Доступність посилання

ТОП новини

ЗСУ прориваються вглиб: що відбувається у зоні бойових дій на Запоріжжі


Українські військовослужбовці 47-ї окремої механізованої бригади «Магура». Запорізький напрямок 25 червня 2023 року
Українські військовослужбовці 47-ї окремої механізованої бригади «Магура». Запорізький напрямок 25 червня 2023 року

Як українські військові просуваються на Запорізькому напрямку і в якому стані перебуває російська армія у цьому регіоні? Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» дізнався, наскільки друга лінія оборони відрізняється від першої, які перешкоди мають долати ЗСУ? Що відбувається у селах, які опинилися у зоні бойових дій у Запорізькій області, чи залишаються там люди?

  • Українські війська повністю звільнили село Роботине у Запорізькій області й продовжили просування в цьому районі. Про це 28 серпня повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. У своєму телеграм-каналі вона написала, що в ході наступу українські військові мали успіх у південно-східному напрямку від села Роботине та південніше Малої Токмачки Запорізької області.
  • Роботине російські військові утримували з березня 2022 року. Це село невелике, площею всього 3 квадратні кілометри. До повномасштабної війни, за офіційними даними, там проживало менш як 500 осіб. Проте військові експерти неодноразово заявляли про важливість цього населеного пункту, оскільки він дозволяє контролювати автодорогу, яка веде до Токмака – великого логістичного хабу російської армії, міста з довоєнним населенням близько 30 тисяч людей.
  • У Генеральному штабі Збройних сил України 29 серпня повідомили, що українські військові продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку. Зокрема, ЗСУ мали успіх у напрямку Новоданилівка-Вербове Запорізької області й закріплюються на досягнутих рубежах. Село Вербове розташоване поблизу нещодавно звільненого Роботиного.
  • Речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону 29 серпня розповіла, що просування українських військ свідчить про те, що російські військові відступають і переходять на інші рубежі оборони.
  • В американському Інституті вивчення війни (ISW)23 серпня написали, що успіхи української армії у районі села Роботине і навколо нього на заході Запорізької області розширюють прорив ЗСУ і ставлять під загрозу другорядні російські лінії оборони в цьому районі. Аналітики зазначили, що українські війська досягли успіхів на південь від Оріхова в напрямку Новопрокопівки (за 13 км від Оріхова) та Новоданилівки (за 5 км від Оріхова).
  • У звіті за 26 серпня ISW звернув увагу на подальші тактичні успіхи українських військових у Запорізькій області. Аналітики вказують, що просування визнає і російська сторона. Водночас українські та американські експерти кажуть, що це може відбуватися в умовах складних підготовлених армією Росії оборонних позицій. Втім, ці позиції можуть бути менш захищеними, ніж ті, на які українські сили вже проникли, написали у звіті американські аналітики.

«Навколо Токмака «прильоти»

Начальник міської військової адміністрації Токмака Олександр Чуб у коментарі «Новинам Приазов'я» зазначив, що Роботине – це перший населений пункт громади, який на сьогодні вже звільнений. ЗСУ і надалі просуваються у напрямку Токмака, додає він.

Олександр Чуб
Олександр Чуб

«Наші ЗСУ, за інформацією, яку ми чуємо, просуваються далі й, звичайно, все ближче і ближче до Токмака. Це було 20, 19 км, зараз ми не знаємо, але точно все ближче до Токмака. І маємо зв’язок з Новопокропівкою, Новим, Солодкою Балкою, там дійсно за ці населені пункти йдуть бої», – розповів Чуб.

І зауважив, що російські військові продовжують прибувати до Токмака і заселяються до будинків місцевих жителів, незалежно від того, перебувають вони там чи ні. Ті, хто співпрацює з окупаційною владою, не можуть виїхати з міста, каже очільник військової адміністрації.

Ситуація напружена, люди з навколишніх сіл, з півночі покидають свої оселі, більше заселяються в Токмак або далі на південь
Олександр Чуб

«Вони б уже, мабуть, з радістю виїхали, втекли б. Але вони (окупанти – ред.) їм не дозволяють. Є повідомлення, що самі військові вищі чини збирають речі й той, хто навіть привіз свою сім’ю, виселяються і покидають. Але це не масове явище. Мабуть, їм теж не дозволяють покидати Токмак. Ми чуємо і маємо повідомлення, що на околицях навколо Токмака є «прильоти». Чули, що більше 4-х годин два дні тому детонував бойовий комплект їхній, це на півночі Токмака. Ситуація напружена, люди з навколишніх сіл, з півночі покидають свої оселі, більше заселяються в Токмак або далі на південь», – повідомив він.

«Терор продовжується і посилюється»

Гуманітарна ситуація в Токмаку задовільна, харчів вистачає. Водночас жителі здебільшого остерігаються виходити в місто, розповідає посадовець.

Просто люди бояться виходити на вулицю
Олександр Чуб

«Поведінка російських солдатів дуже така нікчемна. Хоч і приїжджають наші селяни в місто, але людей містом ходить мало. Просто люди бояться виходити на вулицю. Може бути і теракт, і «прильоти». Бояться, оскільки до них пристають військові, не патруль, комендатура, просто військові йдуть і можуть причепитися: «Покажи паспорт, документи. Чого ти тут ходиш? Де твій телефон?». Без усіляких причин терор продовжується і посилюється», – повідомив він.

Жителі Токмацької громади продовжують виїжджати з окупованого регіону, додав Чуб. Про це, зокрема, свідчать дані реєстрації в хабах міста Запоріжжя.

З огляду на бойові дії й окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«90% будівель зруйновані»

Староста села Новоданилівка Оріхівської територіальної громади Запорізької області Сергій Іващишин розповів, як змінилася ситуація у цьому населеному пункті через активізацію бойових дій у регіоні.

Ворог кожного дня обстрілює артилерією, періодично закидає фосфорними боєприпасами
Сергій Іващишин

«На сьогодні на території села Новоданилівка дійсно пекло. Зараз у нашому селі залишилося 34 особи. Це переважно пенсіонери. Ворог кожного дня обстрілює артилерією, періодично закидає фосфорними боєприпасами. Останні місяців два також село страждає від авіабомб. Світло, газопостачання, водопостачання відсутнє. Газ я доставляю з міста Запоріжжя. Водою забезпечує громада. Гуманітарною допомогою село забезпечене повністю, забезпечує громада. Два рази на тиждень я приводжу хліб. Два рази на місяць люди отримують продуктові набори», – розповів чоловік.

У прифронтовій зоні, Оріхів, Запорізька область, 16 травня 2023 року
У прифронтовій зоні, Оріхів, Запорізька область, 16 травня 2023 року

У селі зруйновані 90% будівель, каже староста. З них десь 40% зруйновані повністю, будинки не підлягають відновленню, стверджує він. Також вщент зруйнована школа, КАБом – «Будинок громади», де були старостат, бібліотека, амбулаторія, додав староста.

«За період цієї війни (широкомасштабного вторгнення – ред.)також серед цивільного населення від ворожих обстрілів, на жаль, загинули 4 мешканці, 11 зазнали травм різного характеру. До початку війни проживало – 850 людей», – розповів Іващишин.

З Новоданилівки евакуювали всіх дітей ще восени минулого року, каже посадовець. А серед дорослого населення є ті, хто залишаться там за будь-яких обставин.

«Навіть якщо десь вище ухвалять рішення про примусову евакуацію, я думаю, люди понаписують відмови і не поїдуть. Просто не хочуть покидати дім. «Я тут народився, я тут і помру», – кажуть переважно пенсіонери. І патріоти є такі, що просто не хочуть виїжджати», – додав Іващишин.

«Енергодар небезпечний для окупантів»

  • В окупованому Енергодарі 28 серпня пролунав черговий вибух. В результаті операції місцевого руху опору, координованого Головним управлінням розвідки Міноборони України, вибух стався у місці розташування одного з підрозділів Росгвардії, повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов. Він зазначив, що жертв і постраждалих серед цивільного населення немає.

У коментарі «Новинам Приазов'я» Дмитро Орлов розповів, що російські військові вже не почувають себе у безпеці в Енергодарі, як це було раніше.

Дмитро Орлов
Дмитро Орлов
Незабаром окупанти вже покинуть місто і покинуть Запорізьку атомну станцію
Дмитро Орлов

«Фактично кожного дня чи кожного тижня є якісь події, які позначаються втратами окупантів, техніки військової, такі точкові відпрацювання наших Збройних сил України, нашого ГУР. Звичайно, що місцеві мешканці, які чекають деокупації, чекають ЗСУ, відчувають піднесений настрій, бо розуміють, що вони не одні й деокупація неминуча, незабаром окупанти вже покинуть місто і покинуть Запорізьку атомну станцію», – каже Орлов.

Російські військові розселяються по квартирах місцевих жителів, які виїхали з Енергодару, оскільки окупанти розуміють, що ЗСУ не будуть обстрілювати будинки, де є цивільні, розповів посадовець.

Окупований Енергодар, березень 2022 року
Окупований Енергодар, березень 2022 року

За його даними, кількість російських військових в місті не зменшується. Вони зараз розселяються переважно по приватних будинках та по квартирах, з яких місцеві жителі поїхали з міста через окупацію та небезпеку.

Окупанти блокують можливі випадки залишити місто
Дмитро Орлов

«Є певна динаміка на збільшення тих, хто евакуюється, але зараз окупанти блокують можливі випадки залишити місто. Якщо, наприклад, у місцевих мешканців немає російських документів, то в них навіть ускладнена процедура виїзду з міста. На кожному блокпосту запитують документи, які видає окупаційна влада, якщо їх немає, то можливість виїзду і взагалі переміщення по тимчасово окупованій території ускладнена», – додав Орлов.

Військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко зазначив, що російські військові на Запорізькому напрямку намагаються зосередити велику кількість підрозділів.

Олександр Коваленко
Олександр Коваленко

«В районі, наприклад, тієї ж самої Новопрокопівки, в західній локації, вони розмістили новий батальйон 503 МСП. Окрім цього, вони розміщують підрозділи 56-ї десантно-штурмового полку в районі вже на північно-західний та північний сектор від тієї ж самої Новопрокопівки, намагаючись тим самим заблокувати просування наших сил з напрямку Роботине-Копані. Ну і, безумовно, також там розгортається зараз батальйон сотої окремої бригади. І все це підсилюється також діями тих підрозділів, які сконцентровані загально з групи військ «Схід», – розповів експерт.

Також відомо про те, що російські окупанти намагаються перекладати частково свої підрозділи зі складу групи військ «Захід», а також групи військ «Центр», які розміщуються в Луганській області та які намагалися весь цей час вести наступальні дії по Лиману й Куп’янську, каже експерт. За його словами, частково армія РФ перекидає свої сили та засоби на південь для підсилення групи військ «Схід», яка діє в Запоріжжі.

«Менше мінних полів, більше танків та артилерії»

Експерт пояснив, чим друга лінія оборони російських військ відрізняється від першої.

В другій лінії оборони в нас буде проблема саме з технікою
Олександр Коваленко

«Якщо в першій лінії оборони в смузі забезпечення в нас була проблема з мінами, в першу чергу, то в другій лінії оборони в нас буде проблема саме з технікою. Але це, знову ж таки, відповідно, змушує використовувати зовсім інші тактичні елементи, які будуть відрізнятися від того, що ми бачили по першій лінії. Тобто, значно менше мінних полів, значно менше саме мінування територій. З іншого боку, на відміну від смуги забезпечення, в другій лінії оборони велика кількість механізованих засобів – це бронетехніка, танки, артилерія», – зауважив Коваленко.

Втім, за його словами, російські військові зараз змушені відводити свою артилерію ближче до третьої лінії оборони, щоб вона мала меншу загрозу знищення з боку української контрбатарейної боротьби.

«Логістика армії РФ з Кримом не працює»

Логістика російської армії, пов'язана з Кримом, зараз не працює повноцінно через пошкодження мостів довкола півострова, каже Коваленко. За його словами, зокрема Керченський міст після ракетних атак досі не працює ефективно.

Пошкоджена ділянка дороги на Керченському мосту після удару по ньому. Скріншот з відео, 17 липня 2023 року
Пошкоджена ділянка дороги на Керченському мосту після удару по ньому. Скріншот з відео, 17 липня 2023 року
Це не дає можливості використовувати ці шляхи повноцінно на всі 100%
Олександр Коваленко

«В нього не працює одна з автомобільних частин, інша – в реверсному форматі. Залізниця так само. Залізнична колія тільки одна працює, і також в реверсному форматі. Це не дає можливості використовувати ці шляхи повноцінно на всі 100% можливостей, потужностей, отже, вони неефективні самі по собі», – зауважив Коваленко.

Така сама ситуація з пошкодженням Чонгарських мостів. Як зазначив експерт, навіть незважаючи на те, що російські сили намагалися їх відновити та навіть зводили понтонні переправи, все це не дає достатньої ефективності: «Досить тривалий час використовується переважно напрямок Армянська, а це плюс 170, навіть більше кілометрів шляху».

Також є проблеми з логістикою, яка проходить по материковій частині регіону, підкреслив Коваленко. Оскільки логістика, яка розташована на материковій частині – на тимчасово окупованих територіях Запорізької області та Херсонщини, перебуває під вогневим контролем ЗСУ.

Пошкоджений обстрілом Чонгарський міст, що з’єднує окупований Росією український Крим із материковою Україною, 23 червня 2023 року
Пошкоджений обстрілом Чонгарський міст, що з’єднує окупований Росією український Крим із материковою Україною, 23 червня 2023 року

«Отже, у росіян логістика не працює ефективно. Вона працює, але недостатньо для того, щоб забезпечувати підрозділи усім необхідним 24 на 7, в режимі non-stop», – каже експерт.

Коваленко також додав, що російські військові не можуть скористатися для своїх потреб територією, яка звільнилася внаслідок обміління Каховського водосховища.

Висохле Каховське водосховище у Запорізькій області
Висохле Каховське водосховище у Запорізькій області

«Коли ми кажемо про висохле водосховище, то треба розуміти, що підсох саме верхній шар. А далі там метр та навіть більше – мул, тобто болота, болотиста рідина. І коли на таку поверхню виїжджає, наприклад, середня та навіть легка броньована техніка, взагалі якщо щось виїжджає, воно там одразу опиняється в пастці. Тому це проблема, дійсно, росіяни (військових РФ – ред.), незважаючи на те, що вони знищили водну перепону. Але вони створили перепону іншого характеру, яку перетнути дуже-дуже важко. Ну, фактично неможливо», – сказав він.

  • Сили оборони України мали успіх в напрямках Новоданилівка-Новопрокопівка та Мала Токмачка-Вербове Запорізької області, закріплюються на досягнутих рубежах, повідомив 30 серпня Генеральний штаб ЗСУ. Новопрокопівка та Вербове розташовані поблизу нещодавно звільненого Роботиного.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG