Доступність посилання

ТОП новини

Чеченський блогер зазнав нападу в Європі


Президент Чечні Рамзан Кадиров радо позує зі зброєю. Тут він зі снайперською гвинтівкою
Президент Чечні Рамзан Кадиров радо позує зі зброєю. Тут він зі снайперською гвинтівкою

Шведська правозахисна група заявила, що відомий чеченський блогер зазнав нападу на його квартиру в одній із європейських країн, де він переховується. Йдеться про новий випадок нападу в Європі на критиків керівництва в Чечні, російському регіоні на Північному Кавказі. Критики чеченського режиму часто стають жертвами нападів, навіть перебуваючи за кордонами Росії.

За словами «Вайфонду», шведської неурядової організації, яка захищає права чеченців та інших етнічних груп Північного Кавказу, нападник увірвався в квартиру Тумсо Абдурахманова пізно ввечері 26 лютого, коли той спав, і напав на нього з молотком. Абдурахманову врешті вдалося перемогти нападника і викликати поліцію.

Нині, згідно з даними шведської благодійної і правозахисної асоціації, Тумсо Абдурахманов перебуває у лікарні. «Вайфонд» не повідомляє, де зараз живе Абдурахманов або де стався напад.

Абдурахманову довелося втекти з Росії, з північнокавказького регіону Чечні кілька років тому через побоювання про свою безпеку після того, як він став відомий критикою прокремлівської влади у Чечні. Тумсо Абдурахманову вдалося не лише перемогти нападника, але і записати і розмістити в мережі YouTube відео його признання, де нападник визнає, що він з Москви, і каже, що людина на ім’я Абдурахман зі столиці Чечні Грозного найняла його для того, щоб той «налякав» Тумсо Абдурахманова.

«Хто тебе послав? Звідки ти прийшов?» – Абдурахманов запитує у відео, яке сервіс YouTube зняв через кілька годин після його публікації. Потім Абдурахманов показує молоток, який, за його словами, чоловік використав для нападу. Нападник, що лежав на землі, говорить у зернистому відео, що приїхав з Москви і що «у них є моя мати».

Після втечі з Чечні у 2015 році 32-річний Абдурахманов намагався отримати притулок у Європі. Він двічі подав прохання про притулок у Польщі, де вже одного разу його прохання відхилили, незважаючи на сильну підтримку з боку правозахисників, таких, як Amnesty International, яка попередила, що він є «під загрозою реальних ризиків катувань та іншого нелюдського чи принизливого поводження» у разі повернення до Росії.

Абдурахманов продовжує критикувати режим Кадирова з-за кордону, зосереджуючись на порушеннях прав людини і корупції в Чечні, переважно мусульманському регіоні на північному Кавказі Росії. Його канал на сервісі YouTube налічує понад 140 000 підписників.

Раніше в лютому він давав детальну інформацію про вбивство іншого блогера із Чечні Імрана Алієва, який жив у Франції.

У серпні минулого року Зелімхан Хангошвілі, громадянин Грузії чеченського походження, був застрелений серед білого дня в центрі Берліна. Хангошвілі воював у Другій чеченській війні проти російських сил на початку 2000-х.

Група журналістів-розслідувачів Bellingcat заявила раніше цього місяця, що розслідування вбивства Хангошвілі показало, що напад був спланований і організований Федеральною службою безпеки Росії (ФСБ).

Цей випадок спричинив політичну суперечку між Берліном і Москвою – включаючи взаємні висилки дипломатів – після того, як Німеччина зазначила, що докази свідчать, що російський уряд чи влада Чечні, ймовірно, наказала вбити Хангошвілі, супротивника Кремля і чеченського лідера Рамзана Кадирова. Москва заперечує звинувачення.

Підозрюваний у вбивстві Хангошвілі в’їхав до Німеччини за російським паспортом, виданим на ім’я Вадима Соколова. Незабаром після вбивства поліція його затримала в Берліні.

Зараз його судять у німецькому суді за звинуваченням у вбивстві. У грудні Bellingcat визначила, що його справжнє ім’я – Вадим Красиков. Повідомляється, що людина з цим іменем також підозрюється в убивстві російського бізнесмена в Москві в 2013 році.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG