Доступність посилання

ТОП новини

Макрон хоче «антифейкового» закону у Франції. Клімкін каже: це було б корисно й для України


Президент Франції Емманюель Макрон виступає з новорічною промовою
Президент Франції Емманюель Макрон виступає з новорічною промовою

Президент Франції Емманюель Макрон запропонував переглянути законодавство про ЗМІ з метою боротьби із «фейковими новинами» в інтернеті. Він припустив, що під час виборів соціальні медіа будуть стикатися з більш жорсткими правилами щодо контенту, який вони розміщують в інтернеті. Торік президент Франції критикував, зокрема, російські державні ЗМІ за поширення дезінформації.

«Якщо ми хочемо захистити ліберальні демократії, нам потрібно змінити законодавство», – сказав Емманюель Макрон на прес-конференції третього січня.

«Ми змінимо французьке законодавство, щоб захистити демократичне життя від неправдивих новин», – додав французький президент.

Ми змінимо французьке законодавство, щоб захистити демократичне життя від неправдивих новин
Еманнюель Макрон

Подробиці законопроекту будуть відомі протягом кількох тижнів, сказав Макрон, але відомо, що серед пропозицій – всі ЗМІ мають оприлюднити своїх власників і спонсорів їхнього контенту, аби підвищити прозорість.

Судді будуть мати право наказувати ЗМІ усувати «фейкові новини» зі своїх сайтів, блокувати доступ до сайтів, які поширюють «фейкові новини» і закривати акаунти в соціальних мережах, які поширюють неправду.

Державний орган CSA, який регулює аудіо- і відеопростір країни, отримає більші повноваження з тим, аби «краще боротися з будь-якими спробами дестабілізації з боку телевізійних каналів, які контролюються чи мають вплив з боку іноземних держав», зазначив Макрон.

Це дозволить «припиняти або скасовувати» угоди, відповідно до яких такі канали мовлять у Франції, беручи до уваги також і контент, який публікується на сайтах таких каналів, пояснив французький президент.

Макрон виступає перед прихильниками після перемоги на виборах у Франції у травні 2017 року
Макрон виступає перед прихильниками після перемоги на виборах у Франції у травні 2017 року

Макрон, який переміг на президентських виборах у Франції в травні минулого року, вже раніше звинувачував російські RT і Sputnik у поширенні «фейкових новин» та пропаганді проти нього під час президентської кампанії.

Пізніше президент Росії Володимир Путін заперечив втручання Москви у президентські вибори у Франції.

RT і Sputnik мають франкомовні веб-сайти, а RT минулого місяця офіційно запустив франкомовну версію свого телеканалу.

Макрон також сказав цього тижня, що «тисячі пропагандистських аккаунтів створені в соцмережах», вони «поширюють по цілому світу, усіма мовами брехню, яка вигадана для очорнення політиків, відомих людей, публічних осіб, журналістів».

Досвід Франції цікавий й Україні – Клімкін

Відсіч тим, хто використовує інформацію як зброю проти демократії!
Павло Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін написав у Twitter, що досвід Франції може бути корисним, чи не варто й Україні активніше боротися з «фейковими новинами» у виборчий період.

«…Відсіч тим, хто використовує інформацію як зброю проти демократії! Може, і нам варто боротися з фейковими новинами в електоральний період? Та й взагалі не завадило б», – написав зокрема Клімкін.

Французький уряд не є першим, хто намагається на законодавчому рівні боротися з «фейковими новинами».

У Німеччині ухвалили закон, який передбачає штрафи для соціальних мереж у розмірі до 50 мільйонів євро (60 мільйонів доларів), якщо вони своєчасно не усуватимуть «фейкові новини» та пости, які розпалюють ненависть, зі своїх платформ.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG