій Єрмак і перший помічник президента Сергій Шефір не формують кадрову політику в Україні.

«Єрмак, Шефір не займаються взагалі кадровою політикою. Чи присутні вони, коли ми обговорюємо з прем'єр-міністром деякі ключові посади? Можуть бути присутніми. Вони не формують кадрову політику. Чи спілкуюся я з ними з приводу кадрової політики? Так. Чи проводжу я співбесіди? Проводить в основному прем'єр-міністр, якщо це стосується кадрової політики уряду. Далі в нас є конкурси», – про це Зеленський сказав на пресконференції 20 травня, відповідаючи на запити про те, що «він оточив себе своїми людьми».

Наприкінці березня депутат партії «Слуга народу» Гео Лерос виклав у на своїй сторінці у мережі Facebook відео, на яких брат Єрмака, як видається, проводив переговори із тими, хто хотів би посісти високі державні посади.

У відповідь Андрій Єрмак звернувся до СБУ і ДБР щодо встановлення походження того відео.

Читайте тут: Спіймати Єрмака? Хто вів запис розмов брата керівника ОП і хто там ще фігурує – «Схеми»

Володимир Зеленський прокоментував свою поїздку в Оман

«Я людина, у мене є родина, діти і дружина. Я полетів, щоб відпочити. Я не був «Петро інкогніто», а купив квиток на своє ім’я. Я літав рейсовим літок. А те, що не повідомив, то я ще в душ ходжу… Може я щось неправильно розумію, але це моя приватна справа. Я полетів відпочити. І там у нас не було офіційних відносин між країнами тому я зустрівся із керівництвом. Я там пробув аж три дні, бо далі сталася трагедія, збили український літак», – сказав Зеленський.

Читайте розслідування про поїздку президента Зеленського до Оману тут: «Оманлива відпустка». В Оман прилітав секретар Ради безпеки Росії, коли там був Зеленський (розслідування)

«Я подумаю про те, чи балотуватися на другий термін», – сказав Зеленський

«Чесно кажучи, щиро: одного терміну не вистачить», щоб виконати все, що обіцяв. Я подумаю про те, чи балотуватися на другий термін», – заявив Зеленський, відповідаючи на питання журналістів на пресконференції.

На уточнювальне питання, чи буде точно він балотуватися на другий президентський термін, Зеленський відповів: «Я подумаю».

У січні Володимир Зеленський заявляв, що не збирається балотуватися на другий президентський термін, і сказав, що має намір після завершення першого терміну «передати ключики від нової України» своєму наступнику.

20 травня виповнюється рік із дня інавгурації Володимира Зеленського.

Зеленський відповів на закиди щодо звільнення «нових людей», зокрема Максима Нефьодова

«Я казав, що я буду звільняти усіх, хто не справляється», – заявив президент Зеленський на пресконференції, відповідаючи на запитання про те, що «кадри Януковича повертаються, а реформаторів звільняють».

«Мені дуже подобається Нефьодов. Але корупція на митниці є. Я пропонував Нефьодову створити армійські спецзагони, завести їх на митницю і припинити корупцію. Він відмовився. І виявляється, що костюма і доброї освіти замало», – сказав Зеленський.

«Мінус десятки мільярдів гривень за рік, немає наповнення бюджету. То що мені з цим робити?», – так пояснив Зеленський звільнення Нефьодова.

Тепер, каже Зеленський, він пропонує ексголовф Державної митної служби Максиму Нефьодову працювати в Офісі президента.

24 квітня уряд звільнив йз посади керівників Державної митної служби Максима Нефьодова та його заступників, а також голову Державної податкової служби Сергія Верланова.

Сергій Верланов очолив Податкову службу в травні 2019 року. Нефьодов став керівником Митної служби в липні.

Максим Нефьодов просить Окружний адміністративний суд Києва поновити його на посаді голови Державної митної служби. Відповідний позов надійшов до суду, повідомляє пресслужба ОАСК.

«Позивач, зокрема, просить суд визнати протравним та скасувати розпорядження Кабінету міністрів України, датоване 24 квітня, «Про звільнення Нефьодова Максима Євгеновича з посади голови Державної митної служби України» і просить поновити його на зазначеній посаді. Водночас позивач Максим Нефьодов, просить ОАСК стягнути на його користь суму середнього заробітку за час вимушеного прогулу виходячи з розміру його середньоденної (годинної) заробітної плати», – зазначається у повідомленні.

Суд вирішує питання щодо відкриття провадження за даним адміністративним позовом, інформує пресслужба.

«Боротися до кінця за Мінськ, оскільки до мінських угод прив’язані міжнародні санкції», – пообіцяв Зеленський

«З точки зору Мінська і цього треку: будемо боротися до кінця», – сказав президент на пресконференції.

Зеленський наголосив, що до Мінських угод прив’язані санкції проти Росії, тому Україна «продовжить боротися».

«Ви знаєте прекрасно, що їх ( санкції) всі хочуть зняти. І не тільки Росія, а й багато європейських країн. Я розумію, що і вони економічно страждають через ці санкції. Але, як я вам і казав, ми будемо боротися. Я дав рік, щоб здійснити прорив у переговорному процесі з Росією», – заявляє Володимир Зеленський.

«Через коронавірус трішки загальмований цей процес, тому я даю собі ще декілька місяців, щоб все ж таки дотиснути, і ми змогли знайти дипломатичний вихід з цієї ситуації згідно з мінськими домовленостями», – каже Зеленський.

За словами президента України, якщо Мінський процес зазнає невдачі, то в нього є і «план B і план C, але йому б не хотілося їх застосовувати».

Зеленський підкреслив, що попри різну оцінку в суспільстві його прямих переговорів з Путіним вони є необхідними.

П’ятий президент України і лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко заявив, що погодившись на так звану «формулу Штайнмаєра», Україна зреклася власної дорожньої карти виконання Мінських угод.

«Підписання формули російського походження – формули Путіна, де-факто, означає послаблення або навіть і зняття санкцій проти Росії. А також легітимізацію окупованого Росією Донбасу, легітимізацію незаконного референдуму в Криму і незаконної анексії Криму», – йдеться у заяві Порошенка і його партії.

За словами п’ятого президента України, спочатку мають бути вирішені безпекові питання, і лише потім – політичні.

«Я впевнений, що ми повинні це робити… Є деякі речі, які ти можеш зрозуміти, коли ти тільки сам на сам. І є деякі відповіді, які ти можеш і хочеш почути, коли ти сам на сам», – вважає глава держави.

Зеленський підтвердив, що представник України у тристоронній контактній групі Леонід Кучма звертався до нього з проханням припинити свою участь у ТКГ у Мінську.

Президент Зеленський: «покарання Порошенка, ще попереду»

«Що стосується вироку пану Порошенку… Я впевнений, що все це ще попереду. Ви ж бачили вчорашній скандал. Я думаю, вони так керували державою, що їх чекає дуже багато різних пригод і різних вироків», – так президент Зеленський прокоментував нагадування про його заяви щодо Петра Порошенка під час своєї виборчої кампанії.

«У Генпрокурора відкрили кримінальне провадження (за фактом оприлюднення Андрієм Деркачем записів переговорів – ред.) Не хочу більше коментувати...Це не останній дзвінок, яке побачать українці», – відповів Зеленський на запитання щодо оприлюднених аудіозаписів, на яких нібито ексвіце-президент США Джозеф Байден розмовляє із п'ятим президентом України Петром Порошенком.

Народний депутат від «Європейської солідарності» Петро Порошенко відреагував на сказане на пресконференції Володимиром Зеленським і поширені позафракційним депутатом Андрієм Деркачем аудіофайли.

«Аудіофайли, які вчора демонстрував випускник Вищої школи КДБ ім. Дзержинського у Москві, – сфабриковані. Але сировину вони могли здобути, зокрема, в Офісі чинного президента. СБУ має розслідувати, хто це зробив. З чиєї санкції? Кому це вигідно? Бо все це вилилося у спецоперацію проти стратегічних стосунків України з Америкою, ключовим нашим партнером, здатним стримувати Росію. На жаль, є прописні істини геополітики та дипломатії, які дилетанти не в змозі засвоїти навіть за рік активної практики», – заявив Порошенко на сторінці у Фейсбуці.

Порошенко вважає, що нині «п’ята колона Кремля розпочала масштабну спецоперацію проти України» і через втягування у передвиборчу боротьбу у США намагається підірвати двопартійну підтримку України Сполученими Штатами.

Політична сила Петра Порошенка «Європейська солідарність» заявила, що оприлюднені аудіофрагменти є «сфабрикованими заради дискредитації України і штучного її втягнення в американську виборчу кампанію», і що одним із завдань пресконференції Деркача «є лобіювання інтересів олігарха Коломойського», і що «очевидно Приватбанк – це винагорода за участь у цій російській провокації».

19 травня позафракційний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіозаписи нібито розмов Петра Порошенка з колишнім віцепрезидентом США Джо Байденом. За його словами, ці розмови демонструють, що країною в часи президентства Порошенка «керував Байден».

20 травня Офіс генпрокурора повідомив, що відносно Петра Порошенка відкрили справу про державну зраду через «плівки Деркача».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG