Доступність посилання

ТОП новини

«Де Росія?», «Слава Швеції!», «виття вати» та «план Шевченка»: соцмережі про вихід України в плей-оф «Євро»


Історична подія для України: збірна з футболу пробивається до плей-оф «Євро-2020»
Історична подія для України: збірна з футболу пробивається до плей-оф «Євро-2020»

Збірна України вперше в історії пробивається до 1/8 фіналу чемпіонату Європи з футболу. Щоправда, не своїми силами, а завдяки іншим командам: Швеції, яка перемогла Польщу (3:2), й Іспанії, яка розгромила Словаччину (5:0). Ці результати матчів дозволили «синьо-жовтим» потрапити до четвірки найкращих команд, які посіли треті місця в своїх групах. Українські соцмережі заполонили чергові жарти про побратимство зі Швецією і план Шевченка, а в Росії знову не залишили без уваги збірну України. До речі, вже втретє за «Євро-2020». Зібрали найцікавіше з соцмереж в огляді.

Що сталося?

У третьому матчі групового етапу «Євро-2020» збірна України поступилася команді Австрії з рахунком 1:0. Вона посіла третє місце в групі не пройшла до плей-оф напряму. Проте команда ще мала шанс отримати путівку в 1/8. Для цього потрібно було не те, щоб диво, але фарт точно. І Україні пощастило.

Спочатку команда Швеції переграла Польщу. Уже на 82-й хвилині шведи завдяки швидкому прострілу Форсберга вирвалися вперед. На цьому голи в першому таймі закінчилися, проте спекотно було у другій 45-хвилинці. На 59-й хвилині шведи подвоїли свою перевагу. І знову Форсберг – 2:0. У складі польської команди по-справжньому феєрив Левандовський, який до 84-ї хвилини двічі розписався у воротах шведів і зрівняв рахунок. Проте Классон на 90+4-й хвилині поставив крапку у цьому матчі та виграв матч для шведів – а також виборов путівку до наступного етапу для українців.

Як результат, у соціальних мережах українські вболівальники дякують шведам.

Згадують українські фанати та про те, що кольори на прапорах Швеції й України однакові – синьо-жовті, а отже – вони брати, які допомагають один одному.

Існує і така «історична» версія.

«Не люблю штучних історичних паралелей, але ця сама проситься. Синьо-жовте вікно у Європу або із особливим історичним цинізмом. У російській імперській столиці (Санкт-Петербург заснований Петром І) Швеція (колись очолювана Карлом XII) переможена росіянами у 1710 році під українською Полтавою, своєю нинішньою спортивною перемогою вивела далі у Європу, хай навіть і футбольну, саме союзницьку собі Україну (гетьман Мазепа), знищення паростків незалежності якої москалями тоді на початку XVIII століття тільки починалося», – пише речник МВС України Артем Шевченко.

Жартують уболівальники, що навряд чи можна знайти команди в історії чемпіонатів Європи, які пройшли до наступного етапу за такою «фартовою» схемою, як Україна.

Цікаво, що шведи оцінили гумор українських вболівальників.

«Завжди раді», – написав посол Швеції в Україні Тобіас Тюберг.

Найпопулярніша версія: пройти з третього місця до плей-оф – це був план головного тренера Андрія Шевченка, щоб не грати проти Італії. Адже італійці продовжили свою безпрограшну серію уже до 30 поєдинків. Стартувала ця серія у вересні 2018 року, коли Італія грала з Україною у товариському матчі. Тоді зустріч завершилася нічиєю – 1:1. Відтоді італійці виграли 25 матчів, а ще у п’яти - зіграли внічию.

Не змогли промовчати щодо українського «фарту» і в Росії, команда якої однозначно «вилетіла» з «Євро», вигравши єдиний матч із мінімальним рахунком 1-0 у Фінляндії і зазнавши нищівних поразок спершу в Бельгії 0-3, а потім і в Данії 1-4.

Депутат Державної думи Росії Ігор Лєбєдєв вважає, що порівнювати українську й російську команди не варто.

«Особисто я порівнювати з Україною не хочу, мені на них начхати. Я вболіваю за красивий футбол… Навіщо мені потрібна Україна? В останньому матчі австрійці возили їх як г**** по полю. Що в них особливого? Чому ми принижуємо самі себе? Велика Росія і незрозуміла українська околиця», – заявив Лєбєдєв.

«Україна не надто краща за збірну Росії – у них теж три очки, але за різницею м’ячів вони виявилися більш «фартовими», – вважає член комітету Державної думи Росії з фізичної культури, спорту, туризму і справ молоді Дмитро Свищев.

Цікаво, що самі росіяни реагують на такі заяви негативно:

– Просто «фартануло» Україні? А може, не треба було нашим (російським – ред.) футболістам програвати з рахунками 4:1 і 3:0?

– Дійсно, давайте не будемо порівнювати український футбол і російський. В Україні він хоча б існує.

– Я розумію, що політика. Але давайте відверто, Україна зіграла божевільний матч із Нідерландами, виграла у Македонії, обі***** з Австрією. З Росією вони схожі лише в останньому матчі, бо наші (росіяни – ред.) обі***** в усіх трьох матчах.

А ще раніше ексвінгер збірної Росії Володимир Бистров ось так заявив про виступ України на «Євро-2020», не дочекавшись остаточних результатів, за якими Україна все ж залишилася у грі: «Україна поїхала додому. А скільки крику було: форма, Крим намалювали… Треба було просто менше шуміти, а більше займатися справами, футбольними справами».

Відповідь від українських вболівальників не забарилася.

«Вово, шо там з Кримом та футбольними справами? Ми на Євро! А де Росія? Де?» – пишуть у соціальних мережах.

А ось так відреагували на вихід в 1/8 гравці збірної України:

Тепер перед командою Шевченка додаткова відповідальність – зіграти в 1/8 так, щоб перед уболівальниками не було соромно.

«Зусиллями інших команд, збігом обставин та везінням збірна України опинилась в плей-оф чемпіонату Європи, де, ми дуже усі сподіваємось, вони покажуть дійсно класний футбол. Хлопці, ми в вас віримо!» – пише режисер Олег Сенцов.

Хоча соціальні мережі більше вірять і жартують про черговий фарт.

Що далі?

Цікаво, що в 1/8 чемпіонату Європи Україна зіграє саме зі Швецією, якій вона і завдячує за вихід до наступного етапу.

Матч відбудеться 29 червня о 22:00 у Глазго на стадіоні «Гемпден Парк», що вміщає 52 тисячі глядачів. Але арена в Шотландії не зможе бути заповнена повністю через карантинні обмеження.

  • Зображення 16x9

    Ольга Модіна

    Журналістка проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії». У 2012 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналістика». До команди Радіо Свобода долучилася у 2018 році. Висвітлюю теми, пов’язані з окупацією Донбасу. Цікавлюся спортом та кіно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG