Доступність посилання

ТОП новини

«До 100 ударів ЗСУ на добу». Чи втримає армія РФ свою оборону в окупації на півдні?


Із кожним днем російські військові почуваються менш захищено на окупованих територіях, каже керівниця пресцентру Об'єднаного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк
Із кожним днем російські військові почуваються менш захищено на окупованих територіях, каже керівниця пресцентру Об'єднаного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк

Окуповані Бердянськ, Маріуполь, Мелітополь – що відбувається у містах, які російські військові вважали для себе безпечними? Як реагують на влучання по військових об’єктах РФ жителі цих міст? Наскільки обстріли цих об’єктів можуть вплинути на здатність російської армії оборонятися на окупованих територіях півдня? Про все це дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

  • Вночі 25 травня в окупованому Бердянську Запорізької області пролунали шість вибухів. За попередньою інформацією, уражені склади із бойовими комплектами та склади паливно-мастильних матеріалів. Цю інформацію повідомила «Суспільному» голова Бердянської міської військової адміністрації Вікторія Галіцина. За її словами, також є втрати серед особового складу російських військовослужбовців.
  • Керівниця пресцентру Об’єднаного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк 28 травня в ефірі «24 каналу» зазначила, що «з кожним днем російські військові почуваються менш захищено на окупованих територіях». «Постійні вибухи, точні влучання в ціль вже не просто «непокоять» окупантів – все вказує на те, що вони починають планувати втечу», – сказала Гуменюк.
  • Міський голова Мелітополя Іван Федоров 30 травня повідомив, що напередодні вибухи пролунали на стоянці російських військових автівок у Михайлівці. Також 29 травня ввечері вибухало в районі військової бази РФ біля 19-го ліцею у Мелітополі.
  • 25 травня жителі окупованого Мелітополя повідомляли про чорний дим, який здійнявся над аеродромом. На думку міського голови Івана Федорова, дим може бути наслідком займання пального, яке на цьому об’єкті зберігали російські військові.
  • Представник окупаційної адміністрації захопленої частини Запорізької області Володимир Рогов у коментарі російському інформаційному агентству ТАСС 29 травня зазначив, що небезпека контрнаступу Збройних сил України у регіоні зберігається. За його словами, про це свідчать численні обстріли регіону, у тому числі далекобійними ракетами, та війська, які зосереджені біля лінії зіткнення.

Бердянськ: «Окупанти панікують»

Голова Бердянської міської військової адміністрації Вікторія Галіцина у коментарі «Новинам Приазов’я» розповіла, що протягом останнього тижня у місті було дуже гучно. Куди саме влучили ЗСУ, відомо, але очільниця адміністрації закликала не видавати цю інформацію у публічний простір.

ЗСУ зробили дуже багато росіян двохсотими, ще більше трьохсотими
Вікторія Галіцина

«За останні три дні ЗСУ зробили дуже багато росіян «двохсотими» (мертвими – ред.), ще більше «трьохсотими» (поранені – ред.), були стовідсоткові влучання у місця розташування особового складу окупантів. Також знищили установки С-300 склади БК та паливно-мастильних матеріалів. Окупанти на сьогодні дуже панікують, глушать зв’язок, щоб приховати переміщення своєї техніки, але безрезультатно. Бо наші люди, наші містяни знаходять варіанти, як допомагати ЗСУ, щоб вони отримали оновлену інформацію щодо розташування позицій», – зазначила очільниця МВА.


Галіцина розповіла, що багато поранених російських військових перебувають у лікарнях Бердянська. Втім, офіційно окупанти не визнають свої втрати.

Покидають бази відпочинку, дитячі табори та переміщаються у приватний сектор
Вікторія Галіцина

«Вони вже не знають, як пояснювати постійні прильоти, щоразу говорять, що це такі навчання, такі прямо, що будівлі трясуться. І є передислокація особового складу. Вони вчора і сьогодні (28, 29 травня – ред.) покидають бази відпочинку, дитячі табори та переміщуються у приватний сектор – на дачі Бердянська та Бердянського району», – каже посадовиця.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

Мелітополь: «тиловий форпост»

Депутат Запорізької обласної ради Павло Тімофєєв розповів «Новинам Приазовʼя», що вогневе ураження сил російської армії у Мелітополі відбувається майже щодня.

Майже щодня лунають якісь вибухи або в Мелітополі, або на його околицях – Тімофєєв
Майже щодня лунають якісь вибухи або в Мелітополі, або на його околицях – Тімофєєв

Російські військові у Мелітополі здебільшого розселяються по квартирах і будинках місцевих жителів, каже він.

Вже не використовують приміщення соціально-культурної сфери для розміщення своїх казар
Павло Тімофєєв

«Мелітополь відноситься здебільшого до третьої лінії оборони, це така більш тилова територія для нашого ворога, і тому вони намагаються розосереджувати свої війська. Вже, як правило, не використовують приміщення соціально-культурної сфери для розміщення своїх казарм. Ми бачимо, що їх просто розквартировують, розселяють по будинках», – повідомив Тімофєєв.

Він зазначив, що коли відбувається ротація з передової на другу або третю лінію оборони, російським військовим дозволяють перевдягатися у цивільний одяг.

«Ми бачимо, що в тому ж Мелітополі дуже багато з’явилося приїжджих з характерним російським акцентом. Бачимо, що дуже великий попит є на літній військовий одяг. Вони ходять по ринках, мають гроші, скуповують одяг», – поділився депутат.

«Позбавляють пенсій та медичних послуг»

Оскільки окупанти вважають Мелітополь тиловим форпостом, тому жодних заходів з евакуації наразі в Мелітополі не проводиться, каже депутат. За його словами, попри те, що в місті стає дедалі гучніше, гуманітарна ситуація не зазнала жодних змін – працюють аптеки й мережеві магазини, супермаркети, власниками яких є ті, хто пішов на співпрацю з окупантами. Тому гуманітарна ситуація в Мелітополі «стабільна», додав Тімофєєв.

Разом із цим російські окупаційні сили продовжують «створювати нестерпні умови для життя місцевого населення», каже депутат.

«Масово ходять по домівках і вимагають укладання договорів на постачання електроенергії. Навіть по тих домівках, які сплачують справно, вони все одно вимагають ці договори, а договір можна оформити лише за наявності російського паспорта», – каже депутат.

Безоплатне медичне обслуговування в окупації доступне лише за наявності російського страхового поліса, який видається тільки при наявності паспорта РФ, розповідає Павло Тімофєєв
Безоплатне медичне обслуговування в окупації доступне лише за наявності російського страхового поліса, який видається тільки при наявності паспорта РФ, розповідає Павло Тімофєєв

Крім того, за його словами, зараз в окупації всю систему охорони здоров'я переводять під російську систему, яка вимагає наявність російського медичного страхування. У звʼязку з цим ті українські пенсіонери, які відмовилися від отримання паспортів РФ, позбавлені як виплат, так і медичного страхування.

«Без цієї страховки жодна лікарня, жодна поліклініка, лікар не буде надавати жодну безоплатну допомогу. Ми бачимо також, що так зване міністерство майнових справ окупаційної адміністрації кожного дня оприлюднює дуже великий перелік майна, яке, згідно з рішенням окупаційної адміністрації, прийнято до націоналізації», – розповів Тімофєєв.

Маріуполь: «представники ФСБ вже виїхали»

  • Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко 28 травня у своєму телеграм-каналі повідомив про вибухи навколо міста. За його даними, вони виникли в Мангушському районі, а також між Мангушем, Нікольським, Маріуполем і у Волновасі. 29 травня протягом всієї ночі російські військові вивозили вбитих, поранених і решту кадрового складу з місця влучання у Юр’ївці, що у Маріупольському районі, повідомив Андрющенко.
  • За його інформацією, «карет швидкої виявилось катастрофічно недостатньо». У місці ураження був не лише склад боєкомплекту, а й велика кількість техніки та центр керування. Тут розміщувались системи забезпечення зв’язку та радіоелектронної боротьби. 30 травня радник міського голови Маріуполя також повідомив про два вибухи у районі заводу «Азовсталь».

Директор Маріупольського телебачення Микола Осиченко зазначив, що Маріуполь перестав бути тиловим містом для російських військових.

Днями дуже багато прильотів по базах відпочинку на азовському узбережжі
Микола Осиченко

«Тиждень тому приліт дуже гучний по селу з дуже мальовничою назвою Республіка, там було знищено щонайменше 250 окупантів. Днями дуже багато прильотів по базах відпочинку на азовському узбережжі. Всім відомо, що на тих базах живуть окупанти. Чим краща база, а там були дуже гарні бази та чисте й тепле море, так ось на найгарніших базах жили найбільш привілейовані окупанти. Це «кадирівці», це кадрові військові Росії. І саме по них зараз луплять», – розповів «Новинам Приазовʼя» журналіст.

Представники російської ФСБ, які базувалися у Маріуполі, вже виїхали з міста, каже медійник.

«Минулого тижня також дві ракети ударили по території «Азовсталі», ракети вдарили по вертолітному майданчику, яким користувалися окупанти, тобто його більше немає. І дуже дивна картина, як на мене, у Маріуполі, окупанти розуміють чітко, що то вже не тилове місто, і вони думають, як розквартирувати особовий склад далі, щоб бодай хтось вижив», – зазначив Осиченко.

«Кадрових військових небагато»

За словами журналіста, кадрових російських військових у Маріуполі небагато.

Маріуполь – це порт, це місто, яке стоїть на тому омріяному Путіним сухопутному коридорі в Крим
Микола Осиченко

«Маріуполь віддали, скажімо так, на керування Рамзану Кадирову та його людям. Тобто там дуже багато оцих жителів гір. Вони контролюють місцевий бізнес, вони контролюють як малі оті шматочки легального бізнесу, що там є зараз, так і величезні шмати нелегального бізнесу. Тому що Маріуполь – це порт, це місто, яке стоїть на тому омріяному Путіним сухопутному коридорі в Крим. Маріуполь – це така собі точка, куди з Росії їдуть вантажівки, й потім вони роз’їжджаються, хто на північ, хто на захід. І те ж саме коїться у зворотному напрямку. Тобто всі потоки сходяться до Маріуполя», – підкреслив він.

Бійці батальону «Ахмат» в окупованому Маріуполі, 17 квітня 2022 року
Бійці батальону «Ахмат» в окупованому Маріуполі, 17 квітня 2022 року

Російські окупаційні сили намагаються приховати інформацію про влучання від місцевих жителів, каже Осиченко. Окупаційна влада намагається змістити фокус уваги містян, розповідаючи про «успіхи військових РФ у Бахмуті», про «відновлення» в Маріуполі та перетягуючи увагу на проведення російських виборів в окупації.

«Намагаються робити так, щоб інформаційне поле було настільки щільним, щоб там не було місця для оцих вибухів. Тобто вони не хочуть, щоб маріупольці зрозуміли, що ніякого тилового міста вже немає», – додав журналіст.

«Добивають тил окупантів Storm Shadow»

  • Міністр оборони України Олексій Резніков 28 травня в ефірі телемарафону розповів, що українські військові вже використовують далекобійні ракети Storm Shadow. За його словами, зі всієї кількості пусків цих ракет, які вже відбулися, всі 100% влучили по цілях, визначених Генеральним штабом.

Директор українського військового порталу Defense Express Сергій Згурець зазначив, що протягом останніх 2-3 тижнів кількість ударів, які ЗСУ завдають вглиб окупованих територій, суттєво зросла.

Сергій Згурець
Сергій Згурець
В середньому десь наноситься до 100 ударів на добу, що є стабільним і високим показником
Сергій Згурець

«Це стосується і Запорізького, і Херсонського напрямків, навіть сходу, якщо ми говоримо про ситуацію з Бахмутом. Тобто зараз удари наносяться по всій лінії фронту, і ця кількість суттєво зросла за останні два тижні. Фактично це вчетверо більше, ніж було за два тижні перед тим, і в середньому десь наноситься до 100 ударів на добу, що є, власне, таким стабільним і високим показником в порівнянні з іншими періодами ведення бойових дій», – сказав він в коментарі «Новинам Приазовʼя».

Таке збільшення ударів він пов’язує з тим, що Україна отримала нові можливості для їхнього нанесення на відстані від 80 км і більше. За його словами, до цього часу українські військові використовували «Хаймарси», які мають дальність 80 км, а після появи в арсеналі української армії ракет Storm Shadow від Британії, удари в глибині суттєво збільшилися, зазначив експерт.

«Три центри тяжіння українських ударів»

Згурець каже, що на Приазов’ї знищується значна частина цілей.

«Мелітополь, Маріуполь, Бердянськ і цілі, які обираються для знищення, є такими, що послаблюють можливості російської армії керувати військами, підтримувати ці війська в боєздатному стані, з огляду на брак боєприпасів, також знищуються скупчення техніки. Так що в будь-якому разі ми зараз говоримо про три центри тяжіння цих ударів – це головне керівництво, боєприпаси, запаси боєприпасів і ворожа техніка», – пояснив експерт.

Велика Британія доставила в Україну кілька крилатих ракет Storm Shadow, що дало країні нові можливості для завдання ударів великої дальності
Велика Британія доставила в Україну кілька крилатих ракет Storm Shadow, що дало країні нові можливості для завдання ударів великої дальності

Він каже, що зараз ситуація на фронті чимось нагадує ситуацію перед початком харківської операції, коли була звільнена значна частина території – 6 тис. кв. км. Тоді також широкомасштабним діям наземних підрозділів передувала тривала кампанія, пов’язана зі знищенням командних пунктів та баз зберігання техніки та БК.

«Атак буде декілька на різних напрямках»

Українська сторона також впливає на російську армію інформаційно, зазначив Згурець. Втім, російські військові будуть оборонятися на Запорізькому напрямку усіма способами, каже експерт.

Атак буде декілька на різних напрямках, аби у ворога мінімізувати можливості для орієнтації на полі бою
Сергій Згурець

«Запорізький напрямок є таким, що Україна, якщо почне наступ на цій ділянці фронту, вона має проводити наступальні дії достатньо швидко, оперативно, тому що це відкритий простір і там фактично далеко видно, що і де відбувається. Я думаю, що якраз тут буде важливим наголос на тому, що атак буде декілька на різних напрямках, аби у ворога мінімізувати можливості для орієнтації на полі бою», – вважає Згурець.

Після цього подальше просування ЗСУ мають забезпечити резерви, які «стануть потужними клинами, що мають розв’язати оборону окупаційних військ». Сергій Згурець прогнозує, що удари вглиб оборони російської армії будуть здійснюватися ще щонайменше декілька тижнів.

Українські артилеристи ведуть вогонь по позиціях армії РФ на лінії фронту, квітень 2023 року
Українські артилеристи ведуть вогонь по позиціях армії РФ на лінії фронту, квітень 2023 року

«Це буде залежати від того, як буде складатися ситуація на кожній ділянці фронту, тому що зараз не лише питання знищення ворожих цілей, але і чіткий аналіз розвідувальної інформації на кожній ділянці фронту. Тому що там, де буде у ворога максимально слабка ділянка, я думаю, це буде якраз пов’язано з тим, що ця інформація буде врахована Генштабом з вибору місця і часу удару», – додав експерт.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG