Доступність посилання

ТОП новини

В Україні після 20 років мораторію дозволили продаж землі. Які перші результати?


Під час висадження сої біля села Гусачівка на Київщині
Під час висадження сої біля села Гусачівка на Київщині

ГРИЩИНЦІ, Україна – Для фермерів, які проживають у «житниці Європи» на найбільш родючих ґрунтах світу, це літо принесло дещо нове – тепер вони можуть за бажанням продавати власну землю.

Але у Лілії Ситник бажання продавати землю нема.

Таку ж думку поділяє чимало хто з 600 жителів цього села у Черкаській області, що розташоване у так званому «соняшниковому поясі» і розташоване на 125 кілометрів південніше від Києва. Вона не планує продавати цю землю, хоч наділена таким правом, згідно з законом, що вступив у силу 1 липня. Тоді завершився мораторій на купівлю і продаж сільськогосподарської землі, якої в Україні 42,7 мільйона гектарів. Мораторій тривав два десятиріччя.

«Я хочу, щоб цю землю успадкували мої діти та онуки», – каже 61-річна Лілія Ситник. Вона надає в оренду 1 гектар власної землі найбільшому виробнику птиці в країні. На решті землі вона вирощує сільськогосподарську продукцію для власного столу. «Це наш спадок, наше багатство», – зазначає вона.

А Людмила Боркінець вирощує достатньо сільськогосподарської продукції для того, щоб прохарчувати себе та свого чоловіка. Решту землі, 5 гектарів, у неї винаймає той таки виробник птиці. Вона теж не планує продавати землю.

Людмила Боркінець показує рукою на власне поле у Грищинцях
Людмила Боркінець показує рукою на власне поле у Грищинцях

Разом з тим, вона сподівається, що землю купуватимуть малі фермери, які сприятимуть утворюванню квітучої економічної громади з місцевими постачальниками насіння та добрив. А в довгостроковій перспективі це має призвести до відродження життя в сільській місцевості.

Гнідзо лелек у Грищинцях
Гнідзо лелек у Грищинцях

63-річна Боркінець каже, що великі ферми з посівними площами більшими за 20 тисяч гектарів, «не оформлюють свої компанії там, де вирощують продукцію, тож їхні податки не йдуть на поліпшення наших сіл». Вона зазначає: «Їхні вантажівки руйнують наші дороги, вони не вкладають гроші в ремонтні роботи чи побудову нових».

Її сподівання на краще життя на селі подібні до однієї з цілей реформи: повернути підприємницьку ініціативу в одну з останніх країн у світі, в якій був заборонений продаж землі.

З 2001 року близько 7 мільйонів власників с/г землі в Україні не мали можливості використовувати свою власність для купівлі чи оренди с/г техніки, придбання якісних насінь, зберігання зерна у силосі та інвестицій у нові технології.

Прихильники реформи вважають, що статус кво стримував розвиток сільського господарства та гальмував інвестиції. Врожайність українського сільського господарства суттєво нижча за європейську чи американську.

Українці, що набули землю у власність після розпаду СРСР, у середині дев’яностих, не мали права продати її чи купити більше. Їм лишалося лише вирощувати стільки, скільки вистачає на прожиття, і обробляти стільки землі, скільки зможуть власними силами. Решта землі діставалася більшим підприємствам в оренду.

Раніше оренда одного гектару в середньому коштувала 150 доларів, каже голова інвестиційного об’єднання Land Club. Організація допомагає продавати чи здавати в оренду с/г землю як джерело залишкового доходу.

Після реформи оренда землі зможе приносити до 3 мільярдів доларів власникам. А маленькі фермери і селяни зможуть отримати близько 24 мільярдів доларів
Аруп Банерджі

В ідеалі, реформа має суттєво покращити ситуацію для фермерів, власників землі та країни в цілому.

«Земельна реформа, яка дійсно дозволить власникам та користувачам контролювати власну землю, може стати трансформативною», – писав у 2020 році Аруп Банерджі, директор відділу Східної Європи Світового банку.

«Після реформи оренда землі зможе приносити до 3 мільярдів доларів власникам. А маленькі фермери і селяни зможуть отримати близько 24 мільярдів доларів, які можна буде вкласти в іригацію, садівництво та інші, не пов’язані з сільським господарством, малі підприємства. Місцева влада зможе отримувати до 2 мільярдів доларів на рік», – писав Банерджі.

Стебла соняшника розпускаються у Трипіллі
Стебла соняшника розпускаються у Трипіллі

Він зазначав, що, згідно з розрахунками Світового банку, «для України в цілому це б утворило один додатковий відсоток щорічного економічного зростання».

Один з найбільших кредиторів України Міжнародний валютний фонд, що зробив завершення мораторію умовою для надання наступного траншу грошей, зазначав у звіті за квітень 2021 року, що протягом наступного десятиріччя українська валова продукція може збільшитися на 6-12%, залежно від того, як саме буде здійснена реформа.

Чверть чорнозему світу припадає на Україну. Україна – найбільший у світі виробник соняшникової олії. За виробництвом кукурудзи, Україна посідає четверта місце. Соя, соняшник, кукурудза – це основні культури, які вирощують у «соняшниковому поясі», що розкинувся між Харковом та Тернополем.

Згідно з офіційною статистикою, в Україні проживає 43,6 мільйона людей, з яких близько 30% проживає у селі. За даними Міністерства торгівлі США та Світового банку, 14% українського населення працює у сільському господарстві.

Десяту частину української економіки становить сільське господарство, а продукція цієї галузі – найважливіший експортний товар з України. Утворюваний реформою ринок землі займає більше площі, ніж уся Італія чи Каліфорнія.

Канівський вітряк, що більше не працює
Канівський вітряк, що більше не працює

З 1 липня українці – але не іноземці – можуть купувати та продавати земельні ділянки, які не більші за 100 гектарів. З 2024 року юридичні особи в Україні зможуть купувати до 10 тисяч гектарів.

Питання іноземців – одне з джерел протистояння реформі. Президент Володимир Зеленський сказав, що планує винести це запитання на референдум, втім, результат такого референдуму аж надто однозначний: 80% українців проти, стверджує червневе опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Від самого запуску мораторію у 2001 році, політики використовували земельну тему як інструмент маніпуляцій, розповідає президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Алєкс Ліссітса.

Ця тема особливо чутлива в Україні: радянська примусова колективізація та Голодомор завжди нависають над усім в історичній пам’яті. Ліссітса каже, що «ця проблема заполітизована».

Тим часом, українці почали купувати та продавати с/г землю. Між 1 липня та 10 серпням зареєстровано 5000 договорів, продано 10 000 гектарів.

Втім, наразі мало що зміниться для Катерини Рибаченко, великої фермерки та генеральної директорки підприємства «Агро-Регіон», що вирощує насіння та зерно на 40 000 гектарах, які розтягнуті на 4 північні області.

20 років мораторію дозволили орендарям стати монополістами у багатьох регіонах країни, де вони винаймають всі або майже всі землі. Багато попиту від інших гравців наразі очікувати не варто, пояснює вона.

У результаті, «не багато людей матимуть бажання продавати землю», каже Рибаченко.

Іншим потенційним бар’єром є земельні спори.

Лише 73% земель були нанесені на мапи, тож багато меж лишаються невизначеними або неясними, каже колишній голова «Держгеокадастру» Денис Башлик.

«Поки важко сказати, чи будуть процвітати громади після реформи», – зауважила у розмові з Радіо Свобода Олена Штефан, яка очолює ОТГ, до якої входять Грищинці.

Наразі села лишаються подібними до малих містечок по всьому світу: в очах тих, хто в них виростав, це місця, звідки треба тікати.

Людмила Боркінець каже, що цьогоріч школу в Грищинцях закінчило 10 людей.

«Більшість із них виїдуть до Черкас чи Києва на навчання», – додає вона.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG