Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський просив сенаторів запровадити санкції проти Росії негайно, а не після вторгнення – Axios


Делегація Сенату США під час візиту до Києва, 17 січня 2022 року
Делегація Сенату США під час візиту до Києва, 17 січня 2022 року

Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з сенаторами США в Києві цього тижня закликав до негайного запровадження жорстких санкцій проти Росії, а не чекати на можливе широкомасштабне російське вторгнення в Україну, пише видання Axios із посиланням на чотири джерела, знайомі з ситуацією.

За словами Зеленського, які наводить видання, український президент намагався переконати сенаторів, що президент Росії Володимир Путін не розуміє слова «якщо» і загроза санкцій у разі вторгнення не відверне його від наступу. «У його словнику є лише «так» і «ні», – сказав Зеленський про Путіна, додавши, як стверджується, що українці добре розуміють «російський менталітет».

Зокрема, Зеленський наполягав на тому, щоб США запровадили санкції проти газопроводу «Північний потік-2» найближчим часом, а не тільки після російського гіпотетичного вторгнення.

Як пише Axios, сенатори, насамперед демократи, заперечували з цього приводу українському президентові. Загалом зустріч пройшла в теплій атмосфері, сенатори запевнили Зеленського в підтримці України Вашингтоном.

У Сенаті зараз розглядається одразу кілька законопроєктів про санкції щодо Росії. У законопроєкті сенатора-демократа Роберта Менендеса йдеться про різні обмежувальні заходи, які набудуть чинності, якщо президент Джо Байден визнає дії Росії проти України новою ескалацією конфлікту.

Республіканці пропонують запровадити санкції проти «Північного потоку-2» негайно, і навіть зобов’язати адміністрацію запровадити певні санкції, а не залишити їх на її розсуд.

У поїздці до Києва брали участь сім сенаторів від обох партій. Вони висловили сподівання, що Сенат, зрештою, дійде до єдиної думки щодо заходів підтримки України.

Напередодні в Білому домі заявили, що Росія в будь-який момент може почати наступ на Україну. Водночас США сподіваються, що президент Росії Володимир Путін обере дипломатію, а не подальше протистояння.

Президент США Джо Байден заявив, що широкомасштабне вторгнення в Україну стане для Росії «катастрофою», а російський президент Володимир Путін у цьому разі зазнає санкцій із боку Заходу, «яких він досі не бачив».

З осені минулого року у ЗМІ почали з’являтися повідомлення з посиланням на дані розвідки про концентрацію російських військ на кордоні з Україною. США й інші країни Заходу припустили, що Москва готує військове вторгнення. Кремль ці заяви відкинув і зажадав від США і НАТО гарантій безпеки, зокрема, не розширювати Альянс на схід.

Минулого тижня відбулися три раунди переговорів, присвячені діям Росії і європейській безпеці: двосторонні американсько-російські, зустріч у рамках Ради НАТО-Росія і переговори в ОБСЄ. Про прогрес за їхніми підсумками не повідомляли. Москва і Вашингтон підкреслили свої «фундаментальні» розбіжності щодо європейської безпеки під час напружених переговорів.

Група сенаторів Сполучених Штатів відвідала Київ 17 січня, щоб висловити двопартійну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України з огляду на загрозу подальшої агресії Росії.

19 січня в Києві побував державний секретар США Ентоні Блінкен, який застеріг Росію від нового вторгнення в Україну. За його словами, можливість запуску Росією газогону «Північний потік-2» в обхід України буде під питанням, якщо Кремль наважиться на вторгнення.

За даними Державного департаменту, з Києва Блінкен 20 січня вирушить до Берліна, щоб обговорити можливу відповідь на дії Росії.

Після цих двох поїздок держсекретар 21 січня проведе зустріч із головою МЗС Росії Сергієм Лавровим у Женеві.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG