Доступність посилання

ТОП новини

«Мирні пропозиції» Ілона Маска. Де ми вже це чули?


Ілон Маск пропонує шукати миру і компромісів з Росією
Ілон Маск пропонує шукати миру і компромісів з Росією

Напередодні мільярдер і засновник компаній SpaceX та Tesla Ілон Маск потрапив під шквал критики через опитування у твітері. Там він виклав власні пропозиції, як досягти миру в Україні, і запропонував користувачам соцмережі висловитися за чи проти.

На думку Маска, задля досягнення миру потрібно:

  • повторно провести голосування в окупованих регіонах під наглядом ООН, Росія має піти, якщо на це буде воля народу;
  • Росії треба віддати Крим; при чому, за словами Маска, Крим має формально стати частиною Росії, «як це було з 1783 року (до помилки Хрущова)»;
  • забезпечити водопостачання до Криму;
  • Україна має залишатися нейтральною.

Українські користувачі твітера обурились у відповідь на пропозиції Маска, а той назвав шквал твітів із критикою «найбільшою атакою ботів, яку він коли-небудь бачив».

Серед іншого, Маску закидають незнання історії та повторювання наративів російської пропаганди. Але, зрештою, і те, що пропозиції підприємця, імовірно, не призведуть до припинення війни. Розбираємо тези «мирного плану» Ілона Маска та що з ними не так.

Український Крим – «помилка Хрущова»?

Маск називає перехід півострова Крим до складу Української Радянської Соціалістичної Республіки «помилкою Хрущова». Прикметно, що так вважає і президент Росії Володимир Путін.

«У 1954 році Хрущов навіщось відібрав у Росії Крим і також подарував його Україні», – сказав він у зверненні 21 лютого.

Те, що передача Криму була нібито подарунком, – це міф російської пропаганди, вважають аналітики Chatham House. Насправді рішення було спрямоване на поліпшення економіки півострова, яка тоді була у поганому стані через труднощі, зокрема із водопостачанням.

Загалом же, як відзначає Chatham House, лише 6 відсотків задокументованої історії Криму припало на російське правління. Навіть за радянської доби Крим був українським довше, ніж російським.

Нагадати Ілону Маску про те, що Кримом Росія керувала в історичній перспективі так мало, вирішили і у державній ініціативі з підтримки України United 24. «Усі роблять помилки», – офіційний твітер-акаунт ініціативи тегнув Маска і порадив подивитися відео про історію півострова.

Чи буде легітимним голосування на окупованих територіях навіть під наглядом ООН?

Після першої хвилі критики Маск виступив із новою пропозицією: «волевиявлення людей, які живуть на Донбасі та в Криму, має вирішити, чи є вони частиною Росії чи України».

І знову наратив Маска повторює російські наративи. Цього разу – опозиції. Наприклад, Олексій Навальний у 2015-му в інтерв’ю швейцарському виданню Swissinfo сказав: «Я вважаю, що відправною точкою для розв’язання кримської проблеми має стати нормальний чесний референдум під міжнародним контролем за участю як Росії, так і України з рівними можливостями для тривалої агітації».

Але від цього подібні голосування не зроблять окупацію Криму чи Донбасу більш легітимною, адже там досі перебувають російські військові, а великий відсоток населення був змушений покинути ці території через військову агресію. Коментарів про це Маск отримав чимало.

Президент Литви Гітанас Науседа також звернувся до американського підприємця: «Шановний Ілоне Маск, коли хтось намагається вкрасти колеса вашої Tesla, це не робить їх законним власником автомобіля чи коліс. Хоча цей хтось стверджує, що обидва проголосували за це. Просто кажу».

Нейтралітет України принесе мир?

Перед вторгненням в Україну Росія заявляла про нібито небезпечне для неї розширення НАТО на Схід. Виходячи з цієї логіки, угода про нейтралітет чи позаблоковість України могла б зупинити війну. Так, імовірно, вважає Ілон Маск, адже саме це він пропонує як умову мирної угоди між Росією та Україною.

Фактично цього ж Росія вимагала від НАТО до початку вторгнення: юридичних гарантій нерозширення альянсу, який нібито все ближче «підбирався» до кордонів Росії.

Насправді ж приклад Швеції та Фінляндії свідчить про зворотне: у Москві безпосередньо у розширенні НАТО загрози не бачать, про що і кажуть.

Володимир Путін не бачить «проблеми» у вступі Швеції та Фінляндії до НАТО
Володимир Путін не бачить «проблеми» у вступі Швеції та Фінляндії до НАТО

«Росія не має проблем із цими державами (з Фінляндією та Швецією – ред.). У цьому сенсі безпосередньої загрози розширення з допомогою цих країн для Росії не створюється. Але розширення військової інфраструктури на ці території, безумовно, викличе нашу реакцію у відповідь», – так Путін прокоментував заявки Швеції та Фінляндії на вступ до НАТО.

Росіян більше, а тому Україна програє?

Ілон Маск вважає, що, врешті-решт, мир в Україні все одно буде досягнутий саме за тих умов, які він виклав у твітері. Питання нібито лише в кількості людей, які до цього моменту загинуть. А тому він закликає шукати миру вже зараз.

«Населення Росії в три рази перевищує населення України, тому перемога України в тотальній війні малоймовірна. Якщо ви дбаєте про народ України, шукайте миру», – пише Маск.

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков кілька разів наголошував, що Росія готова до переговорів, але цього не бажають у Києві. Виводити війська з території України, тим часом, у Кремлі відмовляються.

Аналітики доходять згоди, що Володимир Путін, попри поразки армії РФ на полі бою, не відмовляється від цілей захопити всю Україну. А нещодавно заявив, що нібито армія Росії «ще навіть не починала [воювати в Україні]».

Проте військові експерти вважають, що насправді мобілізація в Росії навряд зможе системно змінити хід війни. Ось що в інтерв’ю Радіо Свобода сказав аналітик американського Інституту вивчення війни Кларк Мейсон: «Незрозуміло, чи Путін справді помилково думає, що ці війська будуть ефективними й дозволять йому далі проводити наступальні операції. Я вважаю, що такі дії спрямованні просто на гальмування поразки й підтримання російських позицій. І Кремль явно розраховує на те, що Європа почне замерзати взимку, через що допомога для України може зменшитися».

«Який Ілон Маск вам подобається більше? Той, що підтримує Україну? Той, що підтримує Росію?» – відреагував на опитування американського мільярдера, засновника компанії SpaceX Ілона Маска щодо Криму і Донбасу президент України Володимир Зеленський.

Ілон Маск заявив, що і далі підтримує Україну, але виступає проти «масштабної ескалації» у війні Росії проти України: «Я все ще дуже підтримую Україну, але переконаний, що масштабна ескалація війни завдасть великої шкоди Україні і, можливо, світу», – написав Маск у твітері у відповідь на повідомлення президента України Володимира Зеленського.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії Ілон Маск висловлював підтримку Україні. Водночас він висловлював співчуття «великим людям Росії, які цього (війни Росії проти України – ред.) не бажають».

У лютому американський мільярдер Ілон Маск безкоштовно надав Україні термінали Starlink для потреб військових.

Пізніше видання The Washinghton Post повідомило, що Агенція США з міжнародного розвитку сплатила за транспортування 5 тисяч терміналів Starlink, а також вартість понад тисячі одиниць обладнання.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

  • Зображення 16x9

    Сашко Шевченко

    Журналіст проєкту Радіо Свобода «Ньюзрум» з січня 2020 року. Співпрацював з виданнями Hromadske.ua та «Детектор медіа». У червні 2019 року пройшов двотижневе стажування у команді data-журналістики The Guardian в Лондоні. Здобув ступінь магістра журналістики в університеті City (Лондон, Сполучене Королівство). Цікавлюсь міжнародними подіями та новинами технологій. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG