Доступність посилання

ТОП новини

Місцеві вибори: у «Слузі народу» звітують про перемогу і анонсують кадрові «зачистки»


Усі спроби порівняти результати місцевих виборів із результатами парламентських перегонів, на яких «слуги» набрали понад 43%, Давид Арахамія називає маніпуляцією і просить порівнювати «яблука з яблуками»
Усі спроби порівняти результати місцевих виборів із результатами парламентських перегонів, на яких «слуги» набрали понад 43%, Давид Арахамія називає маніпуляцією і просить порівнювати «яблука з яблуками»

10 листопада під час брифінгу з журналістами голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко заявив, що владна політична сила перемогла на місцевих виборах за кількістю отриманих депутатських мандатів.

«На карті ви можете бачити, які регіони більше зелені – там більше наших депутатів, які менш зелені – там менше, але в середньому менше ніж 100 депутатів у нас тільки в Луганській області», – заявив Олександр Корнієнко, голова партії «Слуга народу», під час брифінгу. За його словами, остаточний підрахунок протоколів суттєво цю картину не змінить.

За результатами підрахунку більш ніж 90% протоколів, партія «Слуга народу» отримала понад 6000 депутатських мандатів місцевих рад
За результатами підрахунку більш ніж 90% протоколів, партія «Слуга народу» отримала понад 6000 депутатських мандатів місцевих рад

Найбільше «Зе»-місцевих депутатів владна партія отримала в Дніпропетровській, Одеській, Запорізькій і Харківських областях. Найменше – в Івано-Франківській, Львівській, Волинській і Вінницькій.

Із одного боку, партія президента справді взяла найбільшу кількість мандатів. Із іншого боку – ці мандати розпорошилися по всій країні таким чином, що в жодному великому місті партія «Слуга народу» не отримала свою монобільшість. У міськрадах обласних центрів партія Зеленського вище від другого місця не піднімалася. Наприклад, у Києві «Слуга народу» посіла лише п’яте місце. В Одесі й Дніпрі – третє. У Полтаві й Житомирі – друге.

Абсолютна поразка спіткала «слуг народу» у Львові й Івано-Франківську. У цих містах партія влади не подолала навіть 5-відсотковий бар’єр. Це означає, що в міських радах Львова й Івано-Франківська депутатів від «слуг народу» не буде взагалі.

Проте головна невдача владної партії полягає у тому, що в жодному обласному центрі висуванець від «Слуги народу» не взяв крісло мера. Це означає, що Зеленському доведеться шукати підходи до «старих» мерів, більшість із яких переобралися повторно і з більшістю яких президент встиг добряче зіпсувати стосунки.

Єдина надія – Полтава й Ужгород. У цих містах кандидати-«слуги» вийшли до другого туру. У Полтаві «Зе»-кандидат Сергій Іващенко змагатиметься за крісло мера з чинним очільником міста Олександром Мамаєм. А в Ужгороді кандидат-«слуга» Віктор Щадей складе конкуренцію чинному очільникові міста Богданові Андріїву.

До речі, в Ужгороді «слуг», зокрема і Щадея, підтримала партія «Голос». У відповідь партія «Слуга народу» публічно підтримала кандидата від «Голосу» Віктора Євпака, який у другому турі виборів змагатиметься за крісло мера Черкас з чинним мером міста Анатолієм Бондаренком, який під час карантину прославився різкою критикою на адресу Володимира Зеленського.

Читати більше: Володимир Зеленський назвав мера Черкас Анатолія Бондаренка «бандитом», а той відповів відеозверненням

Крім того, у «Слузі народу» розраховують отримати крісла мерів Нікополя та Кривого Рогу, де «Зе»-кандидати також вийшли до другого туру.

Проте це крапля в морі у порівнянні з тим, на що сподівалася команда президента і сам Володимир Зеленський. Наприклад, у день виборів, 25 жовтня, президент прибув у КВЦ «Парковий» у Києві, де розмістився офіс владної партії, і після оголошення перших результатів планував поговорити з журналістами. Проте, щойно стали відомі результати екзитполів, Зеленський покинув «Парковий» без підходу до преси. Ця ситуація дуже красномовно демонструє очікування президента стосовно результатів виборів і реальність, яку він отримав.

Зараз у «Слузі народу» признаються, що деякі міста, як-от Київ, стали для них повним сюрпризом. «Я підозрював, що Верещук програє Кличкові, але щоб із таким розгромним результатом, то ні», – відверто ділиться враженнями один зі «слуг» у розмові з Радіо Свобода.

Тим часом на Банковій вже зробили перші кадрові висновки: минулого тижня Зеленський звільнив Сергія Трофімова із посади першого заступника керівника Офісу президента. Трофімов був наближеною до президента людиною і відповідав за регіональну політику.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Сергія Трофімова звільнили за «певні недопрацювання в регіональній модерації».

«Насправді Трофімов відповідав за мерів, тому його голова і полетіла першою», – каже один з керівників фракції «Слуга народу», котрий не хоче коментувати кадрові перестановки в ОП публічно.

Не виключено, що відставкою Трофімова кадрова чистка не завершиться. Під час пресконференції 10 листопада Корнієнко й Арахамія натякнули, що Сергій Трофімов не останній, хто поплатиться посадою за результати місцевих виборів.

«Я думаю, що будуть ще кадрові рішення від Офісу президента», – сказав Корнієнко.

«Так званий «губернаторопад» (в Україні не існує посад «губернаторів» – так ними часто політично некоректно на російський лад називають голів обласних державних адміністрацій – ред.) продовжиться», – додав Давид Арахамія, голова фракції «Слуга народу», очевидно, натякаючи, що в ОП продовжать звільняти голів обласних адміністрацій, котрі не виправдали надії президента.

Наприклад, минулого тижня Зеленський уже звільнив трьох голів обласних державних адміністрацій: голову Івано-Франківської ОДА Віталія Федоріва, голову Одеської ОДА Максима Куцого і голову Сумської ОДА Романа Грищенка. Їхні місця і досі залишаються вакантними.

Натомість, публічно коментуючи результати місцевих виборів, керівництво провладної партії не втомлюється повторювати про свою перемогу. Мовляв, іще більше ніж рік тому партії «Слуга народу» взагалі не існувало, а тепер вона завела своїх представників в органи місцевої влади по всій країні.

Усі спроби порівняти результати місцевих виборів із результатами парламентських перегонів, на яких «слуги» набрали понад 43% і завели до Ради монобільшість, Давид Арахамія називає маніпуляцією і просить порівнювати «яблука з яблуками».

«Багато партій вдаються до маніпуляцій, порівнюючи парламентські вибори 2019 року з цими місцевими виборами. Це неправильна позиція. Парламентські вибори були наслідком виборів президента, і в них не могли фізично брати участь десятки регіональних проєктів, які зараз отримали потужну підтримку. Треба порівнювати яблука з яблуками. Цьогорічні місцеві вибори треба порівнювати з попередніми, які були 5 років тому», – стверджує Арахамія.

  • Зображення 16x9

    Власта Лазур

    Політичний журналіст, автор та ведуча інформаційно-аналітичної програми «Свобода Live». До команди Радіо Свобода приєдналася у червні 2018 року. Раніше працювала журналістом, продюсером та редактором на загальноукраїнських телеканалах

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG