Доступність посилання

ТОП новини

Голими руками не відіб'єшся. Що має зробити Захід, щоб допомогти Україні стримати наступ Росії


Воїни 126-ї окремої бригади ТРО ЗСУ ведуть вогонь із гаубиці Д-30 по російських військах. Херсонщина. Україна, 12 березня 2024 року
Воїни 126-ї окремої бригади ТРО ЗСУ ведуть вогонь із гаубиці Д-30 по російських військах. Херсонщина. Україна, 12 березня 2024 року

Російські війська, ймовірно, продовжуватимуть поточні наступальні зусилля навесні і готуватимуться до прогнозованих нових атак влітку. Надання західної безпекової допомоги може зіграти вирішальну роль у здатності України зараз утримувати території та відбити новий російський наступ у найближчі місяці. Про це пише Інститут дослідження війни (ISW).

Заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк заявив, що від початку 2024 року російська авіація скинула на позиції українських захисників понад 3500 авіабомб – це у 16 разів більше у порівнянні з 2023 роком.

Як можна цьому протидіяти, якщо Україна третій рік стримує агресію Росії в умовах відсутності сучасної авіації, браку снарядів, ракет, дальнобійної артилерії і танків?

19 березня на авіабазі Рамштайн у Німеччині проходить уже 20-те за рахунком засідання Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн»). Засідання , яке відбувається в онлайн форматі, очолює міністр оборони США Ллойд Остін. «Остін знову запросив міністрів оборони і старших військових посадових осіб світу, щоб обговорити кризу в Україні й різні проблеми безпеки, з якими стикаються союзники і партнери США», – повідомили раніше Радіо Свобода у пресслужбі Військово-повітряних сил США в Європі.

«Голосу Америки» зібрав думки провідних західних аналітиків про те, як західні союзники мали б допомогти Україні, щоб ЗСУ змогли спинити російський наступ.

ЗСУ в умовах браку снарядів стримує російський наступ на півдні України. 12 березня 2024 року
ЗСУ в умовах браку снарядів стримує російський наступ на півдні України. 12 березня 2024 року

Високоточна зброя та артилерія

«Єдина справжня перевага, яку все ще мають росіяни, – це великі сухопутні сили, велика кількість піхоти, велика кількість бронетехніки», але цю перевагу можна нейтралізувати, «якщо мати достатньо часу та достатньо високоточної зброї» і проводити удари по штабах, артилерії та логістиці.

Про це колишній командувач Сухопутних сил США в Європі Бен Годжес розповів в інтерв'ю Грузинській службі «Голосу Америки».

Годжес сказав, що тут у нагоді українським силам оборони стане західна високоточна зброя, як-то уже надані Києву британські ракети Storm Shadow і французькі SCALP.

А ще могли б бути німецькі Taurus, але передачу їх Україні нещодавно знову не підтримали ані німецький парламент, ані канцлер Олаф Шольц.

Також Годжес наголошує, перш за все Україні для протидії наступу російської армії потрібна «велика кількість артилерійських боєприпасів».

Наразі, запаси снарядів вичерпуються, а в Європі, попри численні обіцянки та плани, як зазначають аналітики, виробництво снарядів у потрібній для стримування Росії кількості, ще налагодили.

Справа просувається інколи маленькими, інколи більшими кроками, але головне – це постійне постачання боєприпасів
Пісторіус

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус анонсував новий пакет військової допомоги для Києва перед засіданням Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн»), повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

«Прогрес у напрямку боєприпасів є. З одного боку, завдяки чеській ініціативі, але ми також зможемо оголосити ще один пакет тут сьогодні. Отже, справа просувається інколи маленькими, інколи більшими кроками, але головне – це постійне постачання боєприпасів», – заявив Пісторіус 19 березня на авіабазі Рамштайн у Німеччині.

На запитання кореспондентки Радіо Свобода про прогрес щодо далекобійних ракет Taurus, міністр зауважив, що про це «новин немає».

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур своєю чергою наголосив, що його країна має «різні варіанти щодо відправки більшої кількості боєприпасів до України».

Брак боєприпасів

Чимало експертів в Україні та на Заході раніше погоджувались, що нестача боєприпасів є однією з головних причин успіхів росіян на полі бою та відступу українських сил.

Але також бракує й ракет для протиповітряної оборони. Деякі видання писали, що до кінця місяця Україна зможе збивати лише 1 з 5 російських ракет, якими РФ атакує українські міста.

Як зазначає The Telegraph, російські посадовці «знають, що в Україні закінчуються боєприпаси, і вирішили, що настав час завдати удару».

Тож видання зазначає, що уздовж лінії фронту на Донеччині сили Кремля продовжують наступати і перевершувати українські сили в озброєнні.

Також російська армія розгорнула масований обстріл прикордоння Сумщини, зокрема і керованими авіабомбами (КАБами).

Радіо Свобода зняло як відбувається цивільного населення із тієї зони:

При цьому російські джерела пишуть, що «українські сили все ще чинять запеклий опір» і мають достатньо багато безпілотників.

Однак, як пише The Times, українські військовики визнають, що не зможуть «виграти війну самими дронами».

Напередодні радник Білого дому з питань комунікацій в сфері нацбезпеки Джон Кірбі заявив, що в України «закінчуються боєприпаси на Донбасі», тож через це українські сили оборони «зараз відходять на другу та третю лінії оборони».

Зокрема, це відбувається і тому, що фінансування американської підтримки України із минулої осені заблоковане У Палаті представників Конгресу США через дії представників Республіканської партії.

Сенат, де більшість мають демократи, затвердив законопроєкт, що передбачає додаткове фінансування на пріоритети національної безпеки США, зокрема 60 мільярдів доларів для України. Однак спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон навіть не виніс цей законопроєкт на голосування в Палаті представників.

Водночас поки США, Франція та Німеччина повільно нарощують своє виробництво артилерійських боєприпасів.

З ініціативою створити фонд і закуповувати для України снаряди по всьому світу виступила Чехія.

Під час Мюнхенської конференції з безпеки президент Чехії Петр Павел повідомив, що знайшов для України 800 тисяч снарядів, які можна придбати та доставити в Україну протягом кількох тижнів, «аби лише були кошти». За оцінками видання Financial Times, Прага прагнула зібрати півтора мільярда доларів, щоб оплатити ці боєприпаси.

До ініціативи долучилися близько 15 країн, в тому числі Канада, Данія, Франція, Норвегія, Швеція.

На початку березня чеський прем’єр Петр Фіала повідомив, що Чехії і її партнерам вдалося зібрати кошти для закупівлі першої партії в 300 тисяч артилерійських боєприпасів для України.

Чехія намагається доставити Україні боєприпаси «так швидко, як це можливо», заявив чеський президент Петр Павел.

«Виробництво необхідної кількості снарядів потребує часу. Це вимагає збільшення потужностей нашого виробництва. Але Україна потребує снарядів зараз. Ми не можемо чекати на європейські компанії, тому ми намагаємося знайти боєприпаси всюди, де можемо. Доставити її в Україну так швидко, наскільки це можливо. Але паралельно збільшуємо власні потужності», – сказав він, відповідаючи на запитання журналіста Радіо Свобода.

Петер Павел очікує, що найближчим часом у Європі зможуть виробляти «необхідну кількість боєприпасів».

Оборонні укріплення

При цьому деякі оглядачі кажуть, що зупинити російський наступ частково можна й іншими шляхами, зокрема навіть дещо «посередніми (оборонними) укріпленнями з мінами». Так заявив фінський оглядач Еміль Кастехельмі в коментарі для Newsweek.

Аналітик теж думає, що російська армія, швидше за все, намагатиметься просунутися навесні та влітку 2024 року на тлі того, що ЗСУ відчувають нестачу снарядів та солдатів на полі бою.

«Поки Україна дещо стабілізувала фронт в Авдіївці, але у росіян ще багато резервів, які вони можуть залучити до бою, – сказав Кастехельмі. – За Авдіївкою Україна не будує довгі однорідні окопи, як у росіян. Це скоріше система опорних пунктів, розміщених на хороших позиціях»

Він розповів, що такі опорні пункти «зараз будуються нові, а існуючі вдосконалюються і розширюються».

«Однак українські сили скаржилися, що укріплення не створювалися достатніми темпами, що, здається, є правдою принаймні в деяких районах Донецька», – додав аналітик.

Протидія авіабомбам РФ

Іншою критичною проблемою для українських сил оборони стали російські керовані авіабомби, які просто знищують будь-які оборонні позиції, пише The Times.

«Втративши перевагу в повітрі на початку вторгнення, Росія повертає її за допомогою цих численних модифікованих бомб, які скидають літаки, яким ніколи не потрібно входити в контрольований Україною повітряний простір. Українські системи протиповітряної оборони налаштовані на виявлення характерної траєкторії ракет.., а не важких авіаційних бомб, які майже неможливо збити», – пояснюють аналітики видання.

Єдиною відповіддю на цей виклик можуть стати сучасні винищувачі, які можуть завдавати удари по російських бомбардувальниках.

Однак перші винищувачі західного покоління F-16 можуть з'явитись в Україні лише влітку, й, як пише The Times, ймовірно, лише шість пілотованих літаків будуть готові до розгортання.

  • Російська Федерація вже третій рік веде масштабну війну проти України (агресія Росії триває із 2014 року) із застосуванням усіх видів озброєння.
  • Маючи величезну перевагу в повітрі, на морі й у живій силі, Росія змогла окупувати 20% території України.
  • Російська армія обстрілює міста і села України, знищує лікарні, школи, храми і вбиває цивільне населення.
  • Кремль заперечує, що цілеспрямовано завдає шкоди цивільному населенню України і стверджує, що проводить «спеціальну операцію з метою денацифікації України».

Форум

XS
SM
MD
LG