Доступність посилання

ТОП новини

Українські «чотирилапі терапевти» – психологічний порятунок для дітей і ветеранів АТО


Усі учасники новорічного свята: організатори «Відкрий Своє Серце», «Друг героя» та діти
Усі учасники новорічного свята: організатори «Відкрий Своє Серце», «Друг героя» та діти

Від чотирилапого товариша до професійного психолога… В організації «Друг героя» тренують собак, які допомагають ветеранам АТО побороти свої психологічні проблеми, а також мотивують дітей з фізичними вадами до навчання, розповідають кінологи. Але і в собак мають бути свята та вихідні, тож кінологи поєднали чотирилапим роботу з іграми – провели передноворічний вечір з дітьми.

Символ наступного року може все: і сніжок принести, і станцювати під оплески, і подарунки принести малюкам. Собаки організації «Друг героя» стали сюрпризом новорічного свята для дітей та їхніх однолітків з фізичними вадами. Чотирилапі зіграли свою казочку про Діда Мороза: лабрадор у новорічному костюмі тягнув «мішок» з подарунками, а його «колега» допоміг запалити ялинку. Діти підтримували виступ собак бурхливими оплесками, співали пісні й танцювали разом з чотирилапими.

Після новорічної казки у дітей з’явилась можливість поспілкуватися з собаками без дорослих. Малеча у захваті: одні книжки лабрадорам читають, інші з французьким бульдогом обіймаються, треті взагалі розпитують символ наступного року, що ж він їм приготував. Собаки бавляться з дітьми, терпляче ставляться до спроб схопити за хвіст чи вуха і позують на камери. Одразу відчувається – професіонали.

Лабрадору Несі у травні буде вже 11 років, розповідає кінолог організації «Друг героя» Тетяна Бібікова. Собаку знайшли в Криму вже після анексії. Від неї відмовилися господарі, тож вона самостійно дісталася з Ялти до Севастополя. Тетяна побачила світлину Несі вже в соціальній мережі.

«Шукали нового господаря для Несі. І коли я її побачила, одразу зрозуміла, що це – моя собака. Навіть не знала, який у Несі характер, що вона вміє, чи буде мене слухатися. Але, як-то кажуть, серце казало: «моя собака». Спочатку вона мене не слухала, бо я їй не потрібна була зі своїми тренуваннями. Майже місяць я їй часто казала, що дуже люблю, хвалила, хитрувала, бо годувала смачненьким лише на вулиці, коли вона виконає мою команду. Ось так потоваришували і разом почали працювати», – розповідає Тетяна.

Тепер Несі – справжній ветеран собакотерапії. Працює як з військовими, які повернулися з АТО, так і з дітьми, яким потрібна психологічна підтримка.

Cобаки набагато швидше знаходять контакт з дитиною
Тетяна Бібікова

«Собака має бути слухняним та дресированим. Різні діти бувають: агресивні, перелякані. Мені здається, собаки набагато швидше знаходять контакт з дитиною, ніж ми, кінологи. Вони дійсно відчувають дитину і самі розуміють, що і як потрібно робити», – каже Тетяна.

Зараз організація «Друг героя» працює з дітьми зі спеціальними потребами. А розпочинали свою діяльність зі співпраці з ветеранами АТО. Ідею привезла з Канади волонтерка, журналістка Калина Кардаш. Головна мета проекту – допомогти зціленню ветеранів ЗСУ та українських добровольчих батальйонів, які борються з посттравматичним стресовим розладом та іншими психологічними травмами від бойових дій, розповідає координатор проекту Ольга Смирнова.

Собака – це та жива істота, якій дійсно можна розкрити душу
Ольга Смірнова

​«Собака може зняти стрес, розбудити ветерана, коли йому сниться кошмар, допомогти бійцю в реабілітації, тому що йому важко спілкуватися з іншими людьми. У ветерана можуть бути неконтрольовані напади агресії, якісь флешбеки – повертатися увесь час у стан, який був на війні. Не всі ветерани готові цим ділитися з психологом. Вони можуть одягнути «маску» й розповісти, що з ними все нормально. А собака – це та жива істота, якій дійсно можна розкрити душу. Він тебе не осудить, вислухає, і все рівно буде тебе любити. Собака – такий своєрідний міст між ветераном АТО та родиною, психологом і суспільством», – каже Ольга.

Стати терапевтом для ветеранів може собака будь-якої породи. Так зараз у організації «Друг героя» є лабрадори, золоті ретривери, французький бульдог, бордер-колі, німецький боксер та інші. Але стати учасником команди не так уже й легко. Чотирилапі мають пройти серйозний відбір.

«У собаки має бути відсутня будь-яка агресія. Тварина має хотіти спілкуватися, бути доброзичливою до чужих людей, толерантною, дуже терплячою й знати базові команди», – каже Ольга.

Крім того, що собаки організації «Друг героя» можуть проводити каністерапію – надавати емоційну та психологічну підтримку, їх ще готують як і службових собак ветеранів АТО. Для кожного ветерана, враховуючи фізичні вади й потреби, кінологи тренують собаку, який допомагає людині 24 години на добу.

Тепер у собак є і третій вид діяльності – допомога дітям, розповідає Ольга.

«Собака присутня на заняттях дитини. І вона сама відчуває, що саме робити. Просто лежати поруч і спостерігати, чи активно допомагати дитині. Усе залежить саме від дітей та їх ставлення до собак. Якщо в дитини кінофобія (боязнь собак), то з нею займаються або дуже маленькі собаки, або наші «позитивчики». Але за час сеансу дитина так звикає до собаки, що забуває про будь-яку боязнь і вже з нетерпінням чекає наступних занять», – каже Ольга.

Свій позитив отримують від занять і собаки, каже кінолог. Чотирилапі бавляться з дітьми, люблять, коли їх гладять або чухають живіт, і також чекають наступних зустрічей. Звичайно, для собаки такі сеанси – це теж навантаження. Проте кінологи запевняють, що після кожного заняття собака отримує достатньо часу для відпочинку. Це – все ж таки більше насолода від гри з дітьми, ніж робота.

У майбутньому, сподіваються кінологи, в кожному реабілітаційному центрі для дітей та в госпіталях для ветеранів АТО буде пес-терапевт, який зможе допомогти кожному побороти свої психологічні проблеми.

ПОСЛЕДНИЙ ВЫПУСК РАДИО ДОНБАСС.РЕАЛИИ:

(Радіо Свобода опублікувало цей матеріал у рамках спецпроекту для жителів окупованої частини Донбасу)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG